Hlavní obsah

Je to neuvěřitelné, zářil hrdina Middlesbrough Maccarone

PRAHA

Fotbalisty anglického Middlesbrough není radno předčasně odepisovat. Mistři dokonalých zvratů, třeba taková přezdívka by k týmu díky vystoupení v Poháru UEFA pasovala. Middlesbrough ve čtvrtfinále proti Basileji i v semifinálovém duelu se Steauou Bukurešť dvakrát zvonila hrana, ale mužstvo pokaždé doma díky drtivému finiši dokázalo nepříznivý vývoj otočit.

Článek

A teď se může klub ze severovýchodu Anglie těšit na první velké evropské finále, 10. května se mu v Eindhovenu postaví FC Sevilla. "Pořád mně to nedochází, co jsme dokázali. Je to neuvěřitelné," rozplýval se po čtvrteční senzační výhře nad Steauou útočník Massimo Maccarone, který naskočil do hry z lavičky ve 26. minutě místo beka a kapitána Southgata.

Právě on je v Middlesbrough oslavovaným hrdinou. Jeho trefa v poslední minutě odvety čtvrtfinále zajistila postup přes Basilej, ve čtvrtek holohlavý italský kanonýr dvěma góly odřízl od finále rumunský tým.

"Budu říkat to samé jako po Basileji: ukázali jsme nezdolnou vůli, charakter a přístup. Myslel jsem, že se něco podobného už nemůže opakovat, ale stalo se," radoval se trenér Steve McClaren. "Ale za tu dřinu jsme si postup zasloužili. Pro naše malé město je to fenomenální úspěch," uvedl McClaren, který už může myslet na finále. "Dáme jim během první desetiminutovky tříbrankový náskok a bude to v pohodě," smál se McClaren.

Trenér rumunského celku svůj tým nepoznával

Steaua se už viděla finále, doma vyhrála 1:0 a v odvetě po 24 minutách vedla na stadionu Riverside o dvě branky. Ani takový náskok ji však na vysněnou cestu do Eindhovenu nepřivedl. A zlomení hosté po utkání jen marně hledali slova, aby vysvětlili osudový kolaps.

"Je to nepochopitelné, nikdy v životě jsem neviděl tolik gólů, kterým by předcházely takové individuální chyby v defenzivě. Na finále jsme začali myslet bohužel až příliš brzy, to byla velká chyba," smutně konstatoval trenér Cosmin Olaroiu. Zatímco v minulých zápasech své hráče velebil za příkladný přístup a obětavost, v utkání v Middlesbrough některé opory prý nepoznával.

"Hráči, kteří by kvůli další žluté kartě nemohli nastoupit ve finále, nehráli s patřičným odhodláním. V poločase jsem jim přitom říkal, že hlavní je postup týmu a ne jejich vlastní přítomnost ve finále," líčil rozladěný Olaroiu, jehož tým v Middlesbrough během hodiny inkasoval víc branek než v celém dosavadním průběhu soutěže.

Pro oba kluby je to první evropská finálová účast

Na první evropskou finálovou účast se těší také Sevilla, která po tuhém boji vyřadila vítěze soutěže z roku 1997 Schalke 04. "Zápasy to byly naprosto vyrovnané. Jenže když netrpíte a zápasy nebolí, tak se nikam nedostanete," prohlásil trenér Sevilly Juande Ramos.

"Teď si užíváme krásnou noc," poznamenal. "Je to nejkrásnější den mého života," radoval se útočník Ariza Makukula, který se v zápase objevil po několikaměsíční pauze zaviněné zraněním kolena.

Napínavý dvojzápas španělského a bundesligového týmu rozhodl jediný gól Puerty z prodloužení. A zaskočil prý i domácího kouče. "Gól přišel ve chvíli, kdy jsem už přemýšlel nad penaltovým rozstřelem. Oba týmy byly už hodně unavené. Ale Puerta si gól za svůj výkon zasloužil," řekl Ramos.

Německý tým ve čtvrtek večer završil smolnou sezónu. Boje o mistrovský titul v bundeslize sleduje zpovzdálí a nyní skončil pod vrcholem i v evropském poháru. "Od této sezóny jsme čekali víc," vystihl situaci trenér Mirko Slomka. "Dostali jsme se sice do semifinále Poháru UEFA, ale co z toho máme," posteskl si.

Reklama

Související témata: