Hlavní obsah

Polák musí v Norimberku bojovat o základní sestavu

NORIMBERK

Chce přesvědčit, že na velký fotbal v německé bundeslize má. Fotbalový reprezentant Jan Polák bojuje o místo v základní sestavě Norimberku. I když se v posledních přípravných zápasech do zahajovací sestavy vešel, jistou pozici nemá. "To snad kromě Tomáše Galáska nikdo z nás," prozradil po přípravném duelu s Baníkem Ostrava.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jan Polák se raduje z gólu v utkání proti San Marinu.

Článek

Trenér Norimberku Hans Meyer vedle sebe postavil v minulých utkáních s rakouským Paschingem i Baníkem oba české záložníky a zejména ve druhém duelu jim spolupráce šla náramně k duhu. Prosadili se i gólově - Polákovu střelu si do vlastní sítě srazil Klimpl, pak se z trestného kopu trefil ani nejlepší muž na trávníku Galásek.

"Byl to náš poslední přípravný zápas před začátkem bundesligy, takže jsme si chtěli vyzkoušet nějaké své věci. Hodně z toho, co jsme hodlali předvést, se nám i povedlo," hodnotil Polák výhru 4:1 nad Ostravou.

Byť by se mohlo zdát, že sestava z úspěšné generálky se nebude do sobotního měření sil se Stuttgartem měnit, trenér Meyer hodlá hráče dál udržovat v napětí. "Zda v základu budu, to opravdu nevím. Máme ještě týden do začátku soutěže a kouč pořád zkouší něco nového. Před zápasem s Baníkem si zavolal všechny záložníky a řekl nám, že ještě nic jistého nemáme," uvedl Polák.

Galásek je jistota

Přesto jedna výjimka existuje. Bez Galáska si nejen trenér Meyer, ale asi ani norimberští fanoušci neumějí tým představit. "Jinak je konkurence velká. Ve hře je šest sedm lidí a jenom Tomáš má svou pozici jistou. Určitě bude hrát pořád," tipoval Polák, který má v týmu i dalšího českého spoluhráče, obránce Marka Nikla, a také slovenské parťáky, záložníky Greška s Mintálem a útočníka Vitteka.

"Marek Mintál je však zraněný a bude chvíli trvat, než se dá do pořádku. Pak ale konkurenci v záložní řadě určitě ještě zvýší," uvědomoval si Polák.

Brněnský odchovanec, který do Německa přestoupil v roce 2005 z Liberce, začal angažmá v Norimberku výborně, jenže v průběhu podzimu přišel nepovedený zápas v Berlíně s Herthou, kde jej kouč Meyer vystřídal v poločase, a pak už se v základní sestavě Norimberku objevoval sporadicky.

"To je už dávno za mnou. Přece nejde dělat vědu z toho, že se někomu nepovede jeden poločas. Z mé strany nevidím jediný důvod, proč bych kvůli tomu neměl hrát, ale prostě se tak trenér rozhodl. Je to za mnou, soustředím se na své výkony," řekl.

Trápila ho třísla, pak musel na operaci mandlí

K tomu jej navíc začaly sužovat zdravotní potíže. V závěru podzimu laboroval s bolavými třísly, pak se podrobil operaci mandlí. Norimberku tak chyběl a mužstvo po sérii remíz kleslo v tabulce na sedmé místo.

"I tak je to však pro Norimberk po dlouhé době výborné umístění, když bychom to udrželi, bylo by to super. Je ale pravda, že ztráty na konci nás připravily ještě o lepší postavení v tabulce," pokrčil rameny mistr Evropy do 21 let.

Pětadvacetiletý středopolař, který začal hrát českou ligu už krátce po svých sedmnáctinách, ani nechtěl příliš hodnotit přípravný duel s Baníkem. Ostravané bez celé řady opor s torzem sestavy příliš soupeře nepotrápili, prohra 1:4 byla ještě milosrdná. "Já bych to nerad rozebíral. Nepřísluší mi hodnotit, jak hrál Baník, na druhou stranu je to mančaft z české ligy a mezi ní a bundesligou rozdíl je. Ti mladí kluci to alespoň vidí," usmál se Polák.

Fanoušci v Norimberku si jej oblíbili

V Norimberku si jej fanoušci oblíbili, při střídání se většího aplausu dočkal už jen Galásek. Československá enkláva tým táhne a lidé to vědí, hráči si rozumějí na hřišti i mimo ně.

"Já to ale až tak moc nerozlišuji. Když je čas a chci si s někým povykládat, tak dříve si sedneme s Čechy a Slováky, ale že bych se stranil ostatních, to ne. Člověk si v cizině časem zvykne, takže opravdu už nevnímám, jestli je někdo Němec, nebo Argentinec," dodal Polák.

Reklama

Související témata: