Hlavní obsah

Sparta dvakrát probodla skotská srdce

EDINBURGH

Fotbalisté Sparty vybojovali ve čtvrtečním pozdním večeru v Edinburghu po výborném taktickém výkonu cenné vítězství a nakročili k postupu do další fáze Poháru UEFA. Domácí Hearts (v překladu srdce) nebyli tak nebezpeční, jak se čekalo. Odveta se hraje 28. 9. na Letné.

Článek

Celý den zkrápěl Edinburgh a Národní ragbyový stadión Murrayfield  hustý déšť. Začátek zápasu musel být o několik minut zdržen, než se nad trávníkem rozptýlil alespoň na dohlednost od branky k polovině hřiště dým z ohňostroje, který vítal nástup obou týmů.

Sparta nepustila Hearts do očekávaného tlaku. Kombinaci po zemi však brzdily velké louže, přihrávky nenacházely adresáta, takže se tvrdě bojovalo o každý metr trávníku mezi šestnáctkami. První střelu směrem na branku vyslal Sylvestre, ale minul pravou tyč.

Dlouhé minuty drželi Pražané soupeře v bezpečné vzdálenosti, ale sami také nebyli nebezpeční. Až po dvaceti minutách musel Kadlec zastavit skluzem průnik Besliji a vzápětí hlavičku téhož hráče kryl Blažek. Mezi tyče trefil jako první po necelé půlhodině Došek, ale gólman míč kryl.

Bednář se neprosadil

Krátce na to prolétl obranou Sylvestre, ale Gordon jeho dělovku vytlačil nad břevno. Při další kombinační akci hostů Kadlec vylovil míč z vody pro Koláře, který se trefil krásnou střelou pod břevno. Šokovaní domácí pak byli rádi, když v síti neskončily rána Šimáka a hlavička Homoly. Vyrovnat mohl Bednář, ale po rohu trefil hlavou Blažkovu náruč.

Český útočník ve skotských službách byl blízko gólu hned po změně stran, ale gólman Sparty jeho hlavičku tentokrát vytlačil na roh. Domácí si vytvořili optickou převahu, ale do šance se nedostali. Ojedinělý pokus Moleho Blažek vyrazil. Pražané to zkoušeli z větší vzdálenosti, ale branku netrefili. Matušovičovi se to nepovedlo ani z pěti metrů.

Dvacet minut před koncem gólman domácích zmařil v rychlém sledu šanci Doška a dorážky Sylvestreho i Kisela po průniku Koláře. Ale Matušovič krátce na to domácí dorazil přízemní střelou z hranice šestnáctky. Skotská srdce po dvou úderech už nenašla sílu k odpovědi.

Heart of Midlothian - Sparta Praha 0:2 (0:1)
Branky: 34. Kolář, 71. Matušovič. Rozhodčí: Bertini - Ambrosino, Lanciani (všichni It.). ŽK: Aguiar - Kolář, Kadlec, Homola. Diváci: 27.255.
Hearts: Gordon - Neilson, Pressley, Berra, Wallace - Beslija (64. Tall), Aguiar, Hartley, Mole - Bednář, Pinilla (64. Cesnauskis). Trenér: Ivanauskas.
Sparta: Blažek - Pospěch, Řepka, Homola, Kadlec - Kisel, Sylvestre (86. Lustrinelli), Sivok, Kolář (76. Hašek) - Šimák (64. Matušovič) - Došek. Trenér: Bílek.

Reklama

Související témata: