Hlavní obsah

Angličané v Poháru UEFA jásají, Vídeň pláče

PRAHA

Do bojů v základních skupinách Poháru UEFA vstoupily nejlépe anglické kluby, celý trojlístek si ve čtvrtečních zápasech s nesnadnými soupeři připsal po třech bodech. A když se k tomu přidá i výhra Glasgow Rangers v Livornu, vůbec první skotské vítězství na italské půdě v historii, pak mají na ostrovech dost důvodů k oslavám.

Foto: http://homepage.eircom.net

Fotbalisté Tottenhamu vyřadili v prvním kole Poháru UEFA pražskou Slavii a úspěšně vstoupili i do skupinové fáze.

Článek

Zato Vídeň se zahalila do smutku. Austria v pohárové Evropě doma neprohrála déle než tři roky a šestnáct zápasů za sebou, a teď musela spolknout debakl od téměř neznámého belgického klubu.

Tottenham po vítězství v předchozím kole na Slavii triumfoval i na horké půdě v Istanbulu. Hvězdou zápasu byl Bulhar Berbatov, který první gól připravil a druhý sám vstřelil po čítankové sólové akci, při níž dokonale rozvrátil obranu Besiktasu. Posledního zadáka poslal na jednu stranu, brankáře na druhou a míč umístil doprostřed branky. Poklonu mu složil i soupeřův trenér Jean Tigana. "Když máte hráče jako on, tak to se to vyhrává," řekl Francouz, který sám býval vynikajícím fotbalistou.

Radost z probuzení bulharského útočníka měl i trenér Tottenhamu Martin Jol, který byl často kritizován za nákup fotbalisty za deset miliónů liber. "Vždycky jsem říkal, že je to mimořádný hráč. Věřím, že už prokletí prolomil," poznamenal na adresu Berbatova, který čekal na gól dva měsíce. Jola potěšila i atmosféra na stadionu v Istanbulu, z níž měl po předchozích zkušenostech s tureckým publikem velké obavy. "Diváci byli sice tradičně hluční, ale vůbec ne nepřátelští. Dokonce nám po utkání tleskali. Jindy házejí všechno, co mají po ruce," řekl Jol.

Blackburn si chce stěžovat

Zato druhý anglický zástupce, Blackburn Rovers, se v Krakově nijak přátelského přijetí nedočkal a dokonce se chystá na UEFA poslat oficiální stížnost. Důvodem jsou rasistické projevy publika na adresu jihoafrického útočníka McCartyho. "Je škoda, že něco takového stále kazí radost ze hry," posteskl si trenér Mark Hughes. O chování polských fanoušků hovořil i s delegátem UEFA, a tak je pravděpodobné, že Wisla bude muset sáhnout hluboko do pokladny a možná i přijde o výhodu domácího hřiště.

Newcastle porazil doma Fenerbahce Istanbul 1:0 v utkání, které diváky nijak nenadchlo, zato Glasgow Rangers rázně odpověděli na kritiku, která je v posledních dnech nijak nešetřila. Trenér Le Guen měl šťastnou ruku, když dal poprvé v této sezoně v útoku přednost Španělovi Novovi před Chorvatem Pršem. Novo byl spolu s teprve dvacetiletým Adamem hlavním strůjcem vítězství 3:2. "Zápas ukázal, že nejsme mrtví, ale jen trochu nemocní," vzkázal trenér Le Guen fanouškům, kteří o víkendu žádali jeho hlavu.

Jeho italský protějšek Daniele Arrigoni se na své hráče pořádně naštval. "Stále jen přemýšleli, místo aby hráli fotbal. Při prvním gólu se bavili, místo aby hlídali protihráče. Když dostaneme za deset minut tři góly, nemůžeme myslet na vítězství," běsnil trenér Livorna.

Na podobné výroky měl nárok i trenér Austrie Vídeň, ale Frenkie Schinkel byl po domácím debaklu 1:4 od Waregemu nezvykle klidný. "V podstatě se dalo čekat, že něco takového přijde. Už v několika zápasech jsme přežili jen díky vynikajícímu brankáři, a to nemohlo vydržet. S takovým školáckým výkonem budeme mít problémy proti každému soupeři," povzdechl si trenér Austrie.

Vedení klubu okamžitě reagovalo a na dnešní schůzce jmenovalo bývalého hráče Thomase Paritse generálním manažerem. Šedesátiletý muž, který patřil k ikonám Austrie, se tak do velkého fotbalu vrací po patnácti letech. Úkol má jednoznačný: zavést v mužstvu profesionální přístup.

V tom mu může být jeho čtvrteční přemožitel příkladem. V pohárové Evropě hraje poprvé po třinácti letech a ani v samotné Belgii mu nikdo nedává velké šance. Ale ve Vídni koncertoval. Jméno, které by si měli před příštím kolem dobře zapamatovat obránci pražské Sparty, zní Tim Matthys. Autor hattricku prý překvapil i sám sebe. "Poprvé jsem hrál tak velký zápas a ani ve snu by mě nenapadlo, že dám tři góly. Přáli jsme si tady získat bod, to, že máme tři, je fantastické. Ráno si půjdu koupit nové boty," zářil hráč, který začíná svou teprve třetí profesionální sezonu.

Reklama

Související témata: