Hlavní obsah

V ofenzivě je síla Fiorentiny drtivá, varuje Trpišovský. I tak věří, že Liberec domácí bídu utne

Liberec

Nenechává se ukolébat faktem, že italskou Fiorentinu trápí v probíhající sezóně produktivita. Na vlastní oči viděl, jak drtila milánský AC v plné sestavě. Přesto trenér libereckých fotbalistů Jindřich Trpišovský před čtvrtečním pokračováním skupiny J Evropské ligy věří, že Severočeši italského soka doma skolí a udrží si naději na postup do jarní fáze soutěže.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Slovanu Liberec Jindřich Trpišovský na tiskové konferenci před utkáním Evropské ligy s Fiorentinou.

Článek
Fotogalerie

Fiorentina je v italské lize na čtrnácté příčce. Kam čtvrtečního soupeře řadíte v pomyslném žebříčku soupeřů, na něž jste narazili v Evropské lize v posledních dvou sezónách?

Viděl jsem Fiorentinu dvakrát na videu a jednou živě při utkání s AC Milán, kdy mě její výkon nadchl. Ve většině zápasů má více střel na branku, převahu. Její hráči jsou skvělí při hře na balónu, v osobních soubojích. Ze soupeřů, s nimiž jsme se měřili, jde v útočné fázi rozhodně o nejnebezpečnějšího protivníka. Vím, že je Fiorentině vytýkána špatná koncovka, ale provází je velká smůla. Třeba s AC Milán neproměnili penaltu a měli snad deset vyložených šancí, z nichž nevytěžili vůbec nic. Nicméně jejich převaha byla drtivá.

Je pro vás tedy střet s italským týmem, který navíc před dvěma lety hrál semifinále Evropské ligy, dosud nejprestižnějším?

Vážím si každého utkání v Evropské lize, protože není snadné se do skupiny dostat. A já to stejně jako Liberec zažívám podruhé během dvou let. Jde o svátek bez ohledu na sílu a jméno protivníka. Myslím, že kvalita Fiorentiny se dá přirovnat k Marseille, která byla naším soupeřem v minulé sezóně Evropské ligy, byť herně se oba kluby liší.

Po dvou zápasech máte ve skupině J pouze jediný bod. Jak důležitý je nadcházející duel z hlediska postupu do jarní fáze?

Jsem přesvědčený, že Karabach doma porazí Soluň. Jestli chceme mít reálnou šanci na postup, musíme tedy vyhrát. Pak budou mít všechny týmy čtyři body. Pokud duel s Fiorentinou nezvládneme, dostaneme se do svízelné situace. Ale máme jednu extra motivaci. Už sedm zápasů v základní skupině Evropské ligy Liberec před domácím publikem nevyhrál. Chceme zvítězit pro lidi, aby odcházeli spokojení a neviděli naše výhry jen u televize při zápasech venku. Chceme sérii prolomit.

Můžete prozradit recept, jenž by měl Slovanu zajistit tři body?

Fiorentina hraje vzadu na tři stopery a mění rozestavení z tři pět dva na tři šest jedna. Musíme být přesní, ukázat kvalitu. Absolutně se musíme vyvarovat ztrát v okamžiku, kdy nebudeme zajištění, protože Italové mají neustále nachystané tři muže do ofenzivy. Současně je velmi těžké se dostat do brejků, protože při defenzivním rozestavení mají pět obránců a před nimi dva defenzivní záložníky.

Je tedy skutečně reálné, aby Liberec Fiorentinu přemohl a uchoval si postupovou naději?

Ve výkonech na domácím hřišti a venku je v jejich podání velký rozdíl. Všichni ve Slovanu cítíme, že potřebujeme ve skupině srovnat krok. Ani v jednom z předchozích zápasů skupiny jsme nebyli horší a vytvořili si dost šancí, jen jsme nebyli dost produktivní. Musíme to zlomit. A pokud tentokrát nebudeme lepší, nicméně si připíšeme tři body, zlobit se nebudeme.

Jak dopadne čtvrteční zápas Evropské ligy mezi Libercem a Fiorentinou?
Vyhraje Liberec
53,6 %
Utkání skončí remízou
15,4 %
Zvítězí Fiorentina
31 %
Celkem hlasovalo 1470 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články