Hlavní obsah

Beer Ševa - Inter 3:2Inter ztratil dvougólové vedení, skupina pro něj znamená konečnou

Aktualizováno

Fotbalisté Interu Milán ztratili v Evropské lize dvougólové vedení na hřišti Hapoelu Beer Ševa a po prohře 2:3 přišli o šanci postoupit ze skupiny K, kterou ovládne pražská Sparta. O vítězství izraelského celku rozhodl v nastavení střídající Ben Sahar. Fiorentina doma podlehla stejným výsledkem PAOK Soluň v duelu "liberecké" skupiny J. Přestože dotáhla dvoubrankové manko, v úplném závěru získal tři body pro hosty Garry Rodrigues. Astra Giurgiu poněkud kontroverzně otočila zápas na hřišti Austrie Vídeň a zvítězila 2:1. Plzeň tak ztratila šanci na postup ze skupiny E.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Maor Buzaglo (vpravo) z Hapoelu a Yuto Nagatomo z Interu Milán.

Článek

Inter vedl už po 25 minutách o dvě branky a velkou zásluhu na tom měl Éder, který asistoval u obou gólů Icardiho a Brozoviče. V 58. minutě snížil hlavou Maranhao a o necelou čtvrthodinu později domácí vyrovnali. Gólman Interu Handanovič fauloval ve vápně Buzagla a navíc dostal druhou žlutou kartu v zápase. Nwakaeme následně z penalty proti náhradnímu brankáři Carrizovi uspěl.

Rozhodlo se v 93. minutě

Vzápětí Hapoel znovu skóroval, předcházel tomu ale faul a gól uznán nebyl. Domácí ale v závěru zvýšili tlak, který vyústil v 93. minutě v rozhodující branku po akci dvou střídajících hráčů. Ghadir patičkou předložil míč volnému Saharovi a ten se nemýlil.

Šanci v brance Fiorentiny dostala dvojka Lezzerini a na začátku duelu s PAOK se to neukázalo jako dobrý tah domácího trenéra Paula Sousy. Už v páté minutě Lezzerini vyrazil Camposovu střelu přímo k Šachovovi a ten už zblízka jednadvacetiletého gólmana prostřelil. Vzápětí mohli hosté zvýšit, Rodrigues ale trefil tyč.

Konstrukci nastřelili také domácí, v 21. minutě se Cristofórova střela odrazila od břevna na brankovou čáru. O pět minut později PAOK vedl už o dva góly, když se prosadil nikým nehlídaný Campos. Do poločasu stihl snížit Bernardeschi, který se v posledních třech soutěžních zápasech trefil čtyřikrát.

Střeleckou formu potvrdil krátce po změně stran také útočník Fiorentiny Babacar, který vyrovnal na 2:2 a v Evropské lize se prosadil v této sezoně počtvrté. Jenže "Viola" si s předstihem postup nezajistila, neboť v nastavení se po pěkné individuální akci trefil Rodrigues.

Přísná penalta

V zápase Austrie Vídeň s Astrou Giurgiu se v 57. minutě jako první prosadil stoper Rotpuller. Za hosty deset minut před koncem vyrovnal střídající Florea a v úplném závěru z přísně nařízené penalty dokonal obrat Budescu. Astra se posunula na druhé místo tabulky o dva body právě před Austrii. AS Řím má po výhře nad Plzní jistou první pozici.

Hlavní hvězdou zápasu Manchesteru United s Feyenoordem Rotterdam byl domácí kapitán Rooney. V 35. minutě po Ibrahimovicově přihrávce přehodil gólmana Jonese a s 39 brankami se stal nejlepším střelcem "Rudých ďáblů" v evropských soutěžích, když o jednu trefu překonal Ruuda van Nistelrooije.

V 69. minutě si Rooney připsal asistenci u Matova gólu. Španělský záložník skóroval ve dvou soutěžních zápasech po sobě poprvé od loňského září. Na 3:0 pak po Ibrahimovicově střele zvýšil vlastním gólem Jones a čtvrtou trefu domácích si v nastavení připsal Lingard.

Obránce Jan Lecjaks asistencí přispěl k remíze Young Boys Bern 1:1 na hřišti Olympiakosu Pireus. Domácí vedli od 48. minuty po pěkné Fortunisově trefě z přímého kopu, o deset minut později ale Lecjaks poslal pas za obranu Hoarauovi a ten s přehledem zakončil. Bernu bod nepomohl, ze skupiny B postoupí APOEL Nikósie a právě Olympiakos.

Za Ajax nastoupil proti Panathinaikosu Atény obránce Matthijs de Ligt, který se ve věku 17 let a 104 dní stal nejmladším hráčem amsterodamského celku, který byl součástí základní jedenáctky v evropských soutěžích. Dosud jím byl Clarence Seedorf (17 let a 215 dní). Šanci v sestavě již jistého postupujícího dostal také český záložník Václav Černý. Nizozemský klub si pojistil výhrou 2:0 postup z prvního místa.

Osmanlispor se stoperem Václavem Procházkou podlehl na hřišti Steauy Bukurešť 1:2. Po půlhodině hry otevřel skóre ve prospěch hostů Ndiaye, v druhém poločase ale zápas otočili Momčilovič a Tamas.

Genk s Brabcem postupuje

Ze skupiny C si zajistily postup Anderlecht a St. Etienne. Bruselský klub vyhrál 3:1 na hřišti Gabaly, St. Etienne stačila bezbranková remíza s Mohučí. Také skupina I zná jména obou postupujících - mezi 32 nejlepších týmů se s předstihem probojoval Krasnodar po remíze 1:1 se Salcburkem. Schalke mělo jistotu už po čtvrtém kole, dnes navíc porazilo 2:0 Nice a udrželo si stoprocentní bilanci, stejně jako Šachtar Doněck a Zenit Petrohrad.

I v dosud vyrovnané skupině F je rozhodnuto. Genk s Jakubem Brabcem v sestavě porazil 1:0 Rapid Vídeň po gólu Karelise a společně s belgickým klubem postupuje Bilbao. Athletic porazil 3:2 Sassuolo, k výhře přispěl jednou brankou také útočník Aduriz, jenž je se šesti trefami nejlepším střelcem soutěže.

Fotbalová Evropská liga - 5. kolo základních skupin:
Skupina A:
Fenerbahce - Luhansk 2:0 (0:0)
Branky: 59. Stoch, 67. Kjaer. ČK: 90.+3 Sobol (Luhansk).
Manchester United - Feyenoord Rotterdam 4:0 (1:0)
Branky: 35. Rooney, 69. Mata, 75. vlastní Jones, 90.+2 Lingard.
Skupina B:
Astana - APOEL Nikósie 2:1 (0:1)
Branky: 59. Aničič, 84. Despotovič - 31. Efrem. ČK: 33. Astiz (APOEL).
Olympiakos Pireus - Young Boys Bern 1:1 (0:0)
Branky: 48. Fortunis - 58. Hoarau.
Skupina C:
Gabala - Anderlecht Brusel 1:3 (1:1)
Branky: 15. Ricardinho z pen. - 11. Tielemans, 90. Bruno, 90.+4 Teodorczyk. ČK: 89. Ejubov (Gabala).
St. Etienne - Mohuč 0:0
Skupina D:
Petrohrad - Maccabi Tel Aviv 2:0 (1:0)
Branky: 44. Kokorin, 90.+1 Keržakov.
Dundalk - Alkmaar 0:1 (0:1)
Branka: 9. Weghorst.
Skupina E:
AS Řím - Viktoria Plzeň 4:1 (1:1)
Austria Vídeň - Astra Giurgiu 1:2 (0:0)
Branky: 57. Rotpuller - 79. Florea, 88. Budescu z pen. ČK: 65. Grünwald (Austria).
Austria: Hadzikič - Larsen, Rotpuller, Filipovič, Martschinko - Holzhauser, Serbest - Venuto (90. Tajouri), Grünwald, Pires - Kayode (90. Friesenbichler). Trenér: Fink.
Astra: Lung - Stan, Oros (61. Florea), Alves, Morais - Seto, Sapunaru, Mansaly (71. Lovin) - Budescu (90.+3 Nicoara), Alibec, Teixeira. Trenér: Sumudica.
Skupina F:
Bilbao - Sassuolo 3:2 (1:1)
Branky: 10. García, 58. Aduriz, 79. Lekue - 2. vlastní Balenziaga, 83. Ragusa.
Genk - Rapid Vídeň 1:0 (1:0)
Branka: 11. Karelis.
Skupina G:
Celta Vigo - Standard Lutych 1:1 (1:0)
Branky: 8. Aspas - 81. Laifis. ČK: 90.+4 Aspas.
Ajax Amsterodam - Panathinaikos Atény 2:0 (1:0)
Branky: 40. Schöne, 50. Tete.
Skupina H:
Gent - Braga 2:2 (2:2)
Branky: 32. Coulibaly, 40. Miličevič - 14. Stoiljkovič, 36. Hassan.
Šachtar Doněck - Konyaspor 4:0 (2:0)
Branky: 11. vlastní Bardakci, 36. Dentinho, 66. Eduardo, 74. Bernard.
Skupina I:
Schalke - Nice 2:0 (1:0)
Branky: 14. Konopljanka, 80. Aogo z pen. ČK: 90.+4 Tekpetey (Schalke).
Krasnodar - Salcburk 1:1 (0:1)
Branky: 85. Smolov - 37. Dabbur.
Skupina J:
Slovan Liberec - FK Karabach 3:0 (1:0)
Fiorentina - PAOK Soluň 2:3 (1:2)
Branky: 33. Bernardeschi, 50. Babacar - 5. Šachov, 26. Campos, 90.+3 Rodrigues.
Fiorentina: Lezzerini - Tomovič, Astori, Rodríguez, Milič (51. Chiesa) - Cristóforo (66. Sánchez), Badelj - Tello (83. Iličič), Vecino, Bernardeschi - Babacar. Trenér: Sousa.
PAOK: Brkič - Matos, Crespo, Varela, Leovac - Šachov (83. Mystakidis), Caňas, Cimirot - Campos (71. Pelkas), Kuluris (61. Thiam), Rodrigues. Trenér: Ivič.
Skupina K:
Sparta Praha - Southampton 1:0 (1:0)
Hapoel Beer Ševa - Inter Milán 3:2 (0:2)
Branky: 58. Maranhao, 71. Nwakaeme z pen., 90.+3 Sahar - 13. Icardi, 25. Brozovič. ČK: 69. Handanovič (Inter).
Hapoel: Goreš - Bitton, Taha (36. Radi), Vítor, Cedek, Korhut - Buzaglo, Hoban (81. Ghadir), Ogu, Nwakaeme - Maranhao (75. Sahar). Trenér: Bakhar.
Inter: Handanovič - D'Ambrosio, Miranda, Murillo, Nagatomo - Melo (62. Gnoukouri), Banega (70. Carrizo), Brozovič - Candreva, Icardi, Éder (60. Perišič). Trenér: Pioli.
Skupina L:
FC Curych - Villarreal 1:1 (0:1)
Branky: 87. Rodriguez z pen. - 14. Bruno Soriano.
Steaua Bukurešť - Osmanlispor 2:1 (0:1)
Branky: 71. Momčilovič, 86. Tamas - 30. Ndiaye.
Jak si vedly české týmy - souhrn

Reklama