Hlavní obsah

Podzimní vítěz Rosický čeká na návrat do sestavy

K druhému prvenství v novinářské anketě Zlatý míč České republiky vykročil přesvědčivým "poločasovým" vítězstvím Tomáš Rosický. Záložník Arsenalu a kapitán reprezentačního celku vyhrál podzimní hlasování o 437 bodů před obhájcem prvenství Petrem Čechem. Rosický, který momentálně čeká na návrat do sestavy londýnského celku po zranění, tuto anketu poprvé vyhrál v roce 2002.

Článek

"Určitě mě vedení v anketě těší. Beru je jako názor skupiny lidí, kteří se fotbalem zabývají," řekl dnes novinářům šestadvacetiletý Rosický. Sám by dal hlas Tomáši Ujfalušimu, jenž se mu na pravém okraji reprezentační obrany moc líbil a daří se mu i ve Fiorentině. "Je to však těžké. Už se nepočítá mistrovství světa, takže se hodnotí zápasy v klubech a reprezentaci. Několik kluků mělo opravdu dobrý podzim, jiní měli smůlu, protože byli zranění, jako Petr Čech," dodal.

Rosický nyní čeká na návrat do sestavy Arsenalu po svalovém zranění. "Už jsem zdravotně v pořádku a věřím, že to vydrží co nejdéle. Začala šílená série zápasů, deset v jednom měsíci. Hrát jsem mohl už v sobotu proti Portsmouthu, ale trenér Wenger se rozhodl přeci jenom neriskovat a dopřál mi víc klidu, abych byl stoprocentně fit," pokračoval šestadvacetiletý fotbalista. V úterý se Rosický mohl vrátit na hřiště v utkání Ligového poháru v Liverpoolu, zápas byl ale kvůli mlze odložen.

Na podzim se svalovým zraněním marodil už podruhé. "Přiznávám, že psychicky jsem na tom nebyl nejlépe. Jsem zvyklý být v pohybu, hrát. Dvě svalová zranění, to je trochu moc," řekl Rosický. Přemýšlel, jestli nedělá něco špatně. "Cvičím, posiluji svaly a doufám, že to je opravdu tím velkým zatížením. Fotbalově jsem se adaptoval rychle, ale tělo si zvyká na větší zátěž pomaleji," míní český fotbalista.

Na Londýn si rychle zvykl

Mezi německým a anglickým fotbalem je podle něj hodně velký rozdíl. "V Anglii se hraje celý zápas ve vysokém tempu a přitom je velice technický. Přesně takový fotbal mi vyhovuje, chtěl jsem ho hrát, a navíc v Arsenalu, což je pro mne ten pravý klub. Tady musíte mít výbornou techniku a umět ji uplatnit ve velké rychlosti, jinak nemáte šanci," tvrdí hráč, jenž si na život v Anglii i v klubu rychle zvykl. "S tím jsem neměl nikdy potíže. Myslím si, že jsem zapadl i do mužstva dobře. Život v Anglii mi vyhovuje. Co mne mrzí, že jsem dal na podzim jen jeden gól, musím víc střílet," řekl Rosický.

Vánoce stráví v Londýně, ale se svými blízkými. V Londýně jsou již jeho rodiče i bratr Jiří. "Vánoce budeme mít české, ale já u přípravy štědrovečerní tabule moc nebudu," řekl Rosický. Ještě na Štědrý den dopoledne bude s Arsenalem trénovat. "To je pro mne nové, ale tady se slaví Vánoce až pětadvacátého," uvedl český fotbalista.

Jediné přání je zůstat zdravý

Rok 2006 byl z jeho pohledu i přes zdravotní problémy a nevydařené mistrovství světa dobrý. "Jaro v Dortmundu mi vyšlo, v létě jsem přestoupil do Arsenalu, což je splnění velkého snu. Zahrál jsem si na mistrovství světa, ale je škoda, že jsme tam nevydrželi déle," uvedl Rosický.

Podzim byl podle jeho názoru lepší. "Chytil jsem se v Arsenalu a reprezentace skvěle rozehrála kvalifikaci na mistrovství Evropy. Říkám-li skvěle, tak si nemyslím, že už jsme na ME. Čeká nás ještě dlouhá cesta a na ní těžké zápasy. Věřím, že je zvládneme. Tohle mužstvo na to má," dodal Rosický, který má do nastávajícího roku jediné přání: aby mu vydrželo zdraví. "S ním už všechno zvládnu, protože fotbalově se troufám měřit s kýmkoliv," prohlásil Rosický.

Reklama