Hlavní obsah

Rostov - Sparta 4:0Konatého zkrat a výprask! Letenští si z Ruska vezou debakl

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Mevlja 1 : 0
38. Poloz 2 : 0
40. Noboa 3 : 0
68. Azmún 4 : 0
Záznam online reportáže

Pavel Dosadil (Rostov na Donu)Sport.cz
Aktualizováno

Vydařená zimní příprava lehla popelem hned za první soutěžní poločas jara. Fotbalisté pražské Sparty si z Rostova na Donu vezou debakl 0:4. V úvodním zápase 1. kola vyřazovací části Evropské ligy ještě do přestávky přišli o vyloučeného Konatého a třikrát inkasovali. Druhý poločas ostudu završil. Venku Sparta prohrála 0:4 v Poháru UEFA a nástupnické EL naposledy v roce 1981... Odveta se hraje za týden v Praze, postup už je ovšem pro Dočkala a spol. v rovině utopie.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Sparťan Néstor Albiach (vlevo) v hlavičkovém souboji s Fjodorem Kudrjašovem.

Článek
Fotogalerie

Také Sparta blufovala. Jestliže trenér Požár po generálce s Žilinou prohlásil, že sestava v Rostově určitě nebude stejná, tak byla samozřejmě identická...

Od začátku bylo patrné, že oběma týmům bude komplikovat situaci promrzlý terén. Vždyť v době výkopu ukazoval teploměr slibovaných 9 stupňů pod nulou.

Domácí byli na začátku nebezpečnější. Dvakrát zahrozil Bucharov a do třetice už udeřilo. V 15. minutě se potvrdilo, že Rostov s plejádou vysokých hráčů je nesmírně silný ze standardek. Po Kalačevově rohu se hlavou prosadil obránce Mevlja. Costa ještě na brankové čáře na míč dosáhl, ale už ho nestačil odvrátit mimo branku.

Pražané zkoušeli zahrozit po stranách, po Konatého akci Juliš branku netrefil. Nebezpečnější byla Néstorova rána zdálky, kterou brankář Medveděv s námahou vyrazil na roh. Jenže po uplynutí první půlhodiny dopadla na Spartu druhá rána. Konaté, který už měl od 20. minuty žlutou kartu, ošklivě přišlápl kotník Kalačevovi, nechal si dát druhou a předčasně odpochodoval do šatny.

Rostov trestal neúprosně

Odezva přišla vzápětí. Domácí po jednoduché bleskové akci připravili finální zakončení Polozovi a kanonýr zblízka propasíroval míč podruhé za Koubka. Rostov byl na koni, zatlačil a hned ve 40. minutě po nebetyčných zmatcích ve sparťanské obraně Noboa přidal třetí branku.

Sparta tak za první soutěžní poločas inkasovala víc gólů než za celých osm zápasů zimní přípravy!

Ve druhé půli šlo tedy posledními českému zástupci v Evropě o to, aby pohárová facka nenarostla do ještě ostudnější podoby a před odvetou bylo možné spřádat alespoň bláznivé teorie, jak se v Evropské lize udržet.

A také aby nepřekonala svou rekordní porážku venku v této soutěži, když v roce 1981 v Poháru UEFA podlehla Xamaxu Neuchatel 0:4...

Nepovedlo se. Střídajícímu Íránci Azmúnovi stačila jediná minuta na hřišti, aby si pohodlně došel pro čtvrtý pozdrav za Koubkova záda.

Evropská liga - úvodní utkání 1. kola play off:
FK Rostov - Sparta Praha 4:0 (3:0)
Branky: 15. Mevlja, 38. Poloz, 40. Noboa, 68. Azmún. Rozhodčí: Nijhuis - Van de Ven, Schaap (všichni Niz.). ŽK: Konaté, Dočkal. ČK: 31. Konaté (všichni Sparta). Diváci: 6000.
Rostov: Medveděv - Mevlja, Navas, Granat - Kalačov, Noboa, Gatčan, Jerochin (83. Prepelitä), Kudrjašov - Bucharov (67. Azmún), Poloz (74. Děvič). Trenér: Daniljanc.
Sparta: Koubek - Karavajev, Mazuch, M. Kadlec, Costa - Néstor (77. Hybš), Vácha (80. Holek), Sáček, Dočkal (87. Lafata), Konaté - Juliš. Trenér: Požár.
Ostatní zápasy 1. kola play off Evropské ligy zde.

Reklama

Související témata: