Hlavní obsah

Museli jsme postoupit, abych mohl na lavičce Sparty zůstat. Pro Evropu nařízení neplatí, hlásí Holoubek

Praha

Letná topící se v neskonalé euforii děkovala svým hráčům, ještě víc pak mladému trenérovi Davidu Holoubkovi. Zvláště, když jeho provizorium skončilo a strahovská výjimka s ním, takže dočasný letenský trenér přestal být vlastně po výhře nad anglickým Southamptonem trenérem. „Ale jen pro naši ligu. Pro pohárovou Evropu žádné nařízení podobné tomu českému neplatí, takže jsme prostě museli nad Angličany vyhrát, abych mohl Spartu trénovat dál,“ smál se náramně šťastný Holoubek, který si výhru pořádně užíval. „Dovedu se odvázat ještě víc,“ netajil.

Sparta slaví postupVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Sparta slaví postup

Nejdřív porazil milánský Inter, teď v letenském chrámu dokonce ukřižoval Svaté, jak se na Ostrovech Southamptonu přezdívá.

„Strašně důležitý byl rychlý vedoucí gól, protože po něm jsme mohli pokračovat v taktice, kterou jsme měli nachystanou," vyzdvihoval Holoubek trefu Costy už v 11. minutě.

„Ten signál jsme měli domluvený. Byla to jedna z variant, která nakonec vyšla lépe, než jak jsme ji měli připravenou," nepopírá autor parádní nahrávky Bořek Dočkal, jak moc jemu i celé Spartě vedení pomohlo.

„Rázem nám dodalo víc sil a zároveň i koncentrace, stejně jako víry v úspěšný výsledek. Pravdou ale je, že do přestávky jsme si počínali až příliš pasivně. Druhou půli už jsme ale odehráli skvěle a měli víc šancí než Southampton," glosuje vítěznou partii a postup jarních vyřazovacích bojů Evropské ligy.

„Je to neuvěřitelný úspěch. Zvláště vzhledem k těžké skupině, v níž jsme hráli, a stavu, v jakém jsme v posledních týdnech byli," připomíná Dočkal, s čím vším se musel letenský celek vyrovnávat.

Triumf vydřeli s deseti hráči základního kádru...

„Hráli jsme vlastně s deseti hráči základního kádru, takže jsme museli v panující situaci plavat. Ale plavali jsme velice dobře. Devadesát minut se Southamptonem odpracovali kluci na maximum, za což jim musím složit poklonu," nešetří chválou trenér Holoubek, jenž se stal mimochodem prvním sparťanským koučem, který dokázal porazit anglického soupeře.

Patnáct zápasů a dlouhých 33 let Sparta na podobnou chvíli čekala a až v jeho éře se jí dočkala.

„Jsme hlavně rádi, že se nám podařilo postoupit do jarní části. Připravili jsme se velice dobře takticky na hru Southamptonu a zvládli jsme to, i když za cenu obranné taktiky. Chtěli jsme odevzdat maximum, to se nám podařilo, takže k poslednímu zápasu skupiny do Milána pojedeme sehrát kvalitní utkání bez jakéhokoli tlaku," hlásí Holoubek.

Mužstvo ve zbývající části podzimu povede jako hlavní trenér dosavadní asistent Zdeněk Svoboda. Formálně si vymění roli s Holoubkem, který teprve studuje potřebnou licenci a v pátek mu končí 60denní výjimka.

"Je to legislativní záležitost, tým musí převzít někdo jiný," potvrzuje. "Ale nepředpokládám, že by se něco měnilo z hlediska vedení týmu, tréninku a koučinku při zápasech. Do toho si mluvit nenechám. Navíc v Evropské lize tým můžu vést," vede si Holoubek s úsměvem svou.

Postup cenný jako čtvrtfinále

Hráči potvrzují, že je děsila představa, že by museli o všem rozhodnout až v posledním utkání v Miláně.

„Úžasný pocit. Euforie i úleva, že na Inter už pojedeme s jistotou postupu. Vždyť během jednoho kola se ještě všechno mohlo změnit," poukazuje Dočkal. „Vzhledem ke stavu, v jakém jsme, je postup podle mě stejně cenný jako jarní postup do čtvrtfinále."

„Euforie je na místě, vždyť jsme postoupili do jarní části Evropské ligy! Ale už v neděli hrajeme v Hradci Králové a chceme se udržet také ve hře o titul. Není tedy čas na žádné kraviny, dáme si regeneraci a musíme se začít připravovat na další zápas," líčí brankář Tomáš Koubek.

„Povedlo se všechno, co jsme chtěli," libuje si Costa, který již den před zápasem avizoval, že mužstvo má zbraň, která je velkým tajemstvím. „Nemusíme přece předem mluvit o všem, na čem pracujeme. Na tréninku jsme gólovou akci pečlivě nacvičili. A když jsme vzadu udrželi nulu, můžeme slavit postup," jásá obránce ze Zimbabwe, autor gólu.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen