Hlavní obsah

Nejslavnější náhradník si po měsíci zachytal. U Nedvěda má dědek Buffon dveře otevřené

Paříž

Dlouhých sedmnáct let sloužil Staré dámě. V létě brankář Gianluigi Buffon v Juventusu Turín skončil, ale do fotbalového důchodu se mu ještě nechtělo. Čtyřicetiletá legenda podepsala roční smlouvu s opcí s Paris St. Germain. S klubem katarských šejků chce Buffon konečně vyhrát Ligu mistrů, což se mu s Juventusem nikdy nepodařilo. V Paříži však zatím vystupuje spíš jako nejslavnější náhradník. O víkendu se mezi tyče vrátil po více než měsíci.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Je velkou otázkou, jak dlouho ještě Gigimu Buffonovi vydrží v Paříži úsměv na rtech...

Článek
Fotogalerie

Gólman české reprezentace Tomáš Koubek natrefil se svým Rennes na Paris St. Germain právě ve chvíli, kdy si do branky na druhé straně hřiště stoupl hvězdný Gigi.

Pařížané vyhráli 3:1, na žebříčku brankářů PSG se však sotva něco změní. Gianluigi Buffon si po déle než měsíci zachytal jen proto, že jeho o patnáct let mladší kolega Alphonse Aréola dostal po duelu Ligy mistrů v Liverpoolu volno.

Nové angažmá začalo pro Buffona podle představ. Začátkem srpna získal hned první trofej, v čínském Šen-čenu vychytal hladkou výhru 4:0 nad Monakem ve francouzském Superpoháru. Nastoupil i do dvou úvodních ligových kol a dostal jediný gól.

Veteránova idylka se pokazila

Jenže pak se veteránova idylka pokazila. Do kádru se vrátil Aréola, který měl po šampionátu v Rusku prodloužené volno. Zatímco v týmu novopečených mistrů světa plnil roli trojky, v klubu slavného konkurenta odstavil na druhou kolej.

„Nic není definitivní, ale řekl jsem Aréolovi, že v mých očích je teď jedničkou. PSG je jeho život," oznámil překvapivě nový trenér Thomas Tuchel, který v létě nahradil Unaie Emeryho.

Objevily se pochybnosti, zda nešlo o chybu v překladu z němčiny. Kouč chtěl možná říci, že v Aréolovi viděl jedničku ještě před Buffonovým příchodem.

Nevýhodou je i pohárový trest

Skutečnost je ovšem zjevná, Buffon si sedl na lavičku a přestal chytat. Jeho nevýhodou je, že si z Turína přenesl třízápasový trest pro evropské poháry, který si musí odsedět v Lize mistrů.

„Nemůžete mít srdce, ale odpadkový koš," řekl britskému rozhodčímu Oliverovi po odvetě čtvrtfinále na hřišti Realu Madrid.

Disciplinárka veterána nešetřila, což je nyní plus pro Aréolu. Těžko říci, jak dlouho Buffon roli jeho náhradníka skousne.

Věrnosti si v Turíně cení

„S Gigim jsme mluvili často. Hned po sezóně jsme se spolu rozloučili. Odešel a ještě nevěděl, co bude dál. Pak se rozhodl, že ještě bude chytat. Paříž je pro něj skvělá štace, což mu přeju. Jen doufám, že snad právě teď nevyhraje Ligu mistrů," usmívá se Pavel Nedvěd, viceprezident Juventusu, který po angažování Cristiana Ronalda vyhlásil útok na ušatý pohár.

V Turíně má Buffon každopádně stále dveře otevřené. Stejně jako Nedvěd neopustil Juventus ani v době, kdy byl klub odsouzen k pádu do druhé ligy. A taková věrnost se nezapomíná. V Itálii předpokládají, že se slavný brankář po ukončení kariéry vrátí.

„Všechno se může stát. Gigi je tady ikona. Jsem přesvědčený, že až skončí, jeho cesty povedou zpátky. Ať už k nám, nebo do italské reprezentace," očekává Nedvěd.

Reklama

Související témata: