Hlavní obsah

Bod se Svatými je ideální scénář, přeje si Dočkal. Sparta táhne Evropou z posledních sil

dos, zpSport.cz

Sám si pro standardku došel, sám ji přesně zahrál a de facto donutil izraelského soupeře, aby si míč srazil do vlastní sítě. O vítězný gól fotbalistů Sparty v duelu s Hapoelem Beer Ševa (2:0) se tak symbolicky postaral reprezentant Bořek Dočkal, muž zápasu. Druhou branku naservíroval Lafatovi, a tak mají Letenští v Evropské lize dva postupové mečboly. Úkol to však nebude lehký, nejprve přijede do Prahy Southampton a skupinu K zakončí Sparta v Miláně na Interu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal (vlevo) a Lukáš Juliš sahají se Spartou po postupu...

Článek
Fotogalerie

Když má Sparta udělat rozhodující krok v posledním zápase, tak většinou pohoří. I nyní má šanci zajistit si postup již kolo před koncem. Skupinu K vede a jistotu jí dá i jeden bodík z duelu proti Southamptonu.

„Byl by to samozřejmě ideální scénář. Nebylo by úplně optimální jet v posledním kole na Inter s nutností něco uhrát," uvědomuje si Bořek Dočkal.

Sparťané jsou však připravení na všechny varianty. „Na druhou stranu by to nebyla žádná tragédie, protože před startem skupiny bychom takovou možnost všichni brali. Asi nešlo čekat, že bychom si zajistili postup dvě nebo jedno kolo před koncem. Když ale máme možnost uhrát si to doma, tak pro ni musíme udělat maximum. Navíc nám za jisté konstelace může stačit i devět bodů, které již máme," přemítá záložník.

Pojistkou může být i souhra výsledků

Pokud by třeba Hapoel v příštím kole doma neprohrál s Interem a v závěrečném nevyhrál v Southamptonu, nemuseli by už Pražané opravdu hnout ani prstem. A případná remíza Beer Ševy s Milánem by jim přihrála postup rovnou.

Na to však Holoubkův tým spoléhat nemůže. Bude lepší ještě bod získat, desetičlenné marodce navzdory...

„Sami se tomu usmíváme, z původního kádru áčka nám zbylo jedenáct hráčů do pole. Už v minulém ročníku jsme táhli do čtvrtfinále Evropské ligy z posledních sil a z posledních lidí, co jsme měli. Teď znovu jedeme na hranici svých možností," poukazuje.

Ráz pohárových zápasů jim sedí víc

Zatímco v domácí soutěži Sparta ztrácí sedm bodů na vedoucí Plzeň, v Evropské lize vyhrála potřetí za sebou.

„Především domácí zápasy v pohárech zvládáme. Sparta si historicky ověřila, že i s velkými týmy může hrát. Zápasy v Evropské lize navíc mají trochu jiný ráz a nám asi víc sedí. Jsme v nich také efektivní, pak se samozřejmě hraje líp," přemítá Dočkal.

„A je to asi také tím, že tlak není úplně na nás. Víme, že v počtu, v jakém jsme, nám nezbývá než odevzdat maximum a počkat, co z toho bude. Jdeme zápasy odpracovat a čekáme, jestli se výsledek dostaví, nebo ne," dodává.

Domácí konkurence může kalkulovat s tím, že pokud Sparta jako jediná přečká v pohárové Evropě zimu, může být na jaře pro ligu víc unavená.

„Takhle přece nemůžeme uvažovat! To bychom pak mohli chtít už v létě vypadnout ze všech ostatních soutěží," nechce Dočkal ani slyšet.

„Aspoň v Evropě můžeme lidem dělat radost, když nám to teď v lize moc nejde," přidává ještě.

Reklama

Související témata: