Hlavní obsah

Baroš: Trenér O'Neill mi žádné ultimátum nedal

Český fotbalista Milan Baroš se ve středu zastavil na skok v Praze, aby dostál svým závazkům vůči smluvním partnerům. Při té příležitosti poskytl rozhovor českým novinářům. Pro deník Právo mimojiné obsáhle hovořil o své situaci v Aston Ville, šancích reprezentace na postup na mistrovství Evropy, nebo přáních do nového roku.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Milan Baroš.

Článek

Proč jste přiletěl na otočku do Prahy?

Můj smluvní partner, pojišťovna Victoria Volksbanken, mě pozval, abych předal dětem z Jedličkova ústavu ceny za jejich sportovní soutěže. Je to opravdu jen na otočku. Ve čtvrtek ráno už se hlásím na tréninku Aston Villy.

V pondělním utkání v Sheffieldu jste dal gól a další připravil. Byl to zlomový okamžik k lepšímu?

Určitě to bylo příjemné. Po zranění jsem neměl žádnou letní přípravu. Přišel nový trenér O'Neill, tým se vykrystalizoval, hrál dobře, takže bylo hodně těžké se prosadit. Nikdy jsem ale neházel flintu do žita. Říkal jsem si, že šance musí přijít. Budou zranění, karty, a jakmile na mne trenér ukáže, musím být připravený nabídnutou šanci chytit. Všechno bude záležet jen na mých výkonech. Dostal jsem příležitost ve třech utkáních od první minuty a především zápas v Sheffieldu se mi povedl. Alespoň to tak cítím. Každý fotbalista potřebuje hrát co nejvíc utkání, aby do sebe dostal zápasový rytmus. Když jednou hrajete a dvakrát ne, není to ono.

Cítíte se ve formě?

Už se blíží, ale ještě to není stoprocentní. Pořád je co zlepšovat. Po fyzické i psychické stránce se však cítím dobře.

Co tedy chybí Milanu Barošovi z konce roku 2006 do toho, který se stal králem střelců mistrovství Evropy 2004?

Zase srovnávání nesrovnatelného... To se můžete zeptat kteréhokoliv hráče, od Rosického po Nedvěda, a každý vám řekne, že má v kariéře období, kdy se mu daří víc a kdy méně. EURO už je pryč, vždyť v létě to budou tři roky. Zůstaly krásné vzpomínky, ale z těch se žít nedá a vracet se k nim nemá smysl. Žiji přítomností a musím se potýkat s tím, co nyní prožívám. Život fotbalisty rozhodně není o minulosti, alespoň ne dokud hraje.

Věříte, že už se udržíte v základní sestavě Aston Villy?

Teď přichází nejnáročnější období Premier League, v němž se láme chleba. Aston Villa je ve hře o evropské poháry, chceme se do nich probojovat. V období do půlky ledna můžeme hodně získat i ztratit. Vychází to také na čtyři zápasy v sedmi či osmi dnech. Trenér určitě bude točit se sestavou. Po všech stránkách jsem připravený hrát co nejlépe, kdykoliv mě postaví. Cítím, že se mi daří, ale jisté místo v sestavě nemá nikdo.

Nebylo pro vás frustrující dvouměsíční ultimátum, které vám dal trenér O'Neill?

Mně osobně trenér nic takového neřekl a žádné ultimátum mi nedal. Nemluvili jsme spolu o ničem takovém. Nevím, jak to řekl a co jsou spekulace médií, ale dost dobře si neumím představit, že by kterýkoliv trenér tímto způsobem dostával hráče pod tlak. Určitě by to žádnému nepomohlo. Je to psychicky svazující. Samozřejmě si uvědomuji, co se ode mne čeká, a cítím, že představy trenéra ani moje zatím zcela nenaplňuji. Myslím si ale, že jdu po správné cestě.

Vy si ale některé problémy děláte sám...

Já vůbec nejsem problémový člověk nebo fotbalista, s nímž jsou potíže. Nikdy jsem nikde problémy neměl, ani v klubu nebo v reprezentaci. Myslím si, že jsem otevřený, normální kluk, toho špatného ze mne dělají některá média. To, co bylo v létě, kolem onoho večírku, to se prostě stalo. Je to minulost. Takových věcí se přihodí a nikdo si jich nevšímá. Jenže já jsem známý, můj obličej lidé poznají. Takový je život, ale ta letní epizoda už je zapomenuta.

Litoval jste odchodu Patrika Bergra z Aston Villy do Stoke City?

Patrik je kamarád, bylo mi líto, že odešel. Mohl jsem si s ním popovídat česky. S angličtinou už nemám problémy, takže to zvládám. Samozřejmě když máte parťáka, je to vždycky lepší, ale takový je fotbal.

Neuvažujete vy sám o odchodu z Aston Villy, když opětovně má zájem například Lyon?

Vůbec o něčem takovém teď neuvažuji. Bylo by to i nefér vůči klubu. Soustředím se na nadcházející náročný měsíc, v němž chci odvést co nejlepší práci pro Aston Villu. Co bude dál, se ukáže. Do budocnosti člověk nevidí.

Těší vás podpora trenéra Brücknera v reprezentaci?

Moc mě těší a věřím, že jsem ho také nezklamal. Ve třech posledních zápasech národního mužstva jsem dal tři góly. Pro mne je moc důležité, že mi trenér věří.

Jak vidíte šance reprezentace v kvalifikaci na EURO 2008?

Máme to dobře rozjeté. Přivezli jsme body ze Slovenska a Irska, doma dvakrát vyhráli. Další těžké zápasy nás ale čekají. Vždyť například na Kypru ztratili body Irové i Němci. Obtížné zápasy čekají i naše soupeře. Nesmíme ztrácet doma, kde máme Němce, Slováky a Iry. Byla by naše hloupost, kdybychom šanci pustili z rukou.

Blíží se konec roku, když se za ním ohlédnete, který okamžik pro vás byl nejhezčí, a který naopak nejhorší?

Oba se vážou k mistrovství světa v Německu. Nejpříjemnější bylo zažít atmosféru šampionátu. Nejhorší pak to, že jsem se týden před ním zranil a nemohl ji zažít na trávníku. Bohužel, stalo se.

Kde budete trávit Vánoce?

Už tradičně v Anglii. Přijede za mnou moje rodina, dáme si kapra, bramborový salát, cukroví, budeme koukat na pohádky... Už se těším, jen si musím hlídat váhu, ale v tom náročném programu, kdy hrajeme skoro každý třetí den, to nebude problém.

Co si budete přát do roku 2007?

Hlavně zdraví, to je nejdůležitější. Bez něho nelze ani odvádět dobrou práci.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články