Hlavní obsah

'Zrazený' Lemieux nevylučuje odchod Tučňáků z Pittsburghu

Naděje Maria Lemieuxe na udržení hokejistů Pittsburghu ve městě se začíná ztenčovat. Legenda světového hokeje a spoluvlastník klubu, v jehož barvách strávil celou úspěšnou kariéru, nemůže sehnat dostatečnou finanční podporu na projekt nové arény. Ta by měla přijít na 270 miliónů dolarů.

Článek

Lemieux prohlásil, že se cítí zrazený. Pittsburgh podle něho nezbytně potřebuje nový hokejový stadión, který by nahradil 42 let starou Mellon Arenu. Ta je nejstarší halou, ve které se dnes hrají zápasy NHL, v celé soutěži je navíc druhá nejmenší.

Skvělého hráče prý zklamal především přístup zástupců města. Pokud se v dalších 30 či 60 dnech nic nestane, projekt nové arény, kterou by chtěl bývalý hokejista dostavět do roku 2006, podle Lemieuxe zkrachuje. "Tato franšíza bude v roce 2007 volně k dispozici. Doufám, že si to uvědomují," prohlásil Lemieux. Ve stejném roce vyprší Penguins i pronájem Mellon Areny.

Město rezervy v rozpočtu nemá

Starosta Pittsburghu se okamžitě začal bránit tvrzením, že město na udržení hokejového klubu tvrdě pracuje. V jeho rozpočtu však není žádná rezerva, která by umožnila přímou finanční podporu výstavby nové haly. Podle mluvčího radnice je potřeba sehnat podporu ze státních a soukromých fondů.

Lemieux ale tvrdí, že město mu přislíbilo při hledání finančních zdrojů na výstavbu nového stadiónu výraznou pomoc. Proto prý po bankrotu klubu v roce 1999 koupil ve svém bývalém klubu, v němž spolu s Jaromírem Jágrem získal na začátku 90. let dvakrát za sebou Stanleyův pohár, výrazné podíly. V prosinci 2000 se dokonce jako majitel vrátil znovu na led a 44 měsíců po prvním ukončení kariéry začal znovu hrát.

Nyní si dá ještě přibližně měsíc na rozhodnutí, zda bude nastupovat i v příští sezóně. Letos se Pittsburgh nedostal podruhé za sebou do play off.

Reklama

Související témata: