Hlavní obsah

Železný se chce na Zlaté tretře vytáhnout

Jan Krůta

Ostravská Zlatá tretra bude jediným domácím startem světového rekordmana v hodu oštěpem Jana Železného v této sezóně. Proto k ní upírá veškerou pozornost a chtěl by se předvést v co nejlepším světle. "To znamená přehodit devadesátku," naznačuje slavný atlet svůj cíl.

Foto: PRÁVO

Jan Železný

Článek

"Takový výkon by určitě lidi vzali," přidal Železný, který letos závodil zatím jen jednou. Vyhrál květnový mítink v Halle, kde hodil 87,92. "V tréninku jsem se cítil moc dobře, proto jsem tam jel. Kdyby nefoukal špatný vítr, mohl jsem možná přes devadesát hodit už tam," říká Železný a doufá, že se mu při dalším závodě vyhnou problémy s technikou.

Cítí se dobře a veškeré úsilí už směřuje k ostravskému klání. "V úterý jsem měl poslední házecí trénink, do Zlaté tretry už oštěp do ruky nevezmu. Před velkými závody to tak dělám vždycky. Teď už stejně nic nedoženu. Budu sice lehce trénovat každý den, ale nemůžu to přehánět. Jde o to, aby tělo bylo odpočaté," vysvětluje.

Ostrava je srdeční záležitostí

Na výkon za 90 metrů se trojnásobný olympijský vítěz cítí, i když ví, že záleží na spoustě okolností. "Chce to ideálně skloubit všechno dohromady. Ostrava je pro mě srdeční záležitost a rozhodně ten závod neberu na lehkou váhu. Vždycky tam chodili skvělí fanoušci, kteří atletice rozumějí a jen doufám, že letos bude plno. Házet před takovou kulisou je něco úžasného."

Šestatřicetiletý atlet je rád, že se na Zlaté tretře sejde nesmírně kvalitní konkurence. "V kariéře jsem toho už zažil hodně, ale nikdy jsem neměl šanci setkat s tolika hvězdami doma. To, co se organizátorům podařilo, je bomba," říká Železný.

A vůbec mu nevadí, že zrovna v oštěpu nebudou ve Vítkovicích všechna esa. "Já v takové atmosféře můžu házet klidně sám nebo jen s klukama z krajského přeboru," tvrdí borec s osobním maximem 98,48 metru.

Ať se Makarov bojí

Letos hodil nejdál ze všech Rus Makarov (90,11), s nímž Železný trénoval v Jihoafrické republice. "Čekal jsem u něj takový výkon, je na tom moc dobře," nešetří chválou na svého velkého soupeře. Ruský oštěpař měl prý původně startovat se Železným na mítinku v Halle, ale nakonec se představil až o týden později v Desavě.

"Někde jsem slyšel, že se mě prý bál. Dokud se bude bát, tak je to dobré," říká s úsměvem český reprezentant. "Ale vážně: Sergej je moc dobrý závodník. Kdybych byl trenér, chtěl bych takového oštěpaře mít."

Trojnásobný mistr světa přiznává, že ho láká start na srpnovém MS v Paříži. "Zájem z mé strany je, ale rozhodnu se podle formy a zdravotního stavu," zatím odkládá definitivní potvrzení své účasti.

Reklama

Související témata: