Hlavní obsah

Policie v Itálii zatkla 22 výtržníků, viníka smrti policisty ne

CATANIA

Policie v italské Catanii zatkla po pátečním utkání Serie A s Palermem dvaadvacet fotbalových výtržníků. Zatím však nenašla vraha policisty, jehož po zápase zabila podomácku vyrobená výbušnina hozená do obličeje. Italský svaz kvůli rostoucímu násilí na stadionech zrušil kompletní fotbalový program v následujících dnech včetně zápasů reprezentace.

Článek

K tragické události došlo po utkání, jež muselo být kvůli řádění fanoušků sicilských klubů na půl hodiny přerušeno. Potyčky se pak přenesly i do ulic města. Podle poslední verze hodil někdo z velké skupiny příznivců Catanie bombu osmatřicetiletému policistovi do auta a otec dvou dětí poté v nemocnici těžkým zraněním podlehl.

V kritickém stavu v nemocnici se ocitl v pátek večer i jeho kolega, ten je však dnes podle agentury DPA už mimo ohrožení života. Ve třech nemocnicích v Catanii bylo ošetřeno přes sto zraněných.

Dočasný prezident svazu Luca Pancalli po násilnostech fanoušků splnil svou hrozbu z úterka. Tehdy reagoval na výtržnosti, které o minulém víkendu provázely zápasy od první ligy až po amatérské soutěže a také si vyžádaly jeden lidský život. Na pondělí svolal svolal Pancalli do Říma krizovou schůzku, jíž se mají vedle představitelů svazu a Italského olympijského výboru zúčastnit i vládní činitelé.

Právě ministerský předseda Romano Prodi vyjádřil rozhodnutí svazu podporu. "Jsem šokován a zcela souhlasím s tím zastavit fotbalové soutěže. Musíme reagovat a přijmout opatření. Přece není možné, abychom zaplnili stadion policisty," uvedl Prodi, k jehož kondolenci rodině zabitého policisty se připojil i prezident Giorgio Napolitano.

Vatikán požaduje zastavení ligy

Bez výhrady se za opatření svazu postavil i nový předseda UEFA Michel Platini. Unie je podle něj připravena s násilím na stadiónech bojovat. "Musíme teď s funkcionáři a politiky najít řešení, jak tu spirálu násilí v Itálii i celém evropském fotbalu zastavit," uvedl slavný Francouz v prohlášení.

Italský ministr vnitra Giuliano Amato v reakci na smrt svého podřízeného pohrozil, že v současné situaci bude zvažovat, zda vůbec nechá své policisty zajišťovat pořádek na stadionech. "Za takových podmínek není možné starat se o bezpečnost na fotbale. Nehodlám kvůli tomu riskovat životy policistů," uvedl ministr.

Prvoligové utkání, které skončilo v Catanii vítězstvím hostujícího Palerma 2:1, tak bude na několik dnů posledním na Apeninském poloostrově. Hrát se nebude minimálně do středy, kdy byl na programu přípravný reprezentační zápas Itálie - Rumunsko v Sieně. I ten stejně jako utkání jednadvacítky s Belgií o den dříve svaz zrušil.

Vatikán ale považuje opatření za nedostatečné a v některých médiích požaduje zastavení italské ligy dokonce na celý rok. "Fotbal je sport, který se ocitl v rukou kriminálníků, dokonce vrahů. I přes silné ekonomické zájmy je třeba najít odvahu a nejméně na rok tenhle neovladatelný cirkus zastavit," napsal list L'Osservatore Romano.

Na páteční události možná doplatí i klub z Catanie, jehož prezident Antonio Pulvirenti přiznal, že uvažuje o rezignaci na svou funkci. "Jsem z toho strašně rozrušený a v tenhle moment opravdu myslím na to, že skončím. Ode dneška už mě sport nikdy nebude bavit," dodal Pulvirenti.

Reklama

Související témata: