Hlavní obsah

Milan Baroš odchází z Aston Villy do Lyonu

Fotbalový útočník Milan Baroš definitivně opouští Aston Villu a přestupuje do týmu Olympique Lyon. Na své internetové stránce to bez bližších podrobností oznámilo vedení francouzského klubu. Potvrdily se tak spekulace z hráčova okolí z posledních dnů. V Lyonu se Baroš potká s trenérem Gérardem Houlliérem, který jej vedl už kdysi v Liverpoolu.

Článek

"Milan může nastoupit v Champions League, má mnoho cenných zkušeností a velikou motivaci," řekl trenér úřadujícího francouzského mistra. "Je to jeden z útočníků, kteří nás v minulých letech nejvíce oslovili," doplnil Houlliera prezident klubu Jean-Michel Aulas. Jako náhrada za Baroše míří do Aston Villy norský útočník John Carew. Toho Houlliér do Lyonu přivedl v roce 2005 z Besiktase za 5,1 miliónů Liber.

V první sezóně vstřelil Nor v barvách několikanásobného francouzského mistra dvanáct branek. V sezóně stávající se však, stejně jako Baroš, trefil pouze jednou. Opora české fotbalové reprezentace a nejlepší střelec mistrovství Evropy z roku 2004 si tak vyzkouší své třetí zahraniční působiště.

Angažmá v Aston Ville pro něj nebylo příliš povedené, v jejím dresu sice nastřílel ve 42 utkáních 9 branek, ale v této sezóně se mu střelecky nedaří. Do Villa Parku zamířil v srpnu roku 2005 za 6,5 miliónů Liber z Liverpoolu, kde působil od roku 2001 (19 branek v 68 utkáních). V dresu Reds předloni vyhrál i slavnou Ligu mistrů. Do Liverpoolu jej tehdy z Baníku Ostrava přetáhl právě Gérard Houlliér.

Je přestup do Lyonu správným krokem v kariéře Milana Baroše?
Hlasujte v anketě pod článkem.

"Je to dříč, který dodá našemu týmu agresivitu," řekl na adresu českého krajánka Francouz a dodal: "Tento typ útočníka v našem mužstvu chyběl." Milan Baroš popisoval své dilema: "Zvažoval jsem pro a proti a chtěl zůstat ´v Premier League. Když jsem však obdržel novou nabídku od Lyonu, řekl jsem si, že je nejspíš čas odejít."

Možná si zahraje i Champions League

"Jsem moc rád, že mám jasno o své budoucnosti a mohu se soustředit jen na fotbalové věci. Navíc je velmi dobré, že v novém klubu mohu znovu spolupracovat s trenérem Houllierem. Také jsem rád, že mohu hrát v Champions League a několika francouzských soutěžích," uvedl Baroš na internetových stránkách společnosti ISM, která jej zastupuje.

V pondělí tak skončila série spekulací, které se kolem Barošova možného přestupu množily každé přestupní období. Letos v lednu se hovořilo o jeho možném odchodu do londýnské Chelsea, zájem o rodáka z Vigantic projevily také San Sebastian, Levante, Werder Brémy, St. Etienne či Brémy.

Pětadvacetiletý forvard nakonec zamířil do ambiciózního Lyonu, kde se může těšit i na jarní boje v Lize mistrů. Olympique v osmifinále soutěže narazí na AS Řím, s nímž se poměří ve dvou duelech 21. února a 6. března.

Sedmý Čech ve francouzské lize

Lyon o Baroše stál už před startem loňské sezony, ale hráč první nabídku z Francie odmítl. Po půldruhém roce ale už vábení z Francie neodolal. V klubu se tak setká v trenérem Gérardem Houllierem, který si Baroše vytáhl už jako dvacetiletého mladíka z Ostravy do Liverpoolu. Ostrava tehdy inkasovala asi 3,5 miliónů Liber.

Baroš se stal sedmým českým hráčem ve francouzské lize. V Monaku působí jeho reprezentační spoluhráči Jan Koller s Jaroslavem Plašilem, v St. Etienne, které trénuje Ivan Hašek, hraje Marek Heinz, David Rozehnal nastupuje v Paris St. Germain, uzdravený Vladimír Šmicer v Bordeaux a Pavel Fořt v lednu přestoupil ze Slavie Praha do Toulouse.

V 16:00 měla dnes v Lyonu s Barošem začít oficiální tisková konference, kde by měly být zveřejněny podrobnosti k přestupu. Ten se stal po marockém obránci Nadirovi Belhadjem druhou čerstvou tváří francouzského mistra. Lyon by měl za Baroše zaplatit údajně kolem pěti miliónů Liber, přes 200 miliónů korun.

Young má zřejmě smůlu

Baroš nastoupil za Aston Villu ještě v sobotním utkání proti Watfordu, které jeho tým vyhrál 2:0. Český útočník ale neproměnil několik slibných příležitostí a góly začaly padat až po jeho vystřídání. To přimělo manažera O´Neilla k prohlášení, že velmi stojí o útočníka Watfordu Ashleyho Younga. Vzhledem k příchodu Carewa se ale zdá, že má mladý reprezentant anglické jedenadvacítky dveře do klubu zatím zavřené.

Střelecká vizitka Milana Baroše
Baník Ostrava76 zápasů / 23 gólů
FC Liverpool69 zápasů / 19 gólů
Aston Villa42 zápasů / 9 gólů
česká reprezentace53 zápasů / 30 gólů

Reklama

Související témata: