Hlavní obsah

Rosický: Kombinace s Henrym nenacvičíte, to je intuice

Kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický se podílel na obou nedělních gólech Arsenalu a v rozhovoru pro deník Právo řekl: "Po vítězném gólu to bylo něco fantastického."

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Tomáš Rosický na srazu fotbalové reprezentace

Článek

Užil jste si dosyta ovace vyprodaného stadiónu po nedělním ligovém vítězství nad Manchesterem United?

Po vítězném gólu to bylo něco fantastického. V Anglii pochopíte, že právě tam je fotbal doma, atmosféra je nenapodobitelná. To nelze vyprávět, to se musí zažít.

Ale ještě deset minut před koncem jste prohrávali 0:1...

Nevypadalo to na vítězství, ale vyhráli jsme. Byl to moc těžký zápas, protože Manchester je výborný, letos prohrál teprve potřetí, z toho ale dvakrát s námi. Jsem strašně rád, že jsme to dokázali otočit.

Nebyl to ale první zápas, kdy Arsenal obracel skóre. Kde se bere ta síla?

V Arsenalu panuje úžasný týmový duch, pak dokážete velké věci. V kabině je zdravě uvolněná atmosféra, bez stresů. Nepřipouštíme si porážky, naopak nás těžké okamžiky semknou ještě víc. V poslední době se nám daří. Třeba minule v Blackburnu jsme vyhráli 2:0 a přitom jsme skoro celé utkání hráli o deseti.

Deník The Sun vás vyhlásil mužem zápasu poté, co jste se v neděli podílel na obou gólech Arsenalu. Můžete je přiblížit?

Před prvním jsme s Fabregasem doslova vydolovali míč mezi nohama Scholese. Hned jsem postupoval dopředu a přihrával na Henryho. Ten to možná ještě usměrnil patou na Van Persieho, který umí zakončit. Druhé brance předcházela změna v sestavě, kdy mne kouč poslal z levé strany středové řady na pravou. Tady operuje náš ofenzívní obránce Eboue. Rád si naráží míč se záložníkem a centruje ze stran. Jednou jsme si to zkusili a v nastavení už to bylo naostro a vyšlo to. Dal jsem mu míč do běhu a on perfektně našel Henryho.

Vy jste s Henrym, ale nejen s ním, předvedl několik krásných a navíc účelných kombinací...

V tak těžkých zápasech a proti tak kvalitní obraně, jakou má Manchester, nemáte šanci projít nějakými stereotypními akcemi. Zoufalé by bylo i doufat, že tu jejich pružnou obrannou zeď prostě prorazíte nebo propálíte. Musíte na ně něco vymyslet, vykombinovat je. Kolikrát rozhodne jediná chyba, přitom se nehraje defenzívně nebo opatrně, to by fanoušci nepřipustili.

S Henrym si nahráváte kolikrát naslepo, nebo si dáváte míč patou. Věnujete se hodně té souhře?

Kombinace s Henrym nenacvičíte, to je intuice. Musíte to mít v sobě, abyste se vžil do myšlení spoluhráče. V tom jsme s Thierrym naladěni na velmi podobnou notu. On ví, co udělám já a naopak. Když se snažíte přelstít obranu, v níž hraje takový Pan obránce, jako je Rio Ferdinand, musíte hledat neobvyklé postupy a sehrát akci bleskově, aniž by ji soupeř odhadnul. Někdy samozřejmě nevyjde, ale když se taková akce povede a skončí gólem, je to lahůdka i pro diváky.

V Premier League ale stále čekáte na svůj první gól. Kdy přijde?

To kdybych věděl! Už jsem se za Arsenal trefil v Lize mistrů a dvakrát dokonce v Anglickém poháru. Jen v Premier League na gól čekám a vím, že ho ode mne čekají i kouč, spoluhráči a hlavně fanoušci. Nikdo mi nic nevyčítá, všichni jsou rádi, když pomohu ke gólům druhým. Sám však cítím, že hlavně pro mne bude první trefa v Premier League úlevou.

Kouč Wenger řekl, že když porazíte Manchester United, budete zpátky v boji o titul. Cítíte to stejně?

Když to říká náš kouč, musím mu věřit. Odstup od vedoucího Manchesteru máme pořád veliký. My se ale nebudeme dívat na tabulku, kolik bodů potřebujeme na týmy před námi. Musíme vyhrávat, což se nám v poslední době daří. Musíme být dobře připraveni na každý příští zápas. V Anglii je možné všechno, nic se předem nevzdává.

Těšíte se na sraz národního mužstva a přípravné utkání v Belgii?

To se hraje kdy přesně?

Ve středu 7. února, sraz je o dva dny dřív, kdy je večer i vyhlášení Fotbalisty roku 2006...

To je ale ještě strašně daleko. Do té doby musíme s Arsenalem porazit Tottenham, pak zdolat Bolton, pak ještě jednou porazit Tottenham a po něm zdolat tuším Middlesbrough. A pak začnu myslet na to, že máme reprezentační sraz.

Těšíte se na reprezentační spoluhráče?

To vždycky, už jsem se s klukama strašně dlouho neviděl. Ten sraz bude ale asi dost hektický. Sejdeme se, sotva oprášíme něco z našeho rejstříku a večer bude vyhlášení té ankety, odletíme do Belgie na zápas, a pak zase do klubového kolotoče.

V březnu vás čeká delší reprezentační akce...

To ano, a důležitější. Musíme v kvalifikaci porazit Němce a pak Kypr. Když se to povede, budeme hodně blízko postupu na EURO 2008. Definitivně se bude ale rozhodovat až na podzim a věřte mi, že budeme ve hře.

Jste velkým favoritem na titul Fotbalista roku, prozradíte, koho jste tipoval?

Proč ne... Je příjemné, že mezi českými fotbalisty je obtížné hledat pro anketu toho nejlepšího. Těch dobrých je opravdu pořád dost.

Takže jste hlasoval pro...

Toho, o kom si myslím, že byl loni nejlepší. Svůj tip prozradím, ale až po vyhlášení.

Reklama