Hlavní obsah

Chci s Fiorentinou srovnat účty, burcuje Dúbravka. Na třetí pokus věří ve výhru

Liberec

Dvakrát už liberecký brankář Martin Dúbravka čelil Fiorentině. Když v lednu 2014 přestoupil z Žiliny do Esbjergu, debut v Dánsku absolvoval v úvodním kole jarní fáze Evropské ligy právě proti italskému soupeři. Tehdy třikrát lovil míč ze sítě (1:3), v odvetě jednou (1:1) a se soutěží se loučil. Pro čtvrteční bitvu ve skupině J pod Ještědem tak má mimořádnou motivaci.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Slovanu Martin Dúbravka.

Článek

„Byl to pro mě speciální start do dánského angažmá. Pro Esbjerg byla účast v jarní fázi soutěže mimořádnou událostí. Já byl v klubu pár týdnů a ze všech stran cítil velké očekávání," vybavuje si sedmadvacetiletý gólman, který byl tehdy při odchodu ze Žiliny podle informací slovenského tisku adeptem i na místo ve Fiorentině. „Proběhly určité kontakty, ale nešlo o nic konkrétního. Takže jsem se tím nezabýval a nakonec skončil v Esbjergu," líčí Dúbravka.

„Velmi dobře jsem si uvědomoval, že od duelu s Fiorentinou se do značné míry bude odvíjet moje budoucnost v Dánsku. Ač jsme prohráli, z mé strany šlo o slušný odrazový můstek. Řekl jsem si o důvěru, takže já mám na vzájemnou konfrontaci příjemné vzpomínky, byť je pochopitelně kalí vyřazení," vypravuje Dúbravka.

Vzpomíná hlavně na Valera

Tehdy si při debutu vydatně zachytal. Podle statistik měla Fiorentina v úvodním duelu patnáct střel, v domácí odvetě ještě o sedm více. „První, co si vybavím, je, že jsem měl fakt hodně práce," přiznává s úsměvem. „Italové ukázali velkou zkušenost. Nejvíce se mi vybavují hráči, kteří tvořili hru, z čehož pro mě plynulo prakticky permanentní nebezpečí. Zejména Valero ve středu zálohy byl fantastický," šátrá ve vzpomínkách slovenský brankář.

Po letošním letním přesunu z Esbjergu do Liberce vydatnou měrou přispěl k postupu z 3. předkola do základní skupiny EL. Když pak los přiřadil Severočechy do skupiny s Fiorentinou, nejásal. „Přál jsem si okusit jiného soupeře, navíc jsem si uvědomoval jejich mimořádnou kvalitu. Mají velmi široký kádr, hráče s fantastickou individuální technikou. Jsou fyzicky vyspělí, schopní tvrdé hry," dokazuje Dúbravka, že má soka nastudovaného.

Nechce srovnávat, zda je Liberec dál než Esbjerg a tudíž mají Severočeši větší naději na úspěch. „Jde o velmi složité porovnání. Hráli jsme v Dánsku zcela odlišným stylem. Liberec se snaží hrát hodně ofenzivě, což mně vyhovuje. Navíc si myslím, že české týmy umí hrát s Italy vyrovnaně. Musíme být kompaktní, agresivní a hlavně produktivní, protože do mnoha šancí nás nepustí," tuší Dúbravka. „Každopádně věřím, že na třetí pokus budu slavit výhru a srovnám s Fiorentinou účty. Pak bude naše šance na postup ze skupiny reálná."

Reklama

Související témata: