Hlavní obsah

Liberečtí vědí, že je v bělehradském kotli čeká perných 90 minut

BĚLEHRAD

Pokusit se vstřelit rychlý gól, nebo co nejdéle udržet čisté konto, a tím znervóznět nažhavený domácí tým. S takovou strategií ve středu přiletěli do podmračeného Bělehradu liberečtí fotbalisté, kteří budou ve čtvrtek v padesátitisícovém kotli stadionu Marakana usilovat o vyřazení Crvené Zvezdy z prvního kola Poháru UEFA.

Článek

Před úřadujícími českými šampióny se otevírá lákavá představa: pokud v odvetě nepromrhají náskok z prvního utkání, v němž doma zvítězili 2:0, postoupí přes slavný srbský klub do základní skupiny soutěže, kde budou mít na podzim zaručeny další čtyři prestižní zápasy na pohárové scéně.

Na palubě leteckého speciálu, který unášel liberecké fotbalisty z pražského ruzyňského letiště do dvoumilionové srbské metropole, dnes vládla povznesená a uvolněná nálada. Severočeši si uvědomují, že se před odvetou jejich postupové šance výrazně zvýšily.

"Ale odlétáme také s vědomím toho, že nás v odvetě čeká těžká práce," řekl novinářům kouč Vítězslav Lavička. "Kdo viděl první zápas, tak musí uznat, že Crvena Zvezda má kvalitní tým. Do samého závěru u nás sahala po vyrovnání. Když k tomu připočteme bouřlivé prostředí, které nás tady čeká, tak je před námi velmi perných 90 minut," prohlásil Lavička.

Před odvetou mu dělá starosti stav záložníka Daniela Pudila. Ten od minulého pátku laboruje s poraněným přitahovačem stehenního svalu na levé noze. Start středopolaře reprezentační jednadvacítky, který vynechal už nedělní severočeské derby v Jablonci, tak je vážně ohrožen. Sám hráč dnes těžko odhadoval šance na to, jestli nastoupí.

Pudil byl na akupunktuře

"Ještě v úterý jsem byl na akupunktuře v motolské nemocnici. Po středečním večerním tréninku snad budu vědět víc," řekl Pudil krátce po příletu do Bělehradu, kam liberecká výprava dorazila krátce před polednem. Pokud by Pudil hrát nemohl, nastoupil by místo něj na levém kraji zálohy Juraj Ančic. Na pravé straně záložní řady se trenér Lavička asi bude rozhodovat mezi Petrem Papouškem a Tomášem Frejlachem.

Oba hráči jsou ve skvělé formě, navíc často střílejí i důležité góly. "Pro mě je to na jednu stranu složitější rozhodování, ale zároveň i snazší. Je dobře, když v týmu takhle funguje vzájemná zastupitelnost na jednotlivých postech," řekl liberecký kouč. Ten může na rozdíl od prvního utkání počítat s klíčovými muži defenzivy, stopery Tomášem Zápotočným a Pavlem Košťálem. Oba hráče před dvěma týdny vyřadil ze hry disciplinární trest.

Styl měnit nebudou

Liberečtí budou v odvetě střežit dvoubrankový náskok. Pokud například jeden gól sami vstřelí, musela by Crvena Zvezda skórovat čtyřikrát, aby postup strhla na svoji stranu. "Víme, že by vstřelený gól z naší strany mohl hodně řešit. Proto chceme hrát aktivně, ale zároveň i velmi zodpovědně v obraně. Důležité bude zvládnout nejen začátek, kdy domácí asi vyvinou velký tlak, ale nesmíme polevit v koncentraci v žádné pasáži utkání. Styl naší hry nechceme měnit," nabádal Lavička.

Hráči smýšleli podobně. "Hlavně nesmíme hrát bojácně, to bychom pak byli bez šance. Samozřejmě, když máme dvougólový náskok, tak nemusíme nijak bláznit dopředu, ale také se nemůžeme nechat zatlačit do defenzivy. Bylo by dobré udržet co nejdéle čisté konto," uvažoval kapitán Tomáš Janů.

Test odolnosti

Pro Slovan bude čtvrteční bitva s nejslavnějším srbským klubem, který už má ve sbírce úspěchů 25 domácích titulů a také třeba vítězství v PMEZ v roce 1991, náročným testem odolnosti. Padesátitisícový stadion Marakana, kde před třiceti lety československá reprezentace slavně vyhrála mistrovství Evropy, má být ve čtvrtek téměř zaplněný, Liberec se může těšit na pověstnou pekelnou atmosféru. "Snad nás to nerozhodí," doufal Janů.

Domácí fanoušky prý neodradí od návštěvy zápasu s Libercem ani poslední rozpačité výsledky týmu, po nichž se spekuluje o odvolání kouče Dušana Bajeviče. Liberečtí fotbalisté si prostředí na stadionu Marakana osahají poprvé na dnešním tréninku, který začne v 19:00.

Reklama

Související témata: