Hlavní obsah

Těžší soupeř již být nemohl, litují české týmy

PRAHA

Pravděpodobně nejtěžsího možného soupeře dostaly české týmy v pátečním losování prvního kola fotbalového Poháru UEFA. Sparta se utká se skotským Hearts, Liberec s CZ Bělehrad, vicemistra z Mladé Boleslavi čeká vítěz LM z roku 1993 Olympique Marseille a pražskou Slavii pátý tým Premier League Tottenham Hottspur.

Článek

Podle trenéra Karla Jarolíma i fotbalistů Slavie Praha nebyl v jejich případě v osudí před pátečním losováním prvního kola Poháru UEFA těžší soupeř než Tottenham Hotspur. V pátém týmu uplynulého ročníku anglické ligy, kterému až v posledním kole unikl postup do Ligy mistrů, působí bývalý brankář Slavie Radek Černý a do akademie mužstva odešel v létě Tomáš Pekhart.

"Těžšího soupeře jsme dostat nemohli," řekl v pátek kouč Jarolím. "Já jsem si přál švýcarský Sion, Groningen nebo Škodu Xanthi. To by naše šance na postup byly asi podstatně větší. V tomto souboji určitě nebudeme favoritem," prohlásil den po remíze 0:0 s Karvanem Jevlach.

Trenérův syn a kapitán Slavie Lukáš Jarolím se těšil hlavně na atmosféru obou zápasů. "Bude to zajímavý souboj pro naše fanoušky, věřím, že bude vyprodáno. V Anglii nás čeká nádherná atmosféra, já jsem ji zažil jenom jednou v Poháru Intertoto s Aston Villou a bylo to skvělé. Všechny nás čeká velký zážitek," řekl.

Stoper Marek Suchý atmosféru utkání Tottenhamu zažil jako divák v minulém roce, kdy byl v Londýně na stáži. "Bude to super. Byl jsem na zápase, v němž Tottenham hnalo dopředu pětatřicet tisíc diváků a na to se můžeme těšit. Stadion je nádherný, tým je nabitý vynikajícími hráči - Robinson, Berbatov, Keane, Defoe, Murphy, Lenon," uvedl Suchý.

Tottenham je finančně spjat s vlastníkem Slavie firmou ENIC, ale jejich střetu v Poháru UEFA to prý nebrání. "UEFA má velice striktní pravidla pro účast týmů ve svých soutěží. Jedním z nich je, že jeden vlastník nesmí ovládat dva týmy. Kdyby byl nějaký problém, tak by Slavia a Tottenham nepustila do jedné soutěže," řekl mluvčí Slavie Alexandr Kliment.

Nejtěžší soupeř, stýskají si i v Mladé Boleslavi

Los evropských pohárů nebyl podruhé v krátké době k fotbalistům Mladé Boleslavi příliš vstřícný. Po těžkém neúspěšném dvojduelu o Ligu mistrů s Galataray Istanbul dostal pohárový nováček ještě slavnějšího soupeře: Olympique Marseille. Vítěz Ligy mistrů z roku 1993 je podle kouče Dušana Uhrina nejtěžším možným soupeřem, jakého mohl jeho tým dostat.

V Mladé Boleslavi měli před losem jednoznačné přání: vyhnout se Besiktasi, a tím pádem možnému návratu do Istanbulu, a právě Marseille. "Je to nejtěžší možný soupeř," povzdychl si Uhrin v rozhovoru pro ČTK. Ale přesto se odmítl předčasně poddat poraženecké náladě. "I tak v tuhle chvíli myslíme na postup," uvedl. Za výhodu pro svůj klub považoval rozložení zápasů, odvetu bude hrát Mladá Boleslav na svém stadionu.

Ribéryho si kouč dobře pamatuje

Český vicemistr se vyhnul například obhájci trofeje FC Sevilla, ale příliš si nepomohl. "Marseille vede francouzskou ligu, to mluví za vše," uvedl Uhrin. O soupeři měl jen mělké povědomí, víc informací si teprve zjistí. "Jen vím, že za ně hraje Ribéry, toho si z mistrovství světa moc dobře pamatuju," uvedl. Sondovat u nedávných hráčů Olympique Rudolfa Skácela a Štěpána Vachouška, jenž předloni došel klubem do finále Poháru UEFA, ale podle svých slov určitě nebude.

Nejzkušenějšího rádce v tom, jak uspět proti několikanásobně bohatšímu Marseille, má přitom kouč ve svém otci. Dušan Uhrin starší Olympique slavně vyřadil se Spartou v nultém ročníku Ligy mistrů. Jeho synovi bylo tehdy 24 let. "Na Sieglův gól a postup Sparty se nedá zapomenout," uvedl Uhrin mladší.

Opora týmu Marek Kulič má na francouzský fotbal jinou nesmazatelnou vzpomínku: hattrick Sedanu ještě v barvách Příbrami. "Oni k nám tehdy přijeli jako mistři světa, to se u Marseille podle mně opakovat nebude. Když jsme byli v Lize mistrů, dají si na nás pozor," řekl reprezentační útočník.

Minimální šance

Podle jeho slov mají se spoluhráči minimální šanci. "Bude to strašně těžké. S Galatasaray to bylo 30:70, tady je to 20:80," vyčíslil Kulič naděje českého vicemistra. Se spoluhráči se chtěli vyhnout Besiktasi a Marseille, naopak si přáli Grasshoppers Curych. "To by možná pro nás byl rozumný soupeř," přemítal.

Nejvíc podle Kuliče vyhráli fanoušci, kteří se mohou těšit na nablýskanou podívanou. A hráči se zase těšili na padesátitisícový kotel stadiónu Vélodrome. "Tamější fanoušci jsou vyhlášení. My tam zkusíme neudělat stejnou blamáž jako v Istanbulu," slíbil útočník.

Těžko nás mohl potkat těžší los, tvrdili liberečtí fotbalisté

Ani liberečtí fotbalisté vůbec nejásali nad výsledkem pátečního losu Poháru UEFA. Severočeši, kteří ve středu přišli dvanáct minut před koncem o postup do základní skupiny Ligy mistrů na hřišti Spartaku Moskva, ve druhé pohárové soutěži narazí na Crvenou Zvezdu Bělehrad. Tu prý potkat nechtěli. Pro Slovan je varováním prohra 0:3 s Crvenou Zvezdou v červencovém přípravném duelu, v němž ale z obvyklé základní sestavy nastoupili jen bek Šinglár a záložník Frejlach.

Kapitán Tomáš Zápotočný los sledoval v přímém televizním přenosu a připustil, že srbský tým si přál z pěti možných variant ze všech nejméně. "Když vytáhli Liberec, tak jsem si hlavně říkal, ať nedostaneme Crvenou Zvezdu. Bohužel se mi přání nevyplnilo," uvedl pro ČTK reprezentační stoper, který ale první vzájemný zápas určitě zmešká, protože byl vyloučen ve středeční moskevské odvetě.

Vysněného soupeře neměli

Trenér Vítězslav Lavička prý v osudí neměl vysněného soupeře, přijatelný by pro něj možná byl kyperský Achnas. "Ale bylo by hodně zavádějící takhle přemýšlet, bereme los takový, jaký je. Ovlivnit jsme to nemohli, ale teď musíme udělat všechno pro to, abychom se na Crvenou Zvezdu co nejlépe připravili," řekl Lavička, který bude kromě Zápotočného postrádat i druhého stopera Pavla Košťála. Ten v předkole Ligy mistrů se Spartakem zase nasbíral dvě žluté karty.

Už tehdy klenot srbského fotbalu, který v sezóně 1990/91 vyhrál PMEZ, na Lavičku mocně zapůsobil. "Je to velmi komplexní tým, výborný mix z domácích i zahraničních hráčů. Největší hvězdou je zřejmě nesmírně nebezpečný útočník a reprezentant Žigič," připomněl Lavička kvality dvoumetrového kanonýra, který se proti Libereci prosadil dvěma góly právě už v letní přípravě a minulou středu nastoupil v Uherském Hradišti za reprezentaci proti českému výběru.

Liberečtí fotbalisté se ale shodovali, že výsledek z letní přípravy pro ně před zářijovými souboji nebude žádným strašákem, prý jenom spíše poučením. "Přece jenom to byla jenom příprava. Dělali jsme v něm zbytečné chyby a teď se na ně připravíme určitě mnohem lépe," tvrdil Pudil. Také Zápotočný věří, že Slovan nechá na tříbrankovou porážku rychle zapomenout. "Ukázali proti nám velkou sílu, ale my jsme hráli v hodně obměněné sestavě. Doufejme, že teď to bude z naší strany už o něčem jiném," dodal distancovaný kapitán.

Reklama

Související témata: