Hlavní obsah

Ivan Hašek: O úspěchu budu mluvit až na jaře

Český trenér fotbalistů francouzského St. Etienne Ivan Hašek přijel před Vánoci domů na týdenní návštěvu. St. Etienne Hašek herně pozvedl a dotáhl jej na páté místo francouzské ligy. V rozhovoru pro deník Právo vykládal o skvělých podmínkách v klubu, skvělé adaptaci Marka Heinze, nebo o spekulacích ohledně příchodu Milana Baroše.

Foto: archiv

Ivan Hašek

Článek

Jak jste spokojený v St. Etienne?

Ohromně! Podmínky pro práci jsou v klubu perfektní a atmosféra báječná. St. Etienne patří k nejslavnějším fotbalovým klubům Francie, má velké množství fanoušků a ti stojí za námi.

Loni se klub potácel v dolní polovině tabulky, teď jste ale na pátém místě, takže v St. Etienne asi panuje euforie...

Právě že až moc velká. Musím ji krotit. Když jsem do klubu přišel, bylo mi řečeno, že cílem je horní polovina tabulky. My máme na dohled pohárové příčky, ale druhá polovina soutěže bude o moc těžší.

Z čeho tak usuzujete?

Na podzim se nás drželo štěstí. Jednak v tom, že se nám vyhýbala vážná zranění, a také v tom, že jsme měli příznivý los. Nechystám si ale žádné alibi, chceme skončit co nejvýš, protože naši fanoušci si to zaslouží. Věřím, že se nám to povede, ale o úspěchu budu mluvit případně až na jaře.

Když jste v létě vzal do mužstva Marka Heinze, neměl jste obavu, že ten risk s nerozehraným fotbalistou vám nemusí vyjít?

Cizinci to tu mají jako všude jinde těžší. Chce se od nich logicky víc. Když jsem ale poznal svoje hráče, pochopil jsem, že Marek, kterého jsem považoval vždy za velmi kvalitního fotbalistu, by se nám hodil. Samozřejmě potřeboval dohnat manko ve fyzičce, adaptovat se. Dostal čas a on ho maximálně využil.

Jenže Heinz měl v Německu i v Turecku s adaptací problémy...

To je možné. Francouzský fotbal a St. Etienne mu ale vyloženě sedí. V kádru máme hodně cizinců a z nich Heinz zvládl adaptaci nejlépe, i když na ni měl nejméně času.

Bral jste ho jako střelce?

Vůbec ne! Vzal jsem ho proto, aby posílil naši ofenzivu a zvýšil kvalitu. To plní perfektně. Ty góly jsou navíc.

Francouzský tisk o něm píše jako o nepostradatelném hráči...

Já nemám rád silná slova, ale Heinz je pro nás nesmírně cenný...

Mluví se o tom, že by do St. Etienne mohl přijít Milan Baroš. Máte na něj políčeno?

To jsou spekulace médií. Milan má smlouvu v Aston Ville a sám několikrát řekl, že se chce prosadit v jejím dresu.

Chystáte posily na jaro?

Především budu rád, když se kádr udrží pohromadě. O několik našich hráčů mají zájem kluby ve Francii i v cizině. Příchodu kvalitního fotbalisty bych se nebránil, ale musel by být skutečnou posilou.

Sledujete další české hráče ve Francii?

Samozřejmě a velmi pečlivě. Jan Koller ukazuje, že je velice nebezpečný útočník. Hrajeme s Monakem první zápas druhé části ligy a musíme si na něj dát pozor. Jaroslav Plašil také odvádí kvalitní práci pro tým. David Rozehnal je pilířem defenzivy Paris St. Germain a jednou z největších opor, která drží tým nad vodou v současné době, kdy se nedaří. Vladimír Šmicer měl smůlu, že ho ze hry vyřadilo vážné zranění. Už ale trénuje a dokonce se objevuje v zápasech na lavičce, přeji mu co nejrychlejší návrat do dobré formy.

Nepřivedete si nějakou posilu z Česka?

Vím o několika českých fotbalistech, kteří by se nám hodili, ale žádný nehraje v Česku. V Gambrinus lize momentálně nevidím nikoho, koho bych si přál mít v mužstvu.

Na jak dlouho jste přijel domů?

Jen na týden. Dorazil jsem těsně před Štědrým dnem a hned po Novém roce jedu zpátky, protože nám začíná soustředění na jihu Francie. Většinu času jsem ve Francii sám, manželka za mnou občas dojíždí, takže na společné Vánoce jsem se moc těšil a byly krásné.

Reklama

Související témata: