Hlavní obsah

Pánové, a teď už jako zabijáci! Mourinho vede Rudé ďábly do semifinále

Manchester

Během víkendu se blýskl vcelku nečekaným vítězstvím nad Chelsea, svým bývalým zaměstnavatelem, a hlavně lídrem Premier League. Kouč fotbalistů Manchesteru United teď hlavně hodlá dokončit práci ve čtvrtfinále Evropské ligy. „Už v Bruselu jsme mohli rozhodnout, jenže nám chyběl zabijácký instinkt,“ poukazuje José Mourinho, že na Old Trafford žádá v odvetě od svých chlapců mnohem větší elán. První zápas s Anderlechtem skončil 1:1.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Bram Nuytinck z Anderlechtu střeží snajpra Manchesteru United Zlatana Ibrahimovice.

Článek

Dvě cesty mohou Rudé ďábly dovést do Ligy mistrů. Jedna evropská, druhá domácí. Verze z Premier League je pro Manchester United stále velmi nejistá.

„Evropská liga má pro nás zásadní význam. V této chvíli je to jediná trofej, kterou ještě můžeme vyhrát," ujišťuje José Mourinho.

Proto ho namíchl průběh prvního čtvrtfinálového duelu. Jeho tým vedl Mchitarjanovým gólem a měl další šance, v závěru ovšem Dendoncker vyrovnal a udržel Fialky ve hře.

„Zbytečná komplikace! Ale doma jsme silní, na Old Trafford jsme vyhráli všechny zápasy v Evropské lize," poukazuje portugalský kouč.

Čtvrteční odvety čtvrtfinále Evropské ligy:
Manchester United - Anderlecht Brusel (první zápas 1:1, ČT sport),
Genk - Celta Vigo (2:3, záznam Nova Sport2 od 23.00),
Schalke - Ajax Amsterdam (0:2, Nova Sport2),
Besiktas Istanbul - Lyon (1:2, Nova Sport1).
Všechny zápasy se hrají od 21:05.

Nic než semifinále

Výhra 2:0 nad Chelsea samozřejmě byla pro Rudé ďábly ideální generálkou...

„Takové zápasy nám dodávají jistotu. Všichni se soustředíme na finiš sezóny, protože víme, že hrajeme o dvě velké šance. Jednou z nich je Evropská liga, druhou možnost skončit v Premier League v první čtyřce. Odveta proti Anderlechtu bude těžká, ale představíme se před našimi fanoušky a chceme postoupit do semifinále," líčí italský obránce Matteo Darmian.

Anderlecht právě s Rudými ďábly utrpěl nejhorší prohru na evropské pohárové scéně. V září 1956 v 1. kolem PMEZ podlehl na Old Trafford 0:10. Je to zároveň historicky nejvyšší výhra United v soutěžích pod hlavičkou UEFA.

„Čeká nás odveta na krásném stadiónu, užijeme si ji. Jestli můžeme vyhrát? Uvidíme," usmívá se záložník Leander Dendoncker, autor vyrovnávacího gólu z prvního zápasu.

V soutěži zbyli ještě dva čeští fotbalisté. Jakub Brabec bude s Genkem doma proti Celtě Vigo dohánět ztrátu 2:3. Ajax Amsterdam, do jehož kádru se ani pro odvetu se Schalke nevešel Václav Černý, má k dobru náskok 2:0. Lyon si do Istanbulu na Besiktas přivezl výhru 2:1, hraje se pouhý týden po výtržnostech fanoušků v prvním vzájemném duelu na hřišti Olympique...

Reklama