Hlavní obsah

Dočkal o postupu Sparty: Vzhledem k marodce se nám podařil malý zázrak!

Praha

Byl v sedmém nebi. Jak by také ne, když sparťanský lazaret dokráčel s předstihem do jarní vyřazovací části Evropské ligy. Záložník Bořek Dočkal po utkání se Southamptonem, ve kterém s Costou báječně zrealizoval signál při přímém kopu, nešetřil komplimenty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Postup! Bořek Dočkal po vítězství nad Southamptonem.

Článek
Fotogalerie

Sparta slaví postup

Napadlo vás po vysoké prohře v Southamptonu v úvodním duelu, že k závěrečnému duelu do Milána poletíte v pozici vítěze skupiny?

Tehdy stěží. Jsme pyšní, co jsme dokázali. Nesmíme ovšem přehlédnout, že v některých zápasech jsme měli štěstí. Například v Izraeli. Beer Ševa byla fotbalovější, lepší. Pak jsme ji ale porazili doma a začali věřit, že to už dotáhneme k postupu.

Pod koučem Holoubkem jste vyhráli čtyři následující utkání. V čem je jeho kouzlo?

Přišel v těžké době. Neměl v podstatě kam sáhnout, což mu možná situaci paradoxně trochu usnadnilo. Dokázal perfektně vyhodnotit, na co v danou chvíli máme.

Co zásadního změnil?

Dřív jsme šli i do zápasů v pohárech s otevřeným štítem, chtěli jsme si to se soupeři rozdat na férovku. Přehrát je. Už na jaře jsme od toho ale museli upustit, jelikož jsme naráželi na velkou kvalitu. Bylo třeba hrát víc takticky. Stejně jsme to pojali nyní. Defenzívu jsme zvládli, v útočné fázi jsme byli extrémně produktivní. To je proti takovým protivníkům zásadní.

Semklo se mužstvo vzhledem k rozsáhlé marodce?

Samozřejmě je lepší, když máte na lavičce i někoho zkušenějšího, než pouze kluky z dorostu. Na druhou stranu do zápasů v Evropě jsme šli mnohem uvolněnější než do utkání v lize. Favoritem byl většinou soupeř, navíc jsme věděli, že stav kádru je takový, že se s tím nedá nic dělat. Vstupovali jsme na hřiště s čistou hlavou, bez nervozity.

Lze postup za nynější konstelace srovnat s účastí v jarním čtvrtfinále Evropské ligy?

Skoro ano, letošní skupina byla těžší. Na to, v jakém stavu je náš kádr, je postup z první příčky malým zázrakem. Nejen Sparta, nýbrž i celý český fotbal by si tohoto velkého úspěchu měl vážit. A nepovažovat ho za samozřejmost.

Reklama

Související témata: