Hlavní obsah

Skvostná bilance zůstala neposkvrněna! Čtyři šance, čtyři Vrbovy postupy

Výjimečná bilance zůstala bez poskvrny! Kdykoliv fotbalový trenér Pavel Vrba vedl Viktorii Plzeň v základní skupině evropských pohárů, klub na mezinárodní scéně přežil zimu. Při prvním angažmá na západě Čech měl třiapadesátiletý rodák z Přerova stoprocentní bilanci při třech pokusech. A letos, po čtyřleté pauze, na skvostnou statistiku navázal!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Viktorie Plzeň oslavují gól Milana Petržely na 1:0 během utkání základní skupiny Evropské ligy s FCSB. Po závěrečném hvizdu mohl tým slavit i postup do jarní fáze Evropské ligy.

Článek

Žádný jiný český trenér v novodobé historii se nemůže pochlubit stejně parádní bilancí. Přitom hned první návštěva mezi evropskou klubovou elitou představovala pro Západočechy střet s giganty, když ve skupině čekala Barcelona či AC Milán.

O šest let později Viktoria po třech a půl letech angažovala znovu Pavla Vrbu. Tým se pod jeho vedením nejprve musel vypořádat se zklamáním z krachu snu o třetím postupu do Ligy mistrů, následně ale prokázal sílu a zajistil si místenku v jarním pokračování druhé nejprestižnější pohárové soutěže. „Nebrali jsme postup ze skupiny jako automatický. Jsme za něj moc rádi," zářil Vrba ve čtvrtečním večeru, když jeho tým na čtvrtý pokus v sezóně přemohl FCS Bukurešť.

Představuje postup do jarní fáze naplnění klubových ambicí?

Prioritním úkolem před startem sezóny byl postup do základní skupiny evropských pohárů, což jsme splnili. Cokoliv dalšího pro nás představovalo nadstavbu.

Pokud však chce Plzeň v příští sezóně hrát Ligu mistrů, neměl by být postup ze skupiny v Evropské lize povinností?

V Česku se strašně podceňují kluby v Evropské lize. Lugano bylo odepisované, ale přitom dokázalo porazit Beer Ševu, která hrála play off Ligy mistrů a má za sebou skvělé výsledky. Působil jsem v Rusku a poznal, jak těžké je uspět. V Česku není respekt k soupeřům. Nebudu tvrdit, že nemáme ambice, ale je třeba si zachovat pokoru. Je třeba respektovat sílu Evropy, nejsme přece její pupek.

Jak moc jsou pro Plzeň důležití zkušení hráči jako Kolář, Petržela či Limberský, kteří mnohdy rozhodují zápasy?

Stále dokazují, že fotbal hrát umí a jejich kariéra zdaleka nekončí, přestože jim to někteří předhazovali. Pořád mají na nejvyšší úroveň a jsou schopní hrát skvělý fotbal. Dokazují to na hřišti. Jsem moc rád, když se jim daří.

Ze čtyř možností jste vytěžil čtyři postupy do jarní fáze evropských soutěží. Který byl nejsložitější?

Všechny byly strašně těžké. Většinou jsme to vybojovali až v posledních zápasech. Souboj s CSKA, který pro mě byl posledním před odchodem k reprezentaci, je určitě nezapomenutelný. Stejně jako duel s madridským Atletikem. Je pochopitelné, že zápasy v Lize mistrů o třetí příčku pro nás byly složitější, protože v té soutěži hraje jiná kvalita. Každopádně jsme nadšení, že jsme si tentokrát postup zajistili už v předposledním kole.

Vrba s Plzní v základních skupinách evropských soutěží
2011/12 Liga mistrů, postup do jarní fáze EL z 3. místa
Plzeň-Borisov 1:1, AC Milán-Plzeň 2:0, FC Barcelona-Plzeň 2:0, Plzeň-FC Barcelona 0:4, Borisov-Plzeň 0:1, Plzeň-AC Milán 2:2.
Klíčový krok k cestě do jarní fáze Evropské ligy udělala Plzeň triumfem v Borisově, který zařídil v mlze Marek Bakoš. Jen nepředstavitelný triumf Borisova na půdě Barcelony mohl obrat Viktorii o postup do jarní fáze. Euforické loučení s premiérovým vystoupením v Lize mistrů viděl vyprodaný Eden, kde měla Plzeň útočiště. Manko 0:2 v řeži s AC Milán smazali Západočeši zásahy Davida Bystroně v 89. minutě a Michala Ďuriše v 3. minutě nastavení.
2012/13 Evropská liga, postup do jarní fáze z 1. místa
Plzeň-Coimbra 3:1, Atlético-Plzeň 1:0, Hapoel Tel Aviv-Plzeň 1:2, Plzeň-Hapoel Tel Aviv 4:0, Coimbra-Plzeň 1:1, Plzeň-Atlético 1:0.
Před posledním utkáním skupiny měla Plzeň už jistý postup. Ve hře byly finance za vítězství v utkání a triumf ve skupině. Vítěznou trefu obstaral ve 26. minutě Václav Procházka, v jarním pokračování Plzeň vyřadila Neapol (3:0, 2:0) a skončila v osmifinále na štítě Fenerbahce Istanbul (0:1, 1:1).
2013/14 Liga mistrů, postup do jarní fáze EL z 3. místa
Plzeň-Manchester City 0:3, CSKA Moskva-Plzeň 3:2, Bayern Mnichov-Plzeň 5:0, Plzeň-Bayern Mnichov 0:1, Manchester City-Plzeň 4:2, Plzeň-CSKA Moskva 2:1.
Plzeň před posledním duelem 10. prosince neměla ani bod. K postupu potřebovala vyhrát. Jenže po zásahu Nigerijce Musy v 65. minutě byly naděje Západočechů nulové, stejně jako počasí. Ale Kolář za 11 minut rozfoukal plamen naděje a střídající Wágner v poslední minutě odpálil ohňostroj vítězné euforie představující třetí příčku a postup do Evropské ligy.
2017/18 Evropská liga, postup do jarní fáze
FCS Bukurešť-Plzeň 3:0, Plzeň-Hapoel Beer Ševa 3:1, Lugano-Plzeň 3:2, Plzeň-Lugano 4:1, Plzeň-FCS Bukurešť 2:0, Hapoel Beer Ševa-Plzeň (7. 12.).
Západočeši svedou na dálku souboj o první místo ve skupině s rumunskou Bukureští. Pokud v Izraeli zvítězí a Bukurešť doma nejvýše remizuje s Luganeme, bude Plzeň podruhé v klubové historii vítězem základní skupiny Evropské ligy.

Reklama

Související témata: