Hlavní obsah

Rozmařilost za velké peníze? Nikoliv, jde o hráče a přípravu, vysvětluje Nezmar

Florencie

Netradičně už od úterního podvečera se fotbalisté Liberce připravují ve Florencii na čtvrteční utkání skupiny J Evropské ligy. Už při srpnovém venkovním duelu play off soutěže, v němž bojovali s kyperskou Larnakou o postup do základní skupiny, porušil Slovan zaběhnutá pravidla a vycestoval k zápasu s dvoudenním předstihem. A následně už se daného schématu nevzdal.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberečtí fotbalisté se připravují na bitvu s Fiorentinou. Zleva Vojtěch Hadaščok, Milan Baroš a David Hovorka.

Článek

V Česku jde o věc nevídanou. Kluby už najely na model, že se po zápasech nevrací v nočních hodinách, kdy speciál s výpravou dosedl na letiště v Praze mezi čtvrtou a pátou ráno. Ale před utkáním většinou cestují k zápasům evropských pohárů den před výkopem. Vzácnou výjimkou jsou jen situace, které si vynutí okolnosti. Proč tedy Liberec mění pravidla? „I my jsme vlastně změnili režim, protože nebylo vyhnutí," přiznává s úsměvem Jan Nezmar, sportovní ředitel Severočechů.

Když cestoval jeho tým do Larnaky v polovině srpna, kvůli dopravním možnostem nebyla jiná alternativa než vyrazit s dvoudenním předstihem. Liberec zvládl duel vítězně a při cestě do Karabachu i Fiorentiny už vedení ani jinou variantu cestování neřešilo.

„Ověřili jsme si, že pro adaptaci a věci spojené s tréninkem je takový koncept mnohem lepší. Snižujeme riziko jakýchkoliv komplikací spojené s cestováním, což je mnohdy velmi nepříjemný aspekt. Logistická fáze probíhá zcela v klidu, kluci se ubytují, mohou ještě regenerovat," vysvětluje Nezmar.

Trenérům se formát líbí

A tak Severočeši absolvovali v úterý trénink v Praze v tréninkovém areálu Sparty, následně absolvovali šestihodinový transfer do Florencie. „Hlavní plus spatřujeme v předzápasovém dni, který je celý možné věnovat přípravě. Zejména trenéři takovou možnost vítají," popisuje Nezmar. „Daný model se velmi osvědčil. Vždy se po tréninku sbalíme a přesuneme do cílového města. Další den je možnost důkladné přípravy, fyzioterapeuti vlastně získávají den na práci k dobru a hráče nic nevytrhává z koncentrace," přitakává trenér Severočechů Jindřich Trpišovský.

Sportovní manažer Nezmar slova podřízeného potvrzuje. „Hráči jsou schopní přizpůsobit biorytmus mnohem lépe tréninku, který musí být stoprocentní. Když jsme cestovali až den před utkáním, kluci mířili na předzápasovou přípravu bez jídla, poté co si v hotelu jen odložili zavazadla. A trénink podle toho také vypadal," netají Nezmar, že v minulosti o stoprocentní podobě předzápasové přípravy nemohla být řeč.

Náklady se výrazně nenavýší

Krok Severočechů přitom nepředstavuje žádnou rozmařilost. „Náklady se prakticky nijak nezvětší. Největší položka připadne vždy na letecký speciál, který stejně potřebujeme. A při daném schématu je doprava paradoxně někdy levnější, protože společnost může stroj během dvou volných dnů využít," tvrdí Nezmar.

„A co se týče ubytování, jedna noc navíc v hotelu pro hráče a realizační tým v celkovém budgetu vyčleněném na Evropskou ligu je prakticky minimální," popisuje Nezmar, že vedení má na zřeteli především blaho hráčů, aby byli schopní odevzdat maximální výkon a pokusit se při čtvrtečním utkání (21.05 hodin) italského obra skolit, čímž by naděje na postup výrazně ožila.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články