Hlavní obsah

Musel jsem si počkat, říká plzeňský náhradník. Teď se proměnil v oporu

Plzeň

Na lavičce náhradníků začal podzimní sezónu plzeňský záložník Tomáš Hořava. Ve čtvrtečním večeru při triumfu nad FCS Bukurešť v pátém dějství skupiny G Evropské ligy patřil ke klíčovým mužům sestavy Západočechů, která na čtvrtý pokus složila rumunského soka na lopatky a navíc slavila triumf do jarní fáze soutěže.

Plzeň porazila FCSB a slaví postup do další fáze Evropské ligy_Tomáš HořavaVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Zatímco v předešlých třech konfrontacích jste nikdy nedokázali Bukurešť porazit, tentokrát Plzeň v ofenzivě dominovala a slavila vítězství. V čem byl největší rozdíl proti minulým vzájemným zápasům?

Byli jsme více soustředění v klíčových okamžicích, možná i více sebevědomější. V minulých duelech nás Bukurešť také vyloženě neválcovala, ale nezvládli jsme to podle mého soudu v hlavách.

Přitom v prvním poločase jste se trápili v koncovce a ani z největších příležitostí nedokázali skórovat.

Myslím, že vstup do utkání jsme měli velice dobrý. V prvním poločase jsme byli lepší a vytvořili jsme si spoustu příležitostí, ovšem nedokázali jsme si dát finální přihrávku. Nebo nám v několika případech chybělo pár centimetrů ke vstřelení gólů. Po přestávce si hráči soupeře asi uvědomili, že to nebudou mít v Plzni tak snadné a zapnuli na vyšší obrátky, ale už jsme dokázali šance proměnit. Několikrát nás rovněž podržel brankář Aleš Hruška.

Byli jste nervózní, když ani vyložené šance vašeho týmu nepřinesly gólové vyjádření?

Určitě ano, protože jsem si uvědomoval, že se nám špatná koncovka může vymstít. V minulosti se to několikrát stalo. Ale cítili jsme se na hřišti dobře a věřili, že dokážeme zápas dotáhnout k vítěznému konci.

Představovalo čtvrteční měření sil s Bukureští nejlepší plzeňský výkon na evropské scéně v průběhu podzimu?

V domácích utkáních jsme byli od předkola Evropské ligy myslím pokaždé dobří. S Beer Ševou či s Luganem šlo z naší strany o kvalitní výkon. Tentokrát však byl možná ještě o trošku lepší.

Projevilo se, že trenér rumunského týmu šetřil největší opory?

Z projevu soupeře bylo patrné, že jde o duel evropských pohárů, a tudíž chtějí uspět. Dvakrát nás porazili, jednou skončil zápas remízou a možná si mysleli, že i tentokrát to půjde snadno. Do přestávky jsem měl pocit, že protihráči nestíhali. Až po pauze zapnuli na vyšší obrátky.

V nejvyšší české soutěži jste neprohráli, v Evropské lize slavíte už kolo před koncem základních skupin postup do jarní fáze. Prožívá Plzeň vysněný podzim?

Ano. Až na nějaké menší kaňky, ať už v Evropě nebo na domácí scéně. Mluvím hlavně o utkání v Luganu nebo nezdar v domácí pohárové soutěži se Slováckem. Ale celkově můžeme být velice spokojení. Ještě chceme dotáhnout poslední dva zápasy v lize k vítězstvím, pak to bude dokonalé.

Pro vás představuje finiš rovněž parádní vyvrcholení části sezóny, na jejímž startu jste přitom bojoval o pozici v plzeňské sestavě.

Musel jsem si na svou šanci počkat. Snažil jsem se celou dobu zůstat pozitivní. A když příležitost přišla, chopil jsem se jí. Aktuálně se mi daří v ligových zápasech i při duelech v Evropské lize, držím se v sestavě a jsem vážně šťastný.

Ve středu plzeňské zálohy nastupujete po boku Patrika Hrošovského. Jde z vašeho pohledu o ideálního parťáka?

Z mého pohledu určitě. Mám pocit, že Patrik hraje na podzim velice dobře, je silný na míči a o to je vše snadnější. Pro mě i spoluhráče.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen