Hlavní obsah

Talisman v Evropě debutoval na mámině klíně. Přežít zimu nepovažuje za sci-fi

Soluň

Kdykoliv naskočil na podzim v dresu Liberce obránce Lukáš Pokorný do utkání evropských pohárů, slavili Severočeši vítězství. Pokud se tradice naplní i ve čtvrtek večer při vyvrcholení skupiny J Evropské ligy, zopakuje tým zpod Ještědu loňský bodový zisk v druhé nejprestižnější soutěži starého kontinentu. A dost možná bude slavit postup do jarní fáze...

Foto: Jaroslav Appeltauer

Kapitán fotbalového Liberce Lukáš Pokorný na tréninku v Soluni.

Článek
Fotogalerie

„Je to takový náš talisman. Vždyť my jsme s ním v sestavě jen jednou inkasovali, hned v sedmé minutě úvodního duelu v Mödlingu. A pak už nikdy. Snad Lukášova bilance bude pokračovat," přál si Jindřich Trpišovský při vidině bitvy, která na stadiónu Hrobka uzavře podzim libereckého týmu.

První část sezóny byla v podání Severočechů na domácí scéně notně nevydařená. Jsou třinácti, dva body od sestupové propasti. Na mezinárodní scéně předvádějí ale odlišné výkony. A stále mají naději na postup. Pokud v Řecku ve čtvrtek večer zvítězí a Fiorentina porazí Karabach, bude mít Liberec jisté místo v jarní části soutěže.

„Nechci hledat rozdíly proti ligovým zápasům, ale faktem je, že duely Evropské ligy nám svědčí více. Soupeři praktikují otevřenější fotbal, není to jen bušení do zformované obrany," přemítal kapitán klubu zpod Ještědu.

Úspěch by bral jako jistou náplast na podzimní bídu. „Všichni jsme rádi, že mám ještě šanci částečně odčinit ligové výsledky. Je jasné, že hodnocení dosavadních výkonů nebude dobré. Výhra a postup by náš podzim zachránili," tvrdil Pokorný, jenž v třiadvaceti letech povede Severočechy do jejich sté bitvy v evropských pohárech.

„Úplně první dva duely s Norrköpingem si nevybavuji. Ale na historicky druhém utkání klubu v pohárové Evropě už jsem byl," vybavil si Pokorný měření s Liverpoolem. „Tehdy jsem ani neměl vlastní vstupenku. Musel jsem sedět mámě na klíně," smál se Pokorný před tréninkem předcházejícím poslednímu zápasu podzimu na evropské scéně.

„Tehdy určitě nikdo nečekal, že se v krátké době podaří udělat tak skvostnou sérii. A pokud bychom už ve čtvrtek dokázali zajistit její pokračování, šlo by o obrovskou odměnu pro celý Liberec," měl jasno Pokorný.

K naplnění účasti při losování jarního pokračování soutěže musí Severočeši ve čtvrtek večer vyhrát, a ještě Fiorentina porazit Karabach. Pak bude klub zpod Ještědu první v tabulce tří sedmibodových mužstev. „Postup je náš sen. A já jsem pevně přesvědčený, že se nejedná o žádnou sci-fi. Oba výsledky se klidně mohou zrodit," byl přesvědčený Pokorný.

Ohromně se těšil na atmosféru, která provází duely na stadiónu zvaném Hrobka. „Všichni jsme hned po losu viděli spoustu záznamů, kdy fanoušci Soluně předváděli skutečně veliké věci. A doufali jsme, že při vzájemném posledním utkání skupiny bude jeden nebo druhý tým hrát o postup, aby lidé přišli a vytvořili parádní diváckou kulisu," přiznával Pokorný, jehož snažení s libereckými parťáky o postup do jarní fáze by podle předběžných odhadů mělo sledovat patnáct tisíc fanoušků. Všichni však budou přát úspěch černobílým barvám domácí Soluně.

Jak dopadne zápas Evropské ligy mezi Soluní a Libercem?
Vyhraje PAOK Soluň
27 %
Utkání skončí remízou
6,7 %
Zvítězí Liberec
66,3 %
Celkem hlasovalo 555 čtenářů.

Reklama

Související témata: