Hlavní obsah

Jarošík: Chtěl bych titul ve čtvrté zemi, kde hraji

Fotbalový záložník Jiří Jarošík vstoupil do zápasu 13. kola skotské Premier League mezi Celtikem a Hearts v 74. minutě a po dvanácti minutách vstřelil vyrovnávací gól domácích na 1:1. Nakonec se radoval z výhry glasgowského klubu 2:1, což mohutně oslavovalo téměř 59 000 diváků v hledišti Celtic Parku.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jiří Jarošík

Článek

Po čtyřech titulech ve Spartě a po jednom s CSKA Moskva a Chelsea sahá po dalším už ve čtvrté zemi, kde působí. Nejen o tom jsme po utkání telefonicky hovořili.

"Začnu svým gólem, který byl ve skotské Premier League druhý. Kopali jsme rohový kop z levé strany. Bylo to už pár minut před koncem a za stavu 0:1. Přetlačoval jsem se s jedním obráncem hostí. Drželi jsme se vzájemně, ale já měl asi víc síly a jsem také vyšší, takže jsem se dostal k míči a v malém vápně hlavou skóroval. V tu chvíli jsem věřil, že dáme ještě jeden gól a vyhrajeme.

Hearts vedli zaslouženě. Michal Pospíšil, kterého znám ještě ze Sparty, s Romanem Bednářem nebyli ani na lavičce. Pořád se píše o jejich vnitřních problémech, ale v sobotu nebylo na výkonu edinburghského celku nic znát. A to jim chyběl i nemocný kapitán Steven Pressley.

Novotného asi nedožene

Hráli opravdu výborně a zaslouženě vedli gólem Velicky z první půle. My jsme měli převahu, ale jen obtížně jsme se prosazovali a neproměňovali jsme šance. Na trávník jsem šel s tím, abych podpořil útok. Už v nastavení si pak gólman Hearts Gordon srazil míč do vlastní sítě. Vyhráli jsme se štěstím, ale vzhledem k našemu tlaku ve druhé půli zaslouženě.

Celtic nemá jiný cíl než titul, tak to tady je pořád. Vedeme před druhými Hearts o třináct bodů, ale ještě se neslaví. Soutěž je někde v první třetině a kromě Hearts musíme počítat i s Rangers Libora Sionka. Věřím však, že už to k titulu dotáhneme a budu slavit sedmý ve čtvrté zemi. Moc bych ho chtěl. Inspiroval mě Jirka Novotný, který má titulů čtrnáct. Asi ho nedoženu, ale on je má jen se Spartou.

V Celtiku jsem spokojený, je to velkoklub s velice silným hráčským kádrem. V úvodu sezóny jsem hrál v základu, ale trenér Strachan udělal tři změny v sestavě a od té doby chodím většinou na trávník až ve druhé půli. Trochu mě to mrzí, ale makám tak, abych ho přesvědčil, že patřím do základu. Hrajeme skotskou nejvyšší soutěž, Skotský pohár a Ligu mistrů, takže šance dostávám, i když ne tolik, jak bych si přál.

Reprezentace se nezříká

Navíc hrávám sice ve středové řadě, ale s tím, že podporuji hráče na hrotu, což není úplně moje parketa. Víc mi to vyhovuje hlouběji v poli, odkud mohu dopředu nabíhat. Pochopitelně si nevybírám a jsem rád za každou minutu na hřišti. I ve Spartě jsem byl takovým univerzálním hráčem, který šel tam, kde bylo třeba.

Co mě teď trápí nejvíc, je kotník. Není úplně v pořádku a zřejmě si pár dní odpočinu. Není to výmluva, chci hrát co nejvíc. Ani v reprezentaci se nevymlouvám. Pokud se omluvím, tak kvůli zranění. Nemá smysl, abych přijel nedoléčený a pak chyběl delší čas. Rozhodně se národního týmu nezříkám."

Reklama

Související témata: