Hlavní obsah

Pohár UEFA: Vzpoura východoevropských klubů

PRAHA

Před sezónou podceňované kluby z východu Evropy ve fotbalovém Poháru UEFA pokračují ve spanilé jízdě a obsadily hned polovinu míst ve čtvrtfinále soutěže. Mezi elitní osmičku se probojovaly Zenit Petrohrad, Levski Sofia a bukurešťské kluby Steaua a Rapid. Celý kvartet tak může dál snít o tom, že naváže na loňské vítězství CSKA Moskva.

Článek

Ve hře zůstává i Petrohrad a s ním celá česká kolonie. Tým trenéra Vlastimila Petržely v osmifinále dokázal vyřadit favorizovaný Olympique Marseille a postaral se o výrazný zápis do klubové kroniky. "Ale byl to hodně těžký zápas, něco podobného jsem očekával. Olympique podal znovu velmi dobrý výkon," ocenil soupeře na klubových internetových stránkách Petržela.

Ze svých českých svěřenců tentokrát poslal od začátku do hry jen záložníka Radka Šírla, kterého ve druhém poločase vystřídal reprezentační bek Pavel Mareš. Obránci Jan Flachbart s Jaroslavem Nesvadbou nebyli ani na lavičce náhradníků.

Zenit ve středu uhrál potřebnou remízu, i když se do závěrečných minut strachoval o výsledek. "Chyběl nám obránce Škrtel, jeden z našich nejlepších hráčů. A Olympique pak hrozil hlavně při standardních situacích díky výškové převaze," uvedl Petržela.

Steaua šokovala Betis

Na někdejší slavné období z osmdesátých let minulého století nechává vzpomenout Steaua Bukurešť. Rumunský klub šokoval drtivým vítězstvím 3:0 na půdě Betisu Sevilla, který před sezonou tajně pomýšlel minimálně na účast v závěrečných kolech.

Steaua znovu ukázala pevnou defenzivu: Betisu ani v jednom zápase nepovolila skórovat a v osmi zápasech letos inkasovala pouze jeden gól. Rumunská metropole je pyšná i na druhý klub Rapid, který už ve středu přešel do čtvrtfinále přes silný Hamburk. "Jsem nadšen přístupem, jaký hráči ukázali ve všech utkáních," liboval si ambiciózní trenér Razvan Lucescu, syn kouče Šachtaru Doněck Mircei Luceska.

Middlesbrough přehrál AS Řím

Mezi elitní osmičku se dostal i Middlesbrough. Anglický klub ustál nápor AS Řím a jde dál na úkor dalšího z favoritů díky brance vstřelené na hřišti soupeře. V Middlesbrough si tak částečně vylepšují zklamání z letošní nepříliš povedené sezony na domácí scéně. Mužstvo si vyslechlo po utkání v Římě i pochvalu od trenéra anglické reprezentace Svena Görana Erikssona.

"Někteří mladí angličtí hráči podali vskutku vynikající výkony. Slavit postup v Římě, to je veliký úspěch," podotkl někdejší kouč Lazia Eriksson, který čtvrteční odvetu sledoval přímo v hledišti Olympijského stadionu.

Pouze jedno kolo navíc přežil přemožitel pražské Slavie ze třetího kola Palermo. Sicilský nováček na pohárové scéně v odvetě se Schalke nedokázal využít jednobrankový náskok z prvního utkání a po tříbrankovém debaklu jeho jízda soutěží skončila. Na straně vítězů zavládlo nadšení. "Jsme na sebe pyšní. Postoupit do čtvrtfinále není velká věc jen pro Schalke, ale pro celý německý fotbal," uvedl trenér Mirko Slomka. Jeho bundesligovým konkurentům Hamburku a Hertě Berlín se tak daleko dojít nepodařilo.

Reklama

Související témata: