Hlavní obsah

Manchester United vede Premier League o šest bodů

LONDÝN

Fotbalisté Manchesteru United v sobotu potvrdili vedoucí pozici v tabulce anglické ligy vítězstvím 2:1 nad Middlesbrough. Přestože domácí byli favoritovi vyrovnaným soupeřem, nedokázali mu vzít ani bod. Manchester tak má v čele tabulky šestibodový náskok, ovšem druhá Chelsea má utkání k dobru.

Článek

Hosté se ujali vedení po dvaceti minutách hry, kdy Ronaldo podle komentářů nafilmoval penaltu, kterou proměnil Saha. Domácí mohli záhy vyrovnal, ovšem Xavier nastřelil jen tyč. Co nezvládl on, povedlo se střídajícímu Morrisonovi v 66. minutě. Ten se dostal k míči po Heinzeho chybném odhlavičkování a zblízka prostřelil Van der Sara. Jenže Manchester rychle odpověděl. Ani ne za dvě minuty si na Giggsův centr naběhl Fletcher a hlavou zamířil přesně. Middlesbrough si pak sice vytvořili tlak, ale k vyrovnání se již nedostal.

Arsenal jasně vyhrál derby s Tottenhamem

Důležitou ligovou výhru si dnes připsali fotbalisté Arsenalu, když uspěli v tradičním londýnském derby s Tottenhamem. Vítězství 3:0 jim zařídili Adebayor a Gilberto Silva, který proměnil dvě penalty. Jedna z nich se kopala po faulu na kapitána české reprezentace Tomáše Rosického, který v dresu Arsenalu odehrál 55 minut. Domácí však stále ztrácejí na první Manchester United šestnáct bodů.

Arsenal do prestižního zápasu vstoupil zodpovědně a soupeře od začátku zatlačil do defenzivy. Nátlaková hra přinesla ovoce již po dvaceti minutách, kdy útočník Adebayor postupoval sám na brankáře Robinsona a nezaváhal.

Pojistku vedení částečně zařídil Rosický, když ho v šestnáctce skluzem srazil Chimbonda. Hosté sice proti verdiktu rozhodčího vehementně protestovali, ale marně; následný pokutový kop proměnil Gilberto Silva. Po změně stran přišla další penalta: Van Persie přesprintoval dva obránce, doběhl dlouhou přihrávku, ale po Jenasově faulu se ocitl na zemi. S penaltou si opět poradil Silva.

Laštůvkovi premiéra nevyšla

Dvě penalty se kopaly i v utkání mezi Portsmouthem a Aston Villou, které skončilo remízou 2:2. První z nich proměnil hostující kapitán Barry. Po změně stran pak nejprve vyrovnal hlavou Taylor a tentýž hráč poslal domácí celek do vedení deset minut před koncem, když se postavil k pokutovému kopu za ruku Barryho. Jenže hned za dvě minuty vyrovnal útočník Angel, který v 78. minutě vystřídal Milana Baroše. Ten se opět neprosadil, jeho jedinou střelu na branku chytil brankář James.

Ke svému první utkání v anglické lize nastoupil český brankář Jan Laštůvka, ovšem premiéra se mu příliš nepovedla: svou chybou přispěl k porážce Fulhamu 0:2 v Blackburnu. Již v šesté minutě využil Nonda jeho špatného postavení a po dlouhém autu poslal svůj tým hlavou do vedení. Za dalších 18 minut pak zvýšil skóre jeho útočný kolega McCarthy.

Liverpoolu stačil první poločas, aby si snadno poradil s Wiganem, na jehož hřišti zvítězil 4:0. O první dvě branky se postaral velšský útočník Bellamy, třetí pak přidal jeho spoluhráč z útoku Kuijt. Těsně před pauzou si navíc vstřelil McCulloch vlastní branku a druhý poločas se tak dohrával jen z povinnosti. Liverpool se dostal již na pátou pozici.

Špičku tabulky naopak opustil Bolton, který neuspěl na hřišti Readingu a prohrál 0:1 brankou Doyla. Hosté tak v tabulce zaznamenali pád hned o pět příček až na osmou pozici, ovšem na třetí Arsenal ztrácejí jen jeden bod.

Fotbalisté Evertonu zdolali v nedělním utkání 16. kola anglické fotbalové ligy na svém hřišti West Ham United 2:0. Domácí se dostali do vedení sedm minut po poločase zásluhou Osmana. Hosté nevyužili několik příležitostí k vyrovnání a ve druhé minutě nastavení pojistil výhru osmnáctiletý Vaughan.

Anglie - 16. kolo
Sobota 2.12.
Arsenal - Tottenham 3:0 (42. a 72. obě z pen. Gilberto Silva, 20. Adebayor), Portsmouth - Aston Villa 2:2 (51. a 80. z pen. Taylor - 36. Barry z pen., 82. Angel), Sheffield United - Charlton 2:1 (64. Morgan, 88. Gillespie - 17. Reid), Reading - Bolton 1:0 (33. Doyle), Wigan - Liverpool 0:4 (9. a 26. Bellamy, 40. Kuijt, 45. vlastní McCulloch), Blackburn - Fulham 2:0 (6. Nonda, 24. McCarthy), Middlesbrough - Manchester United 1:2 (66. Morrison - 19. Saha z pen., 68. Fletcher).
Neděle 3.12.
Everton - West Ham United 2:0 (52. Osman, 90+2. Vaughan).
TABULKA

Reklama

Související témata: