Hlavní obsah

Lob Poborského v Anglii? Nezapomenutelný, říká Portugalec, který ve Fiorentině čelí kritice

Liberec

Vyhrál dvakrát Ligu mistrů během dvou let s dvěma různými kluby, byl šampiónem v Portugalsku či Itálii. Právě na Apeninském poloostrově nyní Portugalec Paulo Sousa v roli trenéra poznává, jak je přízeň vrtkavá. V minulé sezóně dotáhl Fiorentinu na pátou příčku. V probíhajícím ročníku je však jeho tým až čtrnáctý a Sousa je pod tlakem. I před čtvrtečním pokračováním Evropské ligy na půdě Liberce čelil šestačtyřicetiletý kouč opakovaným dotazům, proč se jeho celek potácí v druhé polovině tabulky.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Fiorentiny Paulo Sousa na tiskové konferenci před utkáním Evropské ligy s Libercem.

Článek

„Uvědomuji si, že hlavní jsou výsledky. Minulý rok jsem neměl velké očekávání, ale překvapili jsme a dosáhli určité úrovně. Jenže letos se nám nedaří držet stejnou laťku, a tak přichází kritika," krčil smířlivě rameny muž, jenž vyhrál Ligu mistrů s Juventusem Turín a Borusií Dortmund, přičemž pro svět velkého fotbalu jej vychovala Benfica Lisabon.

„Snažím se hráčům pomoci v jejich vývoji, zlepšení technické stránky, rozvíjení ofenzivy. Dodávám jim odvahu. Jsou momenty, kdy jsme na vlastní úrovni, kterou bychom chtěli hrát. Ale pak zase přijde v zápase pasáž, kdy se trápíme. Snažíme se držet výkonnost konstantní, ale někdy nás sráží i individuální chyby," přemítal Sousa.

Jeho tým poslední čtyři zápasy v italské lize nepoznal radost z vítězství, navíc vstřelil jen tři branky, přičemž dosud v sedmi kolech skórovala Fiorentina pouze sedmkrát. „Naše koncovka mi dělá velké starosti. Hrajeme v ofenzivě velmi dobře, kreativně, a proto jsem překvapený, jak se nám nedaří," přiznal Sousa, jenž veškerým výpadům italských žurnalistů před čtvrtečním soubojem s Libercem čelil s úsměvem a nesmírnou trpělivostí.

Klíčový bude náš výkon, tvrdí Sousa

Je přesvědčený, že pod Ještědem jeho tým oslaví první podzimní výhru na hřišti soupeře. „Třemi body chceme získat klid pro další zápasy ve skupině. Známe zejména defenzivní sílu Liberce, ale klíčový bude náš výkon. Budeme hrát jednoduše, dynamicky a s velkou intenzitou, abychom na konci mohli slavit," nastínil záměry Sousa, jemuž i přes fantastickou kariéru na klubové úrovni nebyl dopřán žádný velký výsledek na reprezentační úrovni.

I proto, že v roce 1996 tehdy velmi silný tým Portugalska ve čtvrtfinále šampionátu vyřadil Karel Poborský parádním lobem. „Pamatuji si ten gól velmi dobře. Je nezapomenutelný. Ale i přes všechnu bolest a zklamání, která přináší utkání, je stejně nejlepší být součástí fotbalu jako hráč," narážel Sousa zřejmě na těžký život trenéra čelícího kritice, která se na šestačtyřicetiletého Portugalce valí ze všech stran.

Jak dopadne čtvrteční zápas Evropské ligy mezi Libercem a Fiorentinou?
Vyhraje Liberec
53,6 %
Utkání skončí remízou
15,4 %
Zvítězí Fiorentina
31 %
Celkem hlasovalo 1470 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen