Hlavní obsah

Před jarním startem mají Brémy v patách tři pronasledovatele

BERLÍN

Přesně po 40 dnech se v pátek znovu roztočí kolotoč německé fotbalové ligy a diváci se mohou těšit na drama. Werder Brémy totiž po podzimu vede jen o skóre a celkem čtyři kluby se vešly do rozpětí čtyř bodů. Čeští fanoušci budou s napětím sledovat výkony 14 krajanů, jejichž řady na poslední chvíli rozšířil brankář Bochumi Jaroslav Drobný.

Článek

Současná sněhová nadílka v západní Evropě vybízí spíše k tradičním lyžařským radovánkám, ale fotbalisté rozmary počasí neřeší. Už v pátek otevře jarní program šlágr dvou nesmiřitelných rivalů Borussie Dortmund a Bayernu Mnichov.

Bayern se zatím nedokázal vyrovnat s odchodem klíčové opory Michaela Ballacka a na podzim se nevyrovnanými výkony proklopýtal na třetí příčku o tři body za vedoucí Werder. "V první polovině sezóny jsme se zadrhli, ale nyní zamíříme vzhůru. Jsem přesvědčen, že můžeme zase skončit jako šampioni," neztrácí svůj obvyklý optimismus brankář mnichovského velkoklubu Oliver Kahn.

S nenaplněnými ambicemi jednoho z největších světových talentů ukončil kvůli problémům s kolenem kariéru záložník Sebastien Deisler. Prezident Bayernu Franz Beckenbauer prohlásil, že se poohlédne po tvořivém záložníkovi, ale kádr nejbohatšího německého klubu zatím vyztužil jen útočník širší reprezentace Jan Schlaudraff, který však na jaře ještě zůstane v Cáchách.

Čeští fotbalisté v německé Bundeslize:
Bielefeld:David Kobylík, Petr Gabriel, Radim Kučera, Kamil Vacek,
Bochum:Filip Trojan, Pavel Drsek, Jaroslav Drobný,
Hamburk:David Jarolím,
Hannover:Jiří Štajner,
Leverkusen:Michal Papadopulos,
Mohuč:Petr Ruman,
Norimberk:Marek Nikl, Jan Polák, Tomáš Galásek.

Zdravotní potíže byly hlavní událostí zimy v táboře ligového lídra v Brémách. Jako blesk z čistého nebe zasáhla všechny fanoušky Werderu zpráva o nemocné ledvině chorvatského střelce Ivana Klasniče. Šestadvacetiletého útočníka čeká podle lékařů po transplantaci nemocného orgánu nejméně dvouměsíční pauza.

"Na prvním místě je, aby byl Ivan opět v pořádku. Dopřejeme mu veškerý čas, který bude potřebovat k uzdravení. Doufáme, že to bude bez komplikací a on se brzy vrátí k fotbalu," popřál rekonvalescentovi kouč Thomas Schaaf. A hned si postěžoval i na zranění kanonýra Miroslava Kloseho a Patricka Owomoyely. "Byli jsem v přípravě pilní, ale nejsme stoprocentně spokojení kvůli jejich zranění," řekl Schaaf.

Nejzajímavější přesuny v zimní přestávce:
HráčOdkudKam
Drobný (ČR)Panionios AtényBochum
Marcelinho (Braz.)TrabzonsporWolfsburg
Rost (Něm.)Schalke 04Hamburk
Lauth (Něm.)HamburkStuttgart
Gustavo (Braz.)ParanáSchalke 04
Tomasson (Dán.)StuttgartVillareal

Dalšího kandidáta na trofej pro vítěze Bundesligy Schalke 04 posílil Brazilec Gustavo z týmu Paraná, naopak Gelsenkirchen opouští zkušený brankář Frank Rost, který má pomoci předposlednímu Hamburku opustit sestupové příčky. Čtvrtý Stuttgart se rozloučil se zkušeným dánským reprezentantem Tomassonem, který odešel do Villarrealu. Dnes však místo něj ulovil z Hamburku útočníka Benjamina Lautha.

Jinde než v Bundeslize se zřejmě nedokáže prosadit bývalá opora Herthy Berlín Brazilec Marcelinho, který se po půlročním nezdaru vrací z tureckého Trabzonsporu, tentokrát do Wolfsburgu.

Česká kolonie se sice na podzim zmenšila o Milana Fukala a Václava Svěrkoše, kteří se neprosadili v Mönchengladbachu, ale těsně před startem jarní části zvýšil počet krajánků v německé lize brankář Jaroslav Drobný. Po řecké, anglické a nizozemské lize tak okusí další soutěž a na rozdíl od Fulhamu mu v Bochumi svěřili roli jedničky mezi tyčemi.

Reklama

Související témata: