Hlavní obsah

Od beznaděje k euforii. Skalp zlomeného Karabachu slavil v šatně i rozesmátý boss

Liberec

Pět zápasů bez výhry. Tak zlá byla bilance fotbalistů Liberce před pátým dějstvím Evropské ligy skupiny J. A soupeřem Severočechů ve čtvrtečním večeru byl navíc Karabach pyšnící se sérií sedmi výher vyšperkovaných pokaždé čistým kontem. Jenže tým zpod Ještědu soka z Ázerbájdžánu na domácím trávníku smetl.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Střelec Egon Vůch (uprostřed) se raduje se spoluhráči z Liberce z gólu proti Karabachu.

Článek

Liberečtí skórovali z první vydařené akce. A když přežili dvě nebezpečné situace, při nichž výrazně pomohl brankář Dúbravka, neohroženě mašírovali pro tři body. Folprecht ve středu pole dominoval, na krajích oslňovali Vůch i Ekpai. „Parádní výkon. Topili jsme se v beznaději, teď slavíme a můžeme myslet na postup," rozplýval se po výhře 3:0 liberecký obránce Ondřej Karafiát.

Vskutku šlo o neuvěřitelnou proměnu proti předešlým libereckým představením a zejména pak proti krachu v sobotním derby s Jabloncem. „To jsme dvacet minut hned po zápase zůstali v šatně a padala ostrá slova," přiznával trenér Jindřich Trpišovský, když už ho hřál skalp Karabachu.

„Seděli jsme pak do noci v liberecké kabině bez trenérů. Slovo měli hlavně starší kluci jako Baroš nebo Pokorný. Ale mluvil každý, kdo měl něco na srdci," přiblížil Karafiát. „A neskončilo to proslovy. Projevilo se to pozitivně na hřišti. Minulou sezónu jsme bojovali jeden za druhého. Dosud to tak nebylo. Ale výkon proti Karabachu nám dává naději," přiznával záložník Egon Vůch, který si při čtvrteční řeži v Evropské lize připsal první gól, a pak přihrál na třetí.

„Nasazení, bojovnost, odpovědnost. To nám v předešlých zápasech chybělo. Mottem duelu s Karabachem bylo, že tým je svatý. A kluci vše naplnili do puntíku. V některých fázích hráli téměř osobní obranu, vyřadili ze hry klíčové hráče soupeře," lebedil si Trpišovský po utkání, v jehož závěru tribuny nadšeně aplaudovaly parádnímu výkonu Severočechů.

Po zápase do šatny bující veselím z jednoznačného triumfu nad zdeptaným a zcela zlomeným Karabachem spěchal i klubový majitel Ludvík Karl, aby si vychutnal oslavy.

„Moc často mezi nás nechodí. Snad si tu euforii užil," vykládal Karafiát. „Dostal šanci po hodně dlouhé době, vítězný pokřik už jsme málem neznali," připomínal Trpišovský, že z předešlých pěti duelů Liberec žádný nevyhrál. „Ale hned mi také pan Karl zdůrazňoval, že už v neděli nás čeká další zápas," smál se trenér libereckého týmu po neuvěřitelném procitnutí svých svěřenců.

Reklama

Související témata: