Hlavní obsah

Na postup Spartě stačila i remíza

PRAHA

Sparta ve čtvrtečním večeru zejména v první půli rozpoutala kanonádu na branku skotských Hearts, ale gól nedala. Ve druhé půli už zápas ztratil tempo, když i skotský tým ztratil postupně víru v obrat. Po výhře 2:0 v Edinburghu jí však k postupu stačila i remíza a může se těšit na úterní los druhé fáze Poháru UEFA.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Řepka ze Sparty (vpravo) bojuje o míč s Mikoljunasem z Hearts.

Článek
Fotogalerie

Bez Bednáře v základní sestavě, ale s podporou dud a více než dvou tisíc zpívajících fanoušků Hearts jen naznačili, že nepřijeli do Prahy odevzdaní. Sparta jejich choutky na zázrak brzy zchladila. Po šesti minutách a sérií tří rohů zachraňoval Brellier na brankové čáře po dorážce Řepky a krátce na to Šimákova bomba těsně prosvištěla kolem levé tyče. Kolářová tečovanou střelu pak zastavilo břevno. Presing domácích v hloubce skotské poloviny dělal hostům viditelné problémy v rozehrávce, takže se hrálo převážně na jednu branku.

Pouze Pinilla po ojedinělé akci a rohovém kopu hlavičkoval do Blažkových rukavic. Tlak Sparty pokračoval a Gordona dvakrát po sobě pořádně protáhl Šimák. Domácí hráli s velkým nasazením, žádný míč pro ně nebyl ztracený. Gordonovu branku ostřelovali domácí ze všech pozic a úhlů, míči kolikrát chyběly do sítě jen centimetry. .V poslední čtvrthodině první půle domácí trochu polevili. Do šance se nečekaně dostal Cesnauskis, ale pálil nejprve nad břevno a v nastaveném čase vedle branky.

Hned po změně stran se dostali po chybě Řepky hosté do brejku, ale Blažek Moleho zázračně vychytal. Hosté naznačili, že boj o postup pro ně ještě neskončil. Na hřiště přišel posílit ofenzivu Bednář. Pražané jako by už mysleli na pondělní derby se Slavií. Postupně získali alespoň územní převahu, ale kromě Matušovičovi střely z dálky soupeře neohrozili. Ani hosté se však nedostali k vážnější akci, takže utkání pomalu spělo k remízovému konci, který posílal do další fáze Poháru UEFA Spartu.

Sparta Praha - Heart of Midlothian 0:0
Rozhodčí: Sippel - Henes, Hofmann (všichni Něm.). ŽK: Došek, Řepka - Brellier. První zápas 2:0, postupuje Sparta. Diváci: 16.505.
Sparta: Blažek - Pospěch, Homola, Řepka, Kadlec - Sivok, Sylvestre - Kisel, Šimák (65. Matušovič), Kolář (87. Jun) - Došek (75. Lustrinelli). Trenér: Bílek.
Hearts: Gordon - Neilson (66. Tall), Pressley, Berra, Wallace - Mikoljunas, Brellier, Hartley, Cesnauskis - Pinilla (83. Aguiar), Mole (56. Bednář). Trenér: Ivanuskas.

Reklama

Související témata: