Hlavní obsah

Zelenku může Galatasaray vysvobodit z Manisasporu

ISTANBUL/PRAHA

Trápení českého fotbalisty Lukáše Zelenky v tureckém Manisasporu podle všeho už během zimní přestávky skončí. Zájem o záložníka, který se stal v přímořském celku nechtěným hráčem, projevil nejslavnější turecký klub Galatasaray Istanbul.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Lukáš Zelenka ještě v dresu Sparty

Článek

Spekulace tureckých médií ve středu potvrdil hráčův agent Pavel Zíka, podle něhož se ještě v tomto týdnu začne jednat.

"Zájem Galatasaraye mohu potvrdit. Jde o velký klub, jeho zájem je třeba brát velmi vážně. Ještě v tomto týdnu se začne jednat," uvedl Zíka z agentury Sport Invest International.

Vestelu se v úvodu dařilo

Zelenka patřil k největším hvězdám týmu, který překvapivě ovládl úvod sezóny. Vestel vedl senzačně tureckou ligu a český špílmachr byl jeho ústřední postavou, prosazoval se i jeho krajan Petr Johana. Jenže v průběhu podzimu přišel výsledkový propad a oba čeští fotbalisté měli podle klubového vedení patřit k jeho strůjcům.

Johana už nesmí v klubu ani trénovat a hledá si angažmá, ovšem o Zelenkovu budoucnost se okamžitě začaly zajímat turecké kluby a především Galatasaray. "Místní noviny to berou hotovou věc, ale k jednání ještě nedošlo. Já bych se přestupu rozhodně nebránil," řekl Zelenka, podle kterého je nynější situace neudržitelná.

Fotbalista možná bude mít dokonce na výběr. Vedle Galatasaraye, jehož zájem potvrdil v médiích i klubový prezident, se prý podle tureckých novinářů velmi pochvalně o Zelenkově hře vyjadřuje i trenér Trabzonsporu. Po několika letech se znovu mluví také o zájmu Besiktase, který českého hráče sledoval už během působení ve Spartě.

Galatasaray je nejznámější

Zelenka však připouští, že nejraději by zvolil Galatasaray. "Co si budeme povídat, je to nejznámější turecký klub, a pro mě by to bylo skutečně vysvobození," řekl.

Není divu, ani on už s týmem nesmí druhý týden trénovat, klub s ním nijak nekomunikuje, a to vše jen proto, že fotbalista odmítl vpustit do svého bytu klubového psychologa. "Měl jiné úkoly, spíše mě špehovat. Jednou jsem nedal dvě šance a on trenérovi řekl, že to je kvůli rodinným problémům. Pravda to samozřejmě nebyla, jenže byl to pro trenéra důvod, aby mi ho posílal ke mně do bytu. A to jsem si samozřejmě líbit nenechal," označil hlavní příčinu potíží Zelenka.

Klub je pod tlakem médií

Nemá moc času celou záležitost řešit, pokud se už po krátké vánoční dovolené nehodlá do klubu vrátit. Do Prahy odletí ve čtvrtek, ale už 28. prosince by se měl hlásit znovu k individuální přípravě. "Rád bych, aby se to rychle vyřídilo. Klub je nyní pod tlakem médií, může se to všechno urychlit. Tady některé věci jdou strašně rychle. Já nejsem výjimkou - před půl rokem mě ještě málem vynášeli do nebes, a teď jsem na odchodu," připomněl.

Odchodu do klubu, v němž se v minulosti neprosadili Pavel Horváth ani Marek Heinz, se nebojí. "Možná mohu mít trochu výhodu v tom, že mě dobře znají z turecké ligy a vědí, jak jsem si v ní vedl," prohlásil.

Zelenka přišel do Manisasporu na začátku letošního roku ze Sparty Praha. Sedmadvacetiletý záložník má na svém kontě i tři reprezentační starty.

Reklama

Související témata: