Hlavní obsah

Proklatě! Češi o jediný bod ztratili Evropskou ligu. Čekárnu na Champions League zrovna tak

Třikrát škoda! Senzační postup byl nečekaně blízko. Protože na něj fotbalisté Plzně nakonec přece jen nedosáhli, následky jsou citelné. Poslední český pohárový zástupce v osmifinále Evropské ligy končí. Vítěz MOL Cupu z roku 2019 tak ztratil šanci na přímý postup do Evropské ligy, který by mu čtvrteční postup Viktorie zajistil. Český šampión z roku 2019 pak nebude čekatelem na přímý postup do Ligy mistrů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský Milan Petržela běduje během odvety se Sportingem Lisabon.

Článek

Dotáhli odvetu se Sportingem Lisabon do prodloužení. V něm viktoriáni dostali gól, který je vyřadil. Poslední body za výhru 2:1 ovšem do českého koeficientu ještě přidali.

Česká republika tak po aktuální sezóně obsadí na žebříčku 13. místo. Nedosáhne tak ani na dvanácté Švýcarsko, ani na jedenácté Rakousko.

Přitom 12. příčka byla pro Čechy velmi důležitá. Zaručila by totiž i vítězi MOL Cupu z roku 2019 přímý postup do Evropské ligy.

Titěrný rozdíl rozhodne...!

Pokud by Plzeň postoupila, dvanácté místo by bylo jisté díky bonifikaci jednoho bodíku za účast ve čtvrtfinále. Jenže právě ten jeden jediný nakonec chybí. Švýcaři zakončí sezónu s pětiletým ziskem 30,200, Češi pak 30,175. Ano, proklatě titěrný rozdíl rozhodne...!

Jedenáctí Rakušané (31,600) jsou díky postupu Salcburku přes Dortmund stále ve hře, náhradnické místo pro přímý postup do Ligy mistrů tak Plzeň už sotva mohla udržet.

Od příště jen samá předkola

Dvě lákadla v aktuální domácí sezóně jsou jasná. Mistr současného ročníku HET ligy, jímž bude nejspíš právě Plzeň, postoupí přímo do Ligy mistrů za podmínky, že si vítěz Champions League zajistí postup do soutěže také ze své ligy.

Vítěz MOL Cupu (v semifinále se utkají dvojice Slavia - Mladá Boleslav a Zlín - Jablonec) pak má garantovaný přímý postup do Evropské ligy.

Půjde však jen o krátkodobou výsadu. V příštím roce už zbydou všem českým pohárovým zástupcům zas jen trnité cesty z kvalifikace přes předkola...

Český mistr by se tak měl v ročníku 2019/20 představit ve třetím předkole Ligy mistrů a druhý celek z ligy ve druhém předkole nemistrovské části. V kvalifikaci Evropské ligy pak vítěz poháru nastoupí ve třetím, zatímco třetí a čtvrtý tým z ligy ve druhém předkole.

Reklama