Hlavní obsah

Zažil jsem válku, bělehradské derby je legrace, říká liberecký Bosančič. Plzni proti Partizanu věří

Bělehrad

Je unikátem. Ač odchovanec Partizanu, upsal se později nesmiřitelnému rivalovi Crvene Zvezdě. Vzhledem k nevraživosti obou bělehradských klubů věc výjimečná. Pro fanoušky Partizanu, na jehož půdě dnes večer plzeňská Viktoria odehraje úvodní zápas play off Evropské ligy, je srbský záložník Liberce Miloš Bosančič osobou nežádoucí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký záložník Miloš Bosančič oslavuje vítězství nad Slavií.

Článek

Jak k mimořádné záležitosti došlo? V roce 2014 končil Bosančič angažmá v Jižní Koreji, v pozici volného hráče mu na stole přistála nabídka z Crvene Zvezdy. S vedením si hned plácl. Jenže do hry podle očekávání vstoupili fanoušci Crvene Zvezdy.

„Mají zásadu: kdo působil v Partizanu, nikdy nesmí hrát za Crvenu Zvezdu," říká Bosančič. Stal se však „zázrak", vzali ho na milost. Jak toho docílil? „Když jsem v devatenácti odcházel z Partizanu, v rozhovorech jsem říkal, že fandím Crvene Zvezdě. A že bych za ní chtěl jednou hrát. Vyhledali jsme to v archivech, na internetu. Fanoušci si to přečetli, nakonec se mezi sebou domluvili, že se mnou nemají problém," vzpomíná s úsměvem 29letý Bosančič, který v roce 2012 získal s Libercem mistrovský titul.

Nechvalnou pověst fanoušků Partizanu, kteří patří mezi nejproblémovější v Evropě, potvrzuje. Když na stadión Partizanu dorazil k třaskavému městskému derby v dresu úhlavního nepřítele, užil si své.

„V hledišti bylo pětatřicet tisíc lidí, jakmile jsem dostal míč, všichni pískali. Byl to adrenalin, ale v pohodě," culí se Bosančič. Bělehradské derby patří mezi deset nejdivočejších na světě. Nenávistnou atmosférou se blíží těm istanbulským. Bosančič zažil celkem tři. Dvě v dresu Crvene Zvezdy, jedno za Partizan.

„To se musí zažít, má to grády. Létají mince, dělbuchy. Pamatuju si, když jsme šli po rozcvičce na Partizanu do kabin, létaly na nás i kameny. V Srbsku jsme na to ale zvyklí. Víte, v roce 1999 jsem zažil válku v Bělehradě. Letadla shazovala bomby, byli jsme schovaní ve sklepě. Bylo to těžké, složité. Derby je vzhledem k tomu legrace," podotýká Bosančič.

Crvenou Zvezdu nosí v srdci celá jeho rodina. O to větším paradoxem je, že vyrůstal v konkurenčním Partizanu. Důvod? O dva roky starší bratr. „Hrával odmala v Crvene Zvezdě, kde mu po letech oznámili, že není perspektivní. Táta ho dal do Partizanu. A já chtěl být s bráchou," vysvětluje Bosančič, jenž během kariéry působil i v Portugalsku, Číně nebo v Thajsku.

Proti dnešnímu soupeři Plzně nastoupil s Libercem v zimní přípravě, Severočeši nad Partizanem zvítězili 2:1. Uspěje se Srby i Plzeň? „Na stadiónu Partizanu je těžké hrát. Pokud bude zima, třeba nepřijde tolik lidí. Myslím ale, že Plzeň je celkově kvalitnější a zkušenější. Česká liga je výš než srbská," uzavírá Bosančič.

Reklama

Související témata: