Hlavní obsah

Talent Pekhart se začíná v Tottenhamu prosazovat

Nadějný český fotbalista Tomáš Pekhart se začíná pozvolna prosazovat v anglickém klubu Tottenham Hotspur. Zatím sice jen v rezervním juniorském týmu a v celku tamní akademie, ale jeho talent už ocenil i kouč prvního týmu Martin Jol.

Článek

"Je to velmi talentovaný fotbalista. Hodně na sobě pracuje a je vidět, jak se zlepšuje," řekl Jol českým novinářům v Londýně, kde ve čtvrtek čeká pražskou Slavii odvetný duel prvního kola Poháru UEFA.

Sedmnáctiletý Pekhart jako bývalý hráč "sešívaných" doufal, že by se mohl v zápase se svým bývalým týmem dostat alespoň na lavičku náhradníků. Jol s tím ale nepočítá. "Když jsem odcházel do Tottenhamu, tak jsem si říkal, že by bylo krásné někdy proti Slavii hrát. Celý poslední týden jsem trénoval s A-mužstvem," líčil Pekhart, člen reprezentace do 18 let.

Přátelští hráči z A-týmu

V Tottenhamu byl na krátké stáži již před dvěma lety, věděl tedy, do čeho jde. Hráči z A-mužstva jsou prý velmi přátelští a snaží se každému pomoci. "Když jsem viděl fotbalisty z prvního týmu v televizi, tak jsem je vnímal jen jako hvězdy, ale tady s nima jím u jednoho stolu, všichni jsou kamarádi. Tady každý bere každého stejně, to je úplně jiné než u nás doma," neskrýval nadšení Pekhart.

Přiznal pak ale, že začátky v Londýně, kam odešel letos na jaře, byly tvrdé. Navíc se hned při premiéře zranil. "Po týdnu jsem nastoupil k prvnímu zápasu a po pěti minutách jsem skončil s výronem v kotníku. To si asi říkali, že dobře koupili," řekl ironicky. "Teď už je to ale o hodně lepší, v posledních čtyřech zápasech jsem dal čtyři branky za tým akademie," pochlubil se koncový hráč.

V Anglii má prakticky výhradně fotbalové starosti. Den pro něj začíná tréninkem s akademií, po půlhodině odpočinku už běhá s juniorkou. Po obědě je na programu posilovna a navíc třeba individuální trénink se speciálním koučem, s nímž piluje jen uvolnění a kličky. Tréninkové centrum "Kohoutů" prý opouští kolem sedmnácté hodiny. "Dojedu domů a pomalu jdu spát," řekl s trochou nadsázky. V sobotu jej pak čekají zápasy za akademii, v úterý, nebo ve středu za rezervní celek.

Davids trénuje s akademií

S akademií prý trénují dost často i hráči z prvního celku, nejvíce Nizozemec Davids. "Tréninky jsou to tvrdé, nikdo si na ně nedovolí jít bez chráničů. Příprava je ale odlišná od té v Česku. Žádný týden běhání po horách. Trénuje se jen s míčem, devadesát minut, ale maximálně naplno. Já pak ještě individuálně, je to pěkný záběr," dodal Pekhart. Upozornil, že v Anglii jsou kluby přísné, co se týče nadváhy. "To se sleduje každý týden. Pokaždé se měří podkožní tuk a případné pokuty jsou tvrdé," dodal.

Na život daleko od domova si Pekhart poměrně dobře zvykl. Hodně prý mu pomohlo, že už ve třinácti letech přišel ze Sušice do Prahy. "Tady jsem sám, nikdo se o mě nějak zvlášť nestará. Strašně mi ale pomohl v začátcích Radek Černý. Bral mě i domů, vysvětlil všechno, jak to tu chodí," jmenoval s vděčností brankáře a dalšího exslávistu v Tottenhamu.

Přesto jej ale v počátcích přepadala v Anglii skepse, zvlášť po zranění. "Přijeli mě ale podpořit rodiče a i teď jsem s nima denně ve spojení. Internet a webová kamera mi umožňují stálý kontakt," uzavřel Pekhart.

Reklama