Hlavní obsah

Prémie byly i za prohry, tvrdí slovenský fotbalista Karnas

BRATISLAVA

Bývalý slovenský prvoligový fotbalista Martin Karnas obvinil v deníku Sme kluby z korupce. Jednatřicetiletý někdejší obránce bratislavského Slovanu, Artmedie a Trnavy tvrdí, že během své kariéry odehrál nejméně pět nebo šest předem dohodnutých zápasů.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Na Slovensku pokračuje fotbalový korupční skandál.

Článek

"Přišel za mnou kapitán týmu a rovnou mi řekl: je dohodnuté, že nevyhrajeme," uvedl Karnas. Zmínil se rovněž o případu, kdy fotbalisté dostali prémie za prohrané utkání. O jaké zápasy a kluby konkrétně šlo, ale Karnas neuvedl.

"Jsem si jistý, že žádný hráč s ambicemi hrát profesionálně během své aktivní kariéry ani necekne," konstatoval Karnas, který hrál slovenskou ligu v letech 1993 až 2001.

Diňa jako první přiznal braní úplatků

Jako první letos obvinil z korupce fotbalové kluby bývalý rozhodčí z nižších soutěží Marián Diňa, který se sám přiznal k braní úplatků a obrátil se na policii. K případům, které zdokumentoval, však došlo v letech 1992 až 1998, a proto jsou podle vyšetřovatelů už promlčené. Diňa tvrdil, že ví o zhruba stovce ovlivněných zápasů, celková výše úplatků podle něho dosáhla 250 tisíc slovenských korun.

Představitele fotbalových klubů obviňoval z korupce v deníku Sme i další bývalý hráč první ligy, ten však odmítl zveřejnit své jméno. Policii se přihlásili i další rozhodčí z nižších soutěží, jejich totožnost však rovněž nebyla prozrazena.

Karnasovi prý došla trpělivost, protože vedení svazu v čele s předsedou Františkem Laurincem se podle něho stále tváří, že žádný problém neexistuje. "Oni se tváří, dokonce šéf našeho fotbalového svazu František Laurinec, že o ničem nevědí," řekl Sme fotbalista. Podnětů je podle něho dost. Připomněl i květnové fyzické napadení předsedy komise rozhodčích Igora Šramky, jenž se snažil proti korupci bojovat. Po útoku se funkce vzdal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články