Hlavní obsah

Šebrle poprvé po závodě zvracel

Miloš Jerie

Nebýt dvou vad na kráse v podobě pokaženého disku a slabší tyčky, prolomil by Roman Šebrle na desetiboji v rakouském Götzisu nejspíš podruhé devítitisícovou hranici. To se povedlo na planetě zatím jen jemu, když se přes ni před dvěma lety přehoupl o 26 bodů ke světovému rekordu.

Foto: ČTK/AP

Roman Šebrle zvítězil 1. června na desetibojařském mítinku v rakouském Götzisu.

Článek

"Jenže v disku to byla katastrofa. Přešlápl jsem první pokus kolem 47 metrů. Cítil jsem, že jsem zavadil o obrubník," litoval, protože pak znervózněl a další dva pokusy už stály za starou bačkoru.

S pětimetrovým mankem oproti plánům se sen loňského mistra Evropy z Mnichova na osobní rekord, jenž by měl i punc světového, rozplynul. V tyči, kdy na pěti metrech přišel pozdě s tvrdší variantou náčiní a už se hlásila také únava, pak už krystalizoval výkon, jenž pak dostal konečnou podobu: 8807 bodů.

"I tenhle součet pro mě znamená povzbuzení před vrcholem sezóny," netrápil se lanškrounský rodák výčitkami, že se mu to nebo ono ve víkendovém klání nepovedlo. Pro srpnový světový šampionát v Paříži se pro něj stal Götzis místem, kde ještě víc posílil své sebevědomí.

Pappas není O"Brien

Po dvou prohrách za sebou zabrzdil Američana Toma Pappase, pokoušejícího se o jeho skalp potřetí. "Věřil jsem si na něj, i kdyby po prvním dnu vedl o sto bodů. Nakonec měl navrch jen jeden a tak nevím, co bych musel pokazit, abych ho neporazil," hřálo ho, že americkému desetibojaři ukázal svou sílu poté, co loni za ním zůstal ve francouzském Talence a letos na halovém MS v Birminghamu. Splnilo se mu rovněž přání nechat tohoto protivníka za sebou o 200 bodů. Nakonec rozdíl po poslední patnáctistovce činil ještě 22 bodíků navíc.

Jinak si ale s tímhle chlapíkem padl do oka. "Není velkohubý jako O'Brien a na Američana se chová neskutečně skromně." Po Talence, kam Šebrle přijel ještě v opojení z prvorozeného syna Štěpánka, se mu prý omlouval, že ho připravil o první místo.

Götzis, jinak také nazývaný chrám vícebojařů, kde se loňský král atletů i všech českých sportovců postavil na start už posedmé, ani tentokrát nic nezůstal dlužen své pověsti.

Úpal výkonu neuškodil

"Stále je to nejlepší závod na světě. Pořadatelé jsou skvělí, ve všem vyjdou vstříc. A chodí tam perfektní diváci," nedal ani letos na podmínky k měření sil dopustit.

Jeden moment však od neděle už trojnásobného vítěze tohoto mítinku, kde si až na Dvořáka, Estonce Noola a Němce Maczeye dala sraz znovu světová elita, zaskočil. "Poslední čtyři roky jsem tam zažil nádherné počasí. Ale letos nám dávalo zabrat šílené vedro. Teploměr ukazoval až 38 stupňů."

Svěřenec trenéra Dalibora Kupky proto během soutěží stále vyhledával stín a po každé disciplíně prchal do šatny, kde rozpálenému tělu dopřával studenou sprchu. "Petr Křížek mě hlídal, abych zbytečně nelezl na slunce a také jinak se bezvadně o mě staral," chválil profesionalitu letitého maséra našich atletů. I když se měl závodník pražské Dukly na pozoru, nevyvázl bez menší úhony.

"Poprvé jsem po závodě zvracel," připisoval indispozici na vrub lehčího úpalu. Ten však naštěstí přesvědčivý Šebrleho vstup do letní sezóny neovlivnil.

Reklama

Související témata: