Hlavní obsah

Štve nás, že venku nevyhráváme. Přijeli jsme do Astany udělat výsledek, burcuje Slavii obránce

Astana

Do Astany ho vyprovodila další Jarolímova nominace na kvalifikační zápasy české reprezentace v Ázerbájdžánu a se San Marinem, po příletu do Kazachstánu si pak mohl být téměř jistý, že se v zítřejším duelu Evropské ligy zase objeví v sestavě sešívaných. „Dostal jsem se do formy a doufám, že si ji udržím,“ pochvaluje si univerzál slávistické obrany Jan Bořil skvělé období, které prožívá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávistický univerzál Jan Bořil proživá šťastné období.

Článek

Další pozvánka do reprezentace už vás nejspíše nepřekvapila, když jste v předchozích zápasech s Německem a Severním Irskem vytlačil ze sestavy Kadeřábka, jemuž ani účinkování v bundeslize nepomohlo, aby dostal přednost.

Nevím, zda jsem ho ze sestavy vytlačil, ale byl jsem pochopitelně rád za šanci, kterou jsem dostal. Uvidíme, co přijde na dalším srazu, protože konkurence je velká.

Nabito je i ve slávistickém kádru a vy máte přesto i v rotující sestavě pravidelně místo.

Vždycky lepší hrát než sedět mezi náhradníky a dívat se na zápas z lavičky či tribuny.

Máte velkou výhodu, že můžete nastupovat na obou stranách obrany a změna místa vás z míry nevyvede. Toho si trenéři cení...

Konkurence vládne na obou stranách obrany, takže záleží na trenérovi, kam mě postaví a kde mě nechá hrát. Soustředím se sám na sebe a snažím se odvádět pro mužstvo to nejlepší. Hrát na maximum při plnění obranných úkolů i v ofenzívě.

Ve čtvrtek proti Astaně to bude obzvlášť nutné. Pokud chcete se Slavií skutečně pomýšlet ve skupině na postupové příčky, bude zapotřebí získat body i na cizím hřišti, že?

Proto jsme také přijeli do Kazachstánu vyhrát. Bude to těžké, protože se hraje na umělé trávě, což je přece jen něco jiného, než na co jsme zvyklí, ale vítězství nad Astanou je to jediné, co chceme.

Takže máte obavy z umělého povrchu, který na vás pod střechou Astana Areny čeká?

Je to přece jen něco jiného než přírodní tráva. Umělotina se netrhá tak, jako povrch na normálním hřišti, takže si člověk může vyvrtnout snadno kotník nebo otočit koleno. Proto se umělého povrchu všichni bojí.

Je hodně složité přejít z přírodní trávy na umělou a během dvou tří dnů se znovu přizpůsobit normálnímu trávníku, na němž budete v neděli už zase hrát ligu s Brnem?

Jistou výhodu máme v tom, že každou zimu na umělém povrchu trénujeme a hrajeme, takže víme, co nás nejspíš čeká. Naštěstí jsme do Kazachstánu přiletěli o den dříve, takže bude čas, abychom si umělý povrch vyzkoušeli a zvykli si na něj.

Zmínil jste se o tom, že vítězství nad Astanou je to jediné, co při kazašské misi chcete a berete. Jenže Slavia v evropských pohárech nevyhrála na soupeřových hřištích už dlouhých deset let. Nestraší vás tahle bilance?

Bavíme se o tom a štve nás, že venku nevyhráváme. A právě proto jsme přiletěli do Kazachstánu udělat výsledek.

Reklama

Související témata: