Hlavní obsah

Trpišovský má zamotanou hlavu, i přes roli jasného outsidera se konfrontace s Fiorentinou neděsí

Florencie

Jsou jasným outsiderem! V éře trenéra Trpišovského fotbalisté Liberce nikdy nevstupovali do zápasu Evropské ligy ve stejné pozici, v níž se nachází před čtvrtečním čtvrtým vystoupením ve skupině J na hřišti Fiorentiny (21.05 hodin). Severočechy ničí zranění, nedaří se jim výsledkově na domácí scéně a ze tří předešlých zápasů v Evropské lize vytěžili pouhý bod, tudíž pokud v Itálii bilanci nevylepší, bude jejich sen o postupu do jarní fáze takřka nemožný.

Foto: Vít Černý, ČTK

Zklamání v tváři libereckého záložníka Egona Vůcha (vpravo) během utkání s Fiorentinou.

Článek

Naopak Fiorentina, která nikdy při předešlých šesti pohárových konfrontacích s českými kluby neprohrála, nenašla přemožitele pět zápasů v řadě, navíc v průběhu podzimu na domácím trávníku je jejím nejhorším výsledkem remíza.

I tu by Severočeši brali. Trenér Trpišovský však musí před čtvrtým vystoupením ve skupině J řešit několik problémů.

První se týká sestavy. „Přicestovalo s námi pět zraněných hráčů. Pokud budou alespoň dva schopní naskočit od začátku, budeme rádi. Na lavičku zřejmě půjdou dva junioři. Rozhodně nejsme v pozici, abychom někoho šetřili na nedělní utkání se Spartou," říkal trenér Jindřich Trpišovský, jenž už může využít útočníka Komličenka, jemuž se podařilo vyřídit víza k dlouhodobému pobytu v Česku. Mohl tudíž za týmem dorazit do Itálie a absolvovat středeční trénink, do něhož se kvůli nedostatku hráčů zapojil i sportovní ředitel Nezmar.

S kolika obránci Fiorentina nastoupí?

Dalším otazníkem je pro Trpišovského systém, s nímž Fiorentina na českého soka vyrukuje. „Celou sezónu hráli na tři obránce, ovšem při zápase v Liberci přešli na systém se čtyřmi. Nechci říkat, že se nám Fiorentina přizpůsobovala, ale jak hrajeme hodně přes křídla, tak přešli na čtyři obránce, aby hřiště lépe pokryli," přemítá Trpišovský.

Na domácím stadiónu však italský klub pravděpodobně uplatní zcela odlišný systém. „Doma budou chtít hrát zcela podle svého. Nicméně jsme se připravovali na obě varianty, což je vždy komplikovanější. Rozdíl je obrovský," upozorňuje Trpišovský v připomínce prvního poločasu domácího zápasu.

„Bylo to velké poučení hlavně z hlediska napadání v našem podání, které nám činilo velikánské problémy. Krajní záložníci se jim stahovali do středu hřiště, dva útočníci šli po zisku míče hodně od sebe, nikoliv k sobě, a mezi ně nabíhal ofenzivní záložník. Do ofenzivy jde o hodně zajímavé schéma, jež se hraje v zahraničí a občas na velkých šampionátech, ale v Česku daným stylem nehraje nikdo," vysvětluje Trpišovský.

Proti silným týmům se Liberci venku hraje lépe

Přesto nehodlá uhnout z trendu, který v Liberci razí od začátku. „Určitě budeme napadat vysoko, protože to je jediná možnost, jak soupeře dostat pod tlak. Samozřejmě si uvědomujeme, že Fiorentina je nesmírně silná na míči a náš styl se proti takovému týmu nedá praktikovat devadesát minut. Třeba fotbalisté Marseille v minulém ročníku předváděli obrovskou kvalitu, ale hráli hodě individuálně. Fiorentina všechny přednosti využívá při kombinaci, což z ní dělá mimořádně složitého protivníka," krčí rameny Trpišovský.

Jeho tým v evropských pohárech v letošní sezóně na hřišti soupeře ještě neprohrál a Trpišovský doufá, že bilanci udrží i přes diametrálně odlišné naladění obou týmů. „Vycházím ze zkušenosti, že proti silným soupeřům se nám venku vždy hrálo lépe. Navíc jsme v roli tak jasného outsidera, že nemáme co ztratit. A taková úloha nám sedí," říká Trpišovský.

Zápas Fiorentina - Liberec začíná ve 21.05 hodin, hlavním rozhodčím je Makedonec Stavrev.

Předpokládané sestavy
Fiorentina: Tatarusanu - Tomovič, Rodríguez, Astori - Badelj - Tello, Valero, Cristóforo, Olivera - Kalinič, Babacar.
Liberec: Dúbravka - Coufal, Hovorka, Latka (Karafiát), Sýkora (Bartošák) - Folprecht, Súkenník - Bartl, Ševčík, Vůch - Baroš.
Jak dopadne zápas Fiorentina - Liberec?
Vyhraje Fiorentina
72,4 %
Zápas skončí remízou
7,7 %
Vyhraje Liberec
19,9 %
Celkem hlasovalo 3392 čtenářů.

Reklama

Související témata: