Hlavní obsah

Marek Čech: Vladivostok uvidím až v březnu před ligou

Karel FeltSport.czPrávo

Gólman Marek Čech odcestoval na kyperské soustředění Vladivostoku a před odletem v rozhovoru pro deník Právo řekl: "Do Vladivostoku se dostanu až těsně před startem ligy."

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Marek Čech se raduje z mistrovského titulu Liberce.

Článek

Jak jste spokojen s dvouletým kontraktem v ruském fotbalovém klubu Luč-Energia Vladivostok?

Jsem hlavně rád, že už mám všechno za sebou. Jednání představitelů klubu byla velice korektní od samého začátku, měl jsem z nich dobrý pocit. To, co bylo řečeno, se už jen přeneslo na papír a v pátek podepsalo. V sobotu už jsem se setkal s trenéry a spoluhráči, na které jsem se těšil. Vyhovuje mi i délka smlouvy na dva roky. Dohodli jsme se také na větším počtu letenek domů, což je v případě této destinace hodně důležité.

Přece jenom to je z Česka přes půl planety. Z Kolína nad Rýnem byste to měl mnohem blíž...

Samozřejmě, že jsem zvažoval i tuto eventualitu. Nakonec rozhodl přístup funkcionářů Vladivostoku i fakt, že se jedná o nejvyšší soutěž. Ruská liga má velmi dobrou kvalitu. V Německu bych hrál druhou bundesligu. Přihlížel jsem také k finančním podmínkám. Ty jsou nesrovnatelné s Libercem a lepší, než bych měl v Kolíně nad Rýnem.

Co víte o svém novém klubu?

Moc toho není, ale budu mít dost času se s klubem a hlavně spoluhráči seznámit.

Už znáte nejbližší program?

Čeká nás dvacet dní přípravy na Kypru, pak se vrátím na pět dní domů do Liberce. Následuje čtrnáct dní ve Španělsku, opět krátké volno a dva týdny v Turecku. Odtud se přesuneme na závěrečné soustředění do Japonska a 11. března hrajeme doma první ligové utkání s FC Moskva.

Kde budete ve Vladivostoku bydlet?

To zatím neřeším, protože se tam podívám až v březnu. Tento klub tráví kromě domácích utkání většinu času v Moskvě, kde má zázemí a někteří hráči tu mají dokonce svoje byty.

Přemýšlel jste o tom, že na srazy reprezentace to budete mít nejdále?

Pochopitelně jsem probíral v myšlenkách i tuto skutečnost. Především bude záležet na tom, zda budu zván. Pokud o mne bude mít trenér Brückner zájem, přiletím. Není to tak hrozné a jak už jsem řekl, většinu času budu v Moskvě.

Co na přestup říkala vaše přítelkyně Šárka?

Probírali jsme to spolu. Ona za mnou zatím bude jezdit a v době volna já zase vyrazím za ní. Manželky a přítelkyně například přiletí na závěrečnou přípravu do Japonska.

Domluvíte se rusky?

Není to na státnice, ale domluvím se, protože jsem se ruštinu učil na základní škole. Některá písmenka azbuky mi sice dělají problém, ale určitě se do toho rychle dostanu.

Reklama

Související témata: