Hlavní obsah

Libereckého kouče poslal sudí mezi diváky, brankář Dúbravka byl zasypán kelímky a pizzou

Larnaka/Liberec

Liberečtí fotbalisté si sice odvezli z prvního kvalifikačního duelu na Kypru výhru, ale také poznali, jak to na Afroditině ostrově chodí, když domácí tým prohrává a vytoužené vítězství a s ním i postup do základní skupiny Evropské ligy se mu vzdaluje. Závěr utkání mezi Larnakou a Slovanem byl totiž hodně hektický. Hostující kouč Jindřich Trpišovský skončil mezi diváky, kam ho vykázal francouzský sudí, brankář Martin Dúbravka byl zase zasypán kelímky od piva a kusy pizzy. „Létalo tam kdeco. Skoro celé občerstvení,“ zůstal nad věcí, když duel skončil a mohl společně se spoluhráči slavit vítězství.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Liberce Martin Dúbravka si na Kypru užil také své.

Článek

Byl to Makedonec Tričkovski, autor postupového gólu z předchozího kvalifikačního duelu Larnaky proti Spartaku Moskva, kdo libereckého gólmana vyzkoušel v úvodu zápasu nejdůkladněji.

„Hned prvním zákrokem jsem se chytil, což mě samozřejmě uklidnilo. Pak jsem se snažil kluky dirigovat a organizoval defenzívu," pochvaloval si ve zpovědi pro klubové stránky Liberce gólman Dúbravka, jemuž bylo nejhůř pět minut před koncem.

Jeho tým vedl, neboť po půlhodině našel centrem z rohového kopu Bartošák ideálně Coufala a ten stejně jako před rokem v Marseille či v předchozím kole proti Mödlingu skóroval. A kdyby Vůchovu ránu těsně před přestávkou nezastavila konstrukce brány, mohlo být rozhodnuto.

Jenže nebylo, takže Larnaka se v závěru hnala za vyrovnáním, i když posledních pětadvacet minut dohrávala jen v deseti. Zkušený Larena v samém závěru pálil, ale střela skončila na břevně. „Vytlačil jsem jí tam, i když míč ve vzduchu neskutečně zaplaval a měl navíc velkou razanci," kvitoval Dúbravka, že udržel čisté konto a dopomohl Severočechům k výhře.

Vyprovokovat se nenechali

Tu už sledoval trenér Trpišovský mezi diváky, kam ho hlavní sudí vykázal. „U naší lavičky došlo na emoce a na strkanice. Bylo to poměrně daleko, takže jsem nechtěl přelévat olej do ohně. Důležité bylo, že jsme se i s tímto momentem srovnali a dokázali vyhrát," glosoval hektický závěr zápasu, kdy si také užil své.

„I na mě přiletěla pizza, kelímky od piva a vlastně celé občerstvení. Už jsem párkrát s kyperskými soupeři hrál a věděl, že můžeme něco takového čekat. Diváci jsou tady velmi temperamentní a dávají to patřičně najevo," bral liberecký gólman bouřlivou atmosféru s nadhledem.

„Lidi se snažím nevnímat, protože vždy budou hnát domácí tým. Člověk si vyslechne dost nepěkných věcí, ale je potřeba to pouštět z hlavy a nereagovat. Jen malý signál směrem k nim je vyprovokuje."

Na provokování ostatně spoléhali i domácí fotbalisté. „Chtěli nás možná opravdu vyprovokovat, abychom dostali nějakou červenou kartu, ale kluci to mentálně zvládli. A i s velkým teplem a pro nás nezvyklým počasím jsme se vyrovnali. Uhráli jsme víc než slibný výsledek pro odvetu, ale musíme se na ni připravit a hrát lépe než v posledních dvaceti minutách na Kypru. Stáhli jsme se, čekali, co udělají domácí, běhali jsme bez míče a závěr jsme si sami udělali těžký. Hlavní ale je, že jsme dotáhli střetnutí do vítězného konce," pochvaloval si Dúbravka důležitý liberecký krok k dalšímu účinkování v pohárové Evropě.

Postoupí Slovan Liberec přes Larnaku do základní skupiny Evropské ligy?
Ano
94,7 %
Ne
5,3 %
Celkem hlasovalo 2843 čtenářů.

Reklama