Hlavní obsah

Sparta - Beer Ševa 2:0Lafata se odpoutal od Kollera a Letenští mají postup na dosah

MinutaMin. Tým Hráč Akce
23. Bitton (vlastní) 1 : 0
38. Lafata 2 : 0
Záznam online reportáže

dos, zpSport.cz

Fotbalisté pražské Sparty jsou jako jediní z českého trojlístku velmi blízko postupu do jarní části Evropské ligy. I podruhé dokázali porazit izraelského mistra Hapoel Beer Ševa, tentokrát doma 2:0, a upevnili si tak vedení ve skupině K. První gól byl po Dočkalově přímém kopu vlastní, druhý přidal kapitán Lafata. S 26 trefami se tak na druhém místě historické tabulky českých střelců v evropských pohárech odpoutal od Jana Kollera a na vedoucího Pavla Nedvěda ztrácí už jen tři branky...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty se radují z gólu, který vstřelil David Lafata (druhý zprava) Hapoelu Beer Šerva.

Článek
Fotogalerie

Letenští vyrukovali v očekávané sestavě, nejčerstvější marod Václav Kadlec neusedl ani na lavičku. „Chtěl hrát, ale bylo by to velké riziko. A to už si nemůžeme dovolit," poukázal trenér David Holoubek na desetičlennou marodku.

Zápas začal podobně jako před dvěma týdny v Izraeli - Hapoel byl nebezpečnější a domácí v úvodu vyprodukovali spoustu technických chyb a nepřesností. Žádný div, že Koubek již v 6. minutě musel zasahovat proti první velké šanci Miguela Vítora. Letenští se dostávali před šestnáctku soupeře s velkými problémy, natož aby ohrozili jeho branku. A když už jim vyšel signál po rohovém kopu, Holzer pálil vysoko nad.

Další standardka už ovšem gól přinesla. Dočkal rozehrál ve 23. minutě ze slibné pozice přímý kop a jeho prudký centr si Bitton kolenem nešťastně srazil do vlastní sítě. Hapoel inkasovaný gól na chvíli zmrazil a sváteční střelec Mareček mu ránou zdálky málem přidal další.

Beer Ševa nicméně druhé brance ještě do přestávky neunikla. Sparta předvedla ve 38. minutě parádní kombinační akci. Karavajev hodil aut, narazil si s Julišem, míč pak putoval k Dočkalovi, který předložil na malé vápno finální přihrávku Lafatovi a kanonýr už měl snadnou práci sklepnout míč do sítě.

Dvougólový náskok dával Spartě klid do druhé půle, v níž se hosté pokoušeli dostat na kontakt. Okénka v obraně však nechávali, jedno z nich mohl využít Juliš. Nadějný byl pokus mladého Dudla, podstatné však bylo, že se Sparta v závěrečných minutách nastěhovala na polovinu soupeře a nepouštěla Hapoel do tlaku za snížením.

A když už si hosté tutovku připravili, trefil Sahar sedm minut před koncem tyč...

Evropská liga - 4. kolo skupiny K:
Sparta Praha - Hapoel Beer Ševa 2:0 (2:0)
Branky: 23. vlastní Bitton, 38. Lafata. Rozhodčí: Vad - Albert, Viszokai (všichni Maď.). ŽK: Karavajev, Pulkrab (oba Sp.). Diváci: 12 891.
Sparta: Koubek - Karavajev, Michal Kadlec, Mazuch, Costa - Juliš (72. Dudl), Holek, Dočkal, Mareček, Holzer (90. M. Kadlec) - Lafata (80. Pulkrab). Trenér Holoubek.
Beer Ševa: Goreš - Taha, Vítor (46. Shabtai), Cedek - Bitton, Hoban, Radi, Buzaglo (62. Ghadir), Korhut - Melikson, Maranhao (73. Sahar). Trenér Bakhar.

Reklama

Související témata: