Hlavní obsah

Kdepak Arsenal či AC Milán. Abidal poslal Plzeň na Horváthův Sporting Lisabon!

Nyon
Aktualizováno

Arsenal, AC Milán, Atlético Madrid, Dortmund... Samé lahůdky se nabízely fotbalistům Viktorie Plzeň při losu osmifinále Evropské ligy. Nakonec si o postup zahrají se Sportingem Lisabon, v němž působil i Pavel Horváth, dlouholetý bývalý kapitán Viktorie. Dvojice ve švýcarském Nyonu vylosoval Eric Abidal, bývalý hráč Barcelony. První utkání 8. března odehrají Západočeši v Portugalsku, odvetu budou hostit 15. března.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Tak pojďte, Plzeňáci! Bas Dost ze Sportingu Lisabon se raduje z gólu během odvety s Astanou (3:3).

Článek
Fotogalerie

Plzeň slaví postup do osmifinále EL_krmenčík

Viktoria dosud hrála s portugalským zástupcem jen v základní skupině v roce 2012, kdy narazila na Coimbru. Doma vyhrála 3:1 a venku remizovala 1:1. Sporting je aktuálně třetí v tabulce portugalské ligy a v předchozím kole Evropské ligy vyřadil Astanu po výsledcích 3:1 venku a 3:3 doma.

Sporting trénuje známý kouč Jorge Jesus, v kádru má řadu pozoruhodných hráčů. Jimi jsou třeba brankář Rui Patrício, obránci Fabio Coentrao (dříve Real Madrid), Jeremy Mathieu (Barcelona), útočníci Seydou Doumbia (Newcastle, AS Řím, CSKA Moskva) či Bas Dost (Wolfsburg).

Spojnicí obou klubů je Pavel Horváth. Český záložník působil ve Sportingu v sezóně 2000/01 a části ročníku následujícího, zažil v klubu i mladíky Cristiana Ronalda a Ricarda Quaresmu.

Ruská zima je minula

„Jsem spokojený. Nechtěl jsem hlavně na východ do ruské zimy. Portugalsko beru," reaguje na los reprezentant Jan Kopic. „Vím, že Sporting nasázel v kvalifikaci Ligy mistrů pět gólů FCSB. Vybavím si vysokého útočníka Dosta, také ostatní jejich hráči budou nepříjemní, rychlí. Hračičky vpředu, něco na způsob španělského fotbalu."

Viktoria začne venku, odvetu bude hrát doma. „Říká se, že domácí odveta je výhodou. Za mého působení v Plzni tomu tak ovšem nebylo, což jsme zlomili až teď s Partizanem. Tak doufám, že v tom budeme pokračovat," přemítá Kopic.

Futre, Figo i Skuhravý...

Plzeň je v osmifinále potřetí, v roce 2013 nepostoupila přes Fenerbahce, o rok později přes Lyon. Ve čtvrtfinále druhé hlavní evropské pohárové soutěže byla dosud jen v roce 2016 Sparta. Slavii se to povedlo dvakrát ještě v době, kdy se soutěž jmenovala Pohár UEFA. V roce 1996 byla dokonce v semifinále.

Sporting je třetí nejúspěšnější portugalský klub po Benfice Lisabon a FC Porto, nikdy nesestoupil z nejvyšší soutěže. Nejslavnější éru zažil v 40. a 50. letech, poslední titul získal v roce 2002. Proslulou mládežnickou akademií klubu prošly hvězdy jako Paulo Futre, Cristiano Ronaldo či Luís Figo, dres Sportingu oblékal i Tomáš Skuhravý. V předchozí sezóně skončil Sporting třetí, v Lize mistrů vypadl v základní skupině. Klubu se přezdívá Zelenobílí či Lvi. Stadión José Alvalade má kapacitu 50 095 diváků.

Abidal na sebe svedl dva z hlavních favoritů Evropské ligy. Arsenal s Petrem Čechem vyzve sedminásobného vítěze Ligy mistrů AC Milán. Salcburk, s nímž Plzeň na dálku bojuje o jedenáctou příčku v žebříčku koeficientů pro český fotbal, narazí na Dortmund.

Los osmifinále fotbalové Evropské ligy (8. a 15. března):
Sporting Lisabon - Viktoria Plzeň,
Lazio Řím - Dynamo Kyjev,
Lipsko - Zenit Petrohrad,
Atlético Madrid - Lokomotiv Moskva,
CSKA Moskva - Lyon,
Olympique Marseille - Bilbao,
Dortmund - Salcburk,
AC Milán - Arsenal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články