Hlavní obsah

Je to pohádka, ještě teď nechápu! Explzeňský Procházka slaví senzační triumf nad Villarrealem

Praha/Villarreal

Před rokem se ve Villarrealu „svezl" na kolotoči v dresu Plzně (prohra 0:1), navíc ve druhém poločase viděl červenou kartu. Ve čtvrtek na stejném místě slavil Václav Procházka obrovský triumf s Osmanlisporem, který je na evropské scéně nováčkem. A aby toho nebylo málo, 32letý stoper přispěl k výhře 2:1 v duelu Evropské ligy asistencí u prvního gólu.

Foto: Profimedia.cz

Obránce Osmanlisporu Václav Procházka slaví gól v síti Villarrealu, na němž se podílel přihrávkou.

Článek

Štípal jste se po utkání, jestli se vám to nezdá?

Nejenom já, bylo to velké překvapení pro všechny. Ještě teď nechápu! Proti Villarrealu jsem hrál předtím s Mladou Boleslaví a s Plzní, ani jednou jsem ho neporazil. Teď jsem to možná čekal nejméně... Porazit Villarreal na jeho hřišti je téměř nemožné, nám se to povedlo.

Měl jste před očima loňský duel s Plzní?

Když jsme přijeli na stadión El Madrigal, vzpomněl jsem si, jak to před rokem probíhalo. Přiznávám, měl jsem velké obavy.

Varoval jste spoluhráče, jaký kolotoč umí doma Villarreal doma rozpoutat?

Nechtěl jsem je plašit.(směje se). Pak nám ale trenér přetlumočil, co řekl kouč Villarrealu na předzápasové tiskovce. Že prý budou chtít zápas rozhodnout v první půlhodině. Tak jsem všem oznámil, že si dovedu dobře představit, jak to bude vypadat. Před rokem to mohlo být za dvacet minut o tři góly, bylo to pekelné.

Jenže rychlý gól jste dali vy, když vaší ostrou přihrávku dorazil zblízka Webó...

Úvod jsme zvládli, nepustili jsme soupeře do tlaku. Naším gólem utkání chytlo scénář, který se nečekal. Přestože Villarreal vyrovnal, dokázali jsme si vzít vedení zpátky. Byli jsme dopředu hodně nebezpeční. Při troše štěstí jsme ale mohli Španěly porazit už před čtrnácti dny doma. Vedli jsme o dva góly, jenže jsme doplatili na vyloučení a zápas zremizovali.

Před 12 měsíci jste byl na El Madrigalu vyloučený. I na to jste si vzpomněl?

To víte, že jsem si v duchu říkal, aby to nedopadlo podobně. Neměl jsem na loňský zápas vůbec dobré vzpomínky, ale teď jsem si to dost vynahradil.

Osmanlispor je v hlavní fázi některého z evropských pohárů poprvé. Vzhledem k tomu, jak se vyvíjí skupina, bylo by už zklamáním, pokud byste nepostoupili?

Máme to ve svých rukách. Nyní hrajeme se Steauou v Bukurešti, končíme doma s Curychem. Jedno vítězství nás posune dál. Byla by obrovská škoda, pokud bychom to nezvládli.

Co by postup pro Osmanlispor znamenal?

To ani nejde říct... Vždyť ještě před pár měsíci si nikdo v klubu nedokázal představit, co účast v pohárech obnáší. Po postupu do první ligy se v první sezóně podařilo skončit na pohárové příčce, a hned napoprvé jsme zvládli předkola. Už to je historický úspěch. A ono to stále roste, někam to pokračuje. Je to neuvěřitelné.

Je to paralela s Plzní?

Roky v Plzni mi to hodně připomíná. Věděl jsem, že máme dobrý tým, ale že se hned v první sezóně v evropských pohárech budeme moct rovnat klubům, jako je Villarreal, je fantastické, neskutečné.

Reklama