Hlavní obsah

Bál se, že je triumf ztracen. Pak ale vystřelil vítězství a potvrdil skvostnou podzimní formu

Plzeň

Nechtěl mluvit o životní formě. Byť gólem a asistencí klíčovou měrou přispěl k triumfu fotbalové Plzně nad Hapoelem Beer Ševa v druhém utkání skupiny G Evropské ligy, zůstával záložník Západočechů Jan Kopic pokorný. „Cítím se hodně dobře, ale je třeba to potvrzovat. Když mi nevyjdou dva zápasy, těžko mluvit o super formě," krčil rameny po výhře 3:1.

Plzeň slaví vítězství v Evropské lize - KopicVideo: Sport.cz

 
Článek

Při čtvrteční tuhé bitvě s izraelským šampiónem zbývalo za vyrovnaného stavu patnáct minut do konce, když se sedmadvacetiletý záložník vřítil z levé strany do pokutového území Beer Ševy a nechytatelně napálil míč do sítě. „Konečně. Však už bylo na čase," ulevil si s úsměvem v narážce na vlastní střeleckou bilanci v Evropské lize.

V předkole se trefil už na podzim 2013 ještě v dresu Jablonce do sítě Betisu Sevilla. O dva roky později přidal dva zásahy do sítě Vojvodiny rovněž v předkole už v plzeňském dresu. Ovšem v duelech základních skupin vyšel při dvanácti startech v plzeňském dresu naprázdno. Až třináctý start mu přinesl gólovou oslavu.

„Dostal jsem super přihrávku od Ivanschitze, pro něhož balón skvěle vybojoval Krmenčík. Nepřekvapilo mě, že Andreas přihrával z prvního doteku ideálně do běhu. Stejné míče dává i v tréninku," říkal Kopic.

Za každou cenu chtěli hrát fotbal, na to nejsem zvyklí

Jeho trefa, po níž ještě v samém závěru plzeňský triumf pečetil Bakoš, znamenala první plzeňské vítězství ve skupině. „Soupeř se prezentoval zcela odlišným pojetím, než na který jsme zvyklí z tuzemska. Za každou cenu pořád chtěli hrát fotbal. Bez ohledu na vývoj, ve všech situacích. Jejich záložníci byli vynikající," hodnotil protivníka, který v posledních dvou sezónách ovládl izraelskou ligu.

„První poločas byl z naší strany velmi dobrý. Měli jsme hodně nadějných situací na velkém vápně soupeře po přečíslení, kdy jsme mohli skórovat, ale chybělo lepší zakončení. Šlo prakticky o totožné akce, z níž Milan Petržela skóroval. Ale řešení nebylo ideální. Kdybychom využili více příležitostí, mohli jsme hrát s klidem," věděl Kopic.

S přibývajícím časem se totiž protivník více a více osměloval, až po obrátce převzal režii zápasu. „Druhou půli jsme nezačali dobře. Na dvacet, pětadvacet minut jsme úplně vypadli ze hry. Báli jsme se hrát, nenapadali soupeře tak vysoko, nedonutili hráče Beer Ševy k chybám a jejich útočníci navíc začali být úspěšnější v soubojích," rekapituloval Kopic pasáž hry, která vyvrcholila vyrovnávací trefou Nwakaemeho.

Kopic přiznal, že se po vyrovnání bál

„Já se bál, protože jsem vnímal, jak jsme se dlouho nedostali do hry. Ale paradoxně nás gól nastartoval. Paradoxně nás probral inkasovaný gól. A taky nás notně podržel Aleš Hruška," připomínal Kopic několik skvostných zákroků plzeňského gólmana.

Jeho kouzla na brankové čáře v součtu s Kopicovou mimořádnou produktivitou, daly Plzni důvod k euforickému juchání. „Nechtěli jsme ztratit, protože z hlediska postupových kalkulací by šlo o komplikaci. Dostali bychom se do složité situace. Ale je jasné, že musíme být i nadále úspěšní," aktuálně jeden z klíčových mužů plzeňské sestavy.

Trefil se proti Bukurešti v úvodním duelu 3. předkola Ligy mistrů, jednu branku zaznamenal v lize do sítě Liberce, nyní přidal zásah do sítě Hapoelu Beer Ševa. K tomu se pyšní šesti gólovými asistencemi. „Cítím se vážně velmi dobře. Trenér mě nechává na hřišti devadesát minut, dávám góly a připravuji je, což v součtu posouvá mé sebevědomí nahoru. Cítím se důležitý pro tým. Ale uvědomuji si, že to musím potvrzovat. Když mi nevyjdou dva zápasy, bude všechno jinak," krčil rameny Kopic.

Reklama

Související témata: