Hlavní obsah

Kolář sleduje Zítku z Korsiky

Jan KrůtaSport.czPrávo

Pohodové fotbalové chvíle prožívá v těchto dnech záložník Martin Kolář. Od nové sezóny kroutí hráč Anderlechtu Brusel roční hostování v klubu Ajaccio na Korsice a poznává kvality druhé francouzské ligy.

Článek

"Vybojoval jsem si místo v základu, což je nejdůležitější," říká fotbalista, který v září oslavil třiadvacáté narozeniny. Ajaccio figuruje po čtrnácti odehraných kolech na jedenáctém místě soutěže, která má dvacet účastníků. Na třetí postupovou příčku ztrácí deset bodů.

"Na začátku sezóny všichni mysleli jen na postup, ale zatím to na něj nevypadá. Máme mladý tým, který se musí ještě hodně učit," tvrdí Kolář, který do velkého fotbalu poprvé nakoukl ve vršovickém ďolíčku v dresu Bohemians.

Bývalý reprezentant do 21 let nastupuje na postu levého záložníka. "Gól jsem zatím nedal, jen mám na kontě pár asistencí. Náš herní styl mi sedí. Hrajeme konstruktivní fotbal, hodně se běhá," prozrazuje hráč, jehož s Ajacciem čeká o nadcházejícím víkendu korsické derby s Bastií. "To bude velká bitva," tuší Kolář.

Ztracený rok kvůli zranění

Od léta 2002 je hráčem Anderlechtu. V belgickém klubu se chytil a hrál. "Jenže pak jsem ztratil rok kvůli přetržení křížového vazu v koleni," vrací se k neradostným chvílím. Když se dal dohromady, moc šancí už nedostal. Proto minulou sezónu strávil na hostováních: půl roku v anglickém druholigovém Stoke, další půlrok v belgickém Westerlo.

V létě se vrátil do Bruselu, ale brzy poznal, že tam žádné velké terno neudělá. "Anderlecht už je pro mě asi uzavřená kapitola. Trenér mi na rovinu řekl, že se mnou nepočítá, koupil si nové hráče," přiznává Kolář, který má v Belgii smlouvu ještě na rok a půl.

Nyní se však soustředí na současné angažmá a myšlenky na to, co bude v létě, prý zatím nejsou tolik aktuální. "Samozřejmě, že bych se někde konečně rád usadil, takhle mám pořád napůl sbaleno. Ale tady cítím šanci ukázat se a ve francouzské lize bych rád zůstal."

Pohádkový život na Korsice

Život na Korsice je podle Koláře pohádkový, stále si tam užívá léto. "Je tady skoro třicet stupňů, ještě jsem se byl koupat v moři. Mám byt přímo u pláže," říká. "Ale v srpnu to byla hrůza. Přes den čtyřicítky, nedalo se ani vylézt ven. Trénovali jsme v půl osmé ráno a pak až večer," dodává záložník, který v novém působišti nemá sebemenší problémy s komunikací, protože během angažmá v Bruselu hovořil francouzsky. "Všechno si dokážu vyřídit dám."

I když momentálně působí na prosluněné Korsice, na dálku bedlivě sleduje výkony svého velkého kamaráda Daniela Zítky, který je v Anderlechtu brankářskou jedničkou. "S Danem jsme do Belgie současně přišli a on se za tu dobu strašně vypracoval. Stal se miláčkem fanoušků, které si svými výkony získal. Má skvělou formu a držím mu palce. I když teď hrajeme každý jinde, pořád si telefonujeme," uzavírá Kolář.

Reklama