Hlavní obsah

Bukurešťské derby vítěze nemělo, Petrohrad veze debakl

Fotbalisté Zenitu Petrohrad jsou velmi blízko vyřazení z letošního ročníku Poháru UEFA. V prvním čtvrtfinálovém utkání podlehli na trávníku FC Sevilla vysoko 1:4, což jim dává minimální postupovou naději pro odvetu. Zápas ztratili svěřenci Vlastimila Petržely v druhém poločasu, v němž třikrát inkasovali a přišli o dva vyloučené.

Článek

Blízko k postupu má vedle Sevilly také Schalke, které vyhrálo na půdě Levski Sofia 3:1. Otevřený zůstává především souboj dvou bukurešťských klubů; první duel Rapidu se Steauou ve čtvrtek skončil remízou 1:1.

Petrohradský kouč dal v základní sestavě opět z českých hráčů šanci pouze Radku Šírlovi, ale jeho svěřenci nezvládli úvodu zápasu a už v 15. minutě po dorážce Savioly prohrávali. Těsně před přestávkou kanonýr Keržakov vstřelil gól naděje, která brzy padla: v 56. minutě Martí po zákroku Hagena, jenž byl vyloučen, vstřelil třetí gól z penalty a v nastaveném čase Adriano přidal čtvrtý přesný zásah. Nakonec se na trávník dostal i Pavel Mareš, který čtrnáct minut před koncem střídal právě Šírla.

V Bukurešti vypjaté derby mezi Rapidem a Steauou vítěze nemělo. Utkání předcházely dramatičtější předpovědi, než nakonec přineslo. Favorizovaní hosté sice už v páté minutě ujali vedení, ale krátce po pauze o něj přišli a duel bez výraznějšího vzruchu dospěl k remíze. K výhře měli přece jen blíže domácí, svoji převahu ale nedokázali zúročit v druhý gól a hosté se v závěru smířili s nerozhodným výsledkem.

Po přestávce Schalke ukázalo svou sílu

Schalke začalo zápas v Sofii nešťastně, už v 6. minutě totiž domácí Borimirov vstřelil úvodní gól. Jenže to bylo ze strany Levski vše: ve 35. minutě byl vyloučen Bardon a po přestávce německý klub ukázal svou pravou sílu. Varela, Lincoln a nakonec Asamoah početní převahu zužitkovali podle svých představ a v odvetě zřejmě Schalke už postup neuteče.

Basilej jako jediná ze všech týmů poveze k odvetě čisté konto. Obě branky si švýcarský klub ve vyprodaném St. Jakobs Parku schoval na závěr poločasu, kdy se prosadili Delgado a Degen. Fotbalisté Middlesbrough se po přestávce snažili především prostřednictvím Viduky vstřelit alespoň kontaktní branku, ale nadšeně hrající domácí tým to nedovolil.

Levski Sofia - Schalke 04 1:3 (1:0)
Branky: 6. Borimirov - 48. Varela, 69. Lincoln, 79. Asamoah. ČK: 35. Bardon (Levski). Rozhodčí: Riley (Angl.). Diváci: 38 000.
Rapid Bukurešť - Steaua Bukurešť 1:1 (0:1)
Branky: 50. Moldovan - 5. Nicolita. Rozhodčí: Stark (Něm.). Diváci: 19 000.
Basilej - Middlesbrough 2:0 (2:0)
Branky: 43. Delgado, 45+2. Degen. Rozhodčí: Rosseti (It.). Diváci: 30 000.
FC Sevilla - Petrohrad 4:1 (1:1)
Branky: 15. a 85. Saviola, 56. Martí z pen., 90+3. Adriano - 45. Keržakov. ČK: 53. Hagen, 90. Aršavin (oba Petrohrad). Rozhodčí: Hamer (Luc.). Diváci: 42 000.

Reklama